Pakistan, İran'a Misilleme Saldırısı Gerçekleştirdi: Gerilim Tırmanıyor!

Pakistan, İran'a Misilleme Saldırısı Gerçekleştirdi: Gerilim Tırmanıyor!

İran'ın Sistan-Belucistan bölgesine düzenlediği saldırılara misilleme olarak Pakistan tarafından gerçekleştirilen hava saldırısı, Belucistan Kurtuluş Cephesi'ni (BKC) hedef aldı.

Pakistan'ın açıklamasına göre, Belucistan Kurtuluş Cephesi (BKC), Belucistan bölgesinde bağımsızlık talepleriyle faaliyet gösteren bir ayrılıkçı grup olarak biliniyor. İki ülke arasındaki şiddet olaylarına uzun süredir sahne olan bölgede, Pakistan'ın Belucistan politikası ve BKC'nin gerekçeleri dikkat çekiyor. İşte detaylar...

69f23430-b625-11ee-8f07-bbfdfa890097.png

PAKİSTAN: "TERÖRİSTLERİN SAKLANDIĞI YERİ VURDUK"

İran tarafından Salı günü Pakistan'daki Ceyş el-Adl militan grubuna ait olduğu iddia edilen hedeflere düzenlenen saldırının ardından, Çarşamba akşamı İran medyasında Saravan kenti civarında Pakistan sınırına yakın bir bölgede patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, gerçekleşen saldırıları doğrulayarak, "teröristlerin saklandığı yerlere yönelik istihbarata dayalı operasyon sırasında çok sayıda teröristin öldürüldüğünü" ifade etti.

7a957ef0-b521-11ee-beb5-e1400df560f2.jpg

İRAN: "HAYATINI KAYBEDENLER ARASINDA KADINLAR VE ÇOCUKLAR VAR"

İran devlet medyası saldırıda hayatını kaybedenler arasında kadınlar ve çocukların da bulunduğunu bildirdi. İki ülke arasında uzun süredir devam eden şiddet olayları, bölgedeki gerginliği derinleştiriyor.

289c6b00-b543-11ee-8f07-bbfdfa890097.jpg

İKİ ÜLKE, BİRBİRİNİ MİLİTAN GRUPLARI BARINDIRMAKLA SUÇLUYOR

İki ülke, uzun yıllardır birbirini şiddet yanlısı militan grupları barındırmakla suçluyor. İran'ın Salı günü gerçekleştirdiği saldırının ardından Islamabad yönetimi, saldırıyı kınamış ve silahlı militan grup Ceyş el-Adl'ın hedef alındığını belirtmişti. Ancak, Pakistan'ın açıklamalarına göre, saldırı sonucunda iki çocuk yaşamını yitirdi.

Pakistan, İran'ı "yasa dışı eyleminin ciddi sonuçları" olacağı konusunda uyararak büyükelçisini geri çağırdı. İran ise sivilleri hedef almadığını tekrarlayarak, gerilimi tırmandırmamak adına çaba sarf etti.

84d68300-b625-11ee-beb5-e1400df560f2.png

PAKİSTAN, "GERİLLALARA ÖLÜM" HAREKATI DÜZENLEDİ

Pakistan, yaptığı saldırıları savunurken, "Marg Bar Sarmachar" (Gerillalara Ölüm) adı verilen harekatın sadece "teröristleri" hedef aldığını savundu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, yapılan açıklamada, "Ciddi endişelerimiz konusunda harekete geçilmemesi nedeniyle, Sarmacharlar masum Pakistanlıların kanını dökmeye devam etti. Bu sabahki eylem, Sarmacharların büyük çaplı terörist faaliyetlerde bulunacağına dair güvenilir istihbarat ışığında gerçekleştirildi." ifadelerine yer verdi.

belucistan-ayrilikcilari-2.jpg

PAKİSTAN'IN MİSİLLEME SALDIRISI: NEDEN VE HEDEF KİM?

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, İran'ın kontrolsüz alanlarda teröristlere güvenli sığınaklar sağlaması ve bu teröristlerin saldırılarına karşı yeterince harekete geçmemesi nedeniyle yapılan saldırının, Pakistan'ın ulusal güvenliği ve çıkarları için gerçekleştirildiğini belirtti. Açıklamada ayrıca, İran'ın egemenliğine saygı duyulduğu vurgulanarak, Pakistan'ın eyleminin tek amacının kendi güvenliği olduğu ifade edildi.*

belucistan-ayrilikcilari.jpg

BELUÇ AYRILIKÇILARI KİM VE NE İSTİYOR?

BKC, Belucistan bölgesinde faaliyet gösteren bağımsızlık talepleriyle bilinen bir ayrılıkçı grup olarak öne çıkıyor. BKC, Pakistan hükümetini Belucistan'ın kaynaklarını sömürmekle suçluyor ve bölgede yaşayan 15 milyon insanın bu kaynaklardan adil bir şekilde yararlanamadığını iddia ediyor. Gaz projeleri, altyapı ve askeri kontrol noktalarına yönelik saldırılarla bilinen BKC, aynı zamanda Pakistan ve Çin arasındaki ekonomik işbirliği projelerine karşı da çıkıyor, zaman zaman Çinli işçilere yönelik saldırılara karışıyor.*

pakistan-irana-misilleme-saldirisi-gerceklestirdi.pngbelluce.png

TÜRKİYE: "EGEMENLİK, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ, DOSTLUK VE KARDEŞLİK İLE ÇÖZÜLMELİ"

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ülkelerinin bölgedeki gerginliği tırmandırmak istemediklerini belirterek, iki ülkeden mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmelerini paylaştı. Dışişleri Bakanlığı, Irak'a yönelik saldırılar ve buna karşılık veren Pakistan ile ilgili endişelerini dile getirerek, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde sorunların çözümüne vurgu yaptı.

Yapılan açıklamada, "Sorunların, BM Şartı başta olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde dostluk ve kardeşlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" denilerek, bölgesel güvenliği ve istikrarı tehlikeye atmaksızın diyalog ve işbirliğiyle meselelerin çözülmesi temennisinde bulunuldu.

Son olarak, Türkiye'nin İran, Irak ve Pakistan'a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunduğu ifade edilen açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü konusunda bölge ülkeleriyle deneyimlerini paylaşmaya ve katkı sunmaya hazırdır" denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler