Kanada, Türkiye'ye Silah Ambargosunu Kaldırıyor!

Kanada, Türkiye'ye Silah Ambargosunu Kaldırıyor!

Kanada, Türkiye'ye silah ambargosunu kaldırıyor. İHA parçaları ihracatı, Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılımını onaylaması sonrasında başlayacak.

Ankara ve Ottava arasında yapılan anlaşma ile Kanada, Türkiye'ye uyguladığı silah ticaretindeki kısıtlamaları kaldıracak. Bu anlaşmanın arkasında ise Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay vermesi bulunuyor. İşte detaylar...

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ SÜRECİ TAMAMLANINCA AMBARGO KALKACAK

Ankara ve Ottava arasında gerçekleşen görüşmeler sonucunda iki ülke arasında anlaşmaya varıldı. İnsansız hava araçlarının (İHA) kullanımıyla ilgili daha fazla şeffaflık sağlanması karşılığında Kanada'nın Türkiye'ye İHA parçaları ihracatı tekrar başlayacak. Bu anlaşmanın, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama sürecini tamamlamasının ardından yürürlüğe gireceği belirtildi.

BELGELERİN ABD'YE GÖNDERİLMESİ BEKLENİYOR

İki kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamalara göre, ismi açıklanmayan kaynaklardan biri, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda ilgili nihai belgeleri bugün ABD'ye göndermesinin beklendiği belirtildi. Bu durumun sonucu olarak Kanada tarafından uygulanan Türkiye'ye yönelik ihracat kısıtlamaları kaldırılacak.

İHRACAT KISITLAMASINI KALDIRAN ANLAŞMA OCAK AYINDA SAĞLANDI

İki ülke arasında yapılan görüşmeler sonucunda ocak ayının başlarında anlaşmaya varıldığı belirtiliyor. İlgili kaynaklar, tarafların planın, İsveç'in NATO onayını tamamlamasının ardından yürürlüğe gireceği konusunda anlaştığını ifade etti.

KANADA: "TÜRKİYE İLE SORUNU ÇÖZMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charlotte MacLeod, Reuters'e yaptığı açıklamada, ihracat kontrollerinin halen yürürlükte olduğunu belirtti. Ancak NATO müttefiki olan Türkiye ile sorunu çözmeyi hedeflediklerini ifade etti.

BAKANLIK SORULARI YANITLAMADI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

İHA PARÇALARININ SATIŞI 2020'DE ASKIYA ALINMIŞTI

Kanada, 2020 yılında Türkiye'de üretilen İHA'ların Dağlık Karabağ'da Azerbaycan güçleri tarafından kullanılmasını gerekçe göstererek İHA'larda kullanılan bazı parçaların ihracatını askıya almıştı.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ ONAYLANDI

Bu gelişmelerin ardında, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan protokol, İsveç'in NATO'ya katılımını resmi olarak duyurdu. Protokol, NATO Genel Sekreteri tarafından İsveç'e davet için adım atılmasını içeriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler