ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye'den 16 Şirketi Yaptırım Listesine Aldı

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye'den 16 Şirketi Yaptırım Listesine Aldı

ABD Ticaret Bakanlığı'nın listesinde 16 Türk şirketi, Rusya ile ticari ilişkileri nedeniyle yaptırıma uğradı. Toplamda 93 kuruluşun bulunduğu listede Çin, Rusya, ve diğer ülkelerden şirketler de var.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan listede, Türkiye'den 16 şirket yer aldı. Bu şirketler üç farklı kategoride faaliyet gösteriyor. Bu karar, Ukrayna işgalinin ikinci yıldönümü ve Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin hapishanede ölümünün ardından alındı. İşte detaylar...

ABD'DEN 7 FARKLI ÜLKEDEN 93 ŞİRKETE YAPTIRIM

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'daki yüzlerce kişi ve kuruluşa karşı kapsamlı yaptırımlar açıkladı ve toplamda 93 kuruluşa karşı yaptırım kararı aldı. Bu şirketlerin faaliyetleri, ABD'nin ulusal ve güvenlik çıkarlarına aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Listede yer alan 63 şirket Rusya'da, 16'sı Türkiye'de, sekizi Çin'de, dördü Birleşik Arap Emirlikleri'nde, ikisi Kırgızistan'da ve birer tane de Hindistan ve Güney Kore'de faaliyet gösteriyor.

ABD'NİN ULUSAL VE GÜVENLİK ÇIKARLARLARINA AYKIRILIK SUÇLAMASI

ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarında Türkiye'den 16 şirket yer alıyor. Bu şirketlerin ABD'nin ulusal ve güvenlik çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulunduğu iddia ediliyor. ABD, Türkiye'den yaptırım listesine aldığı şirketleri 3 ayrı 'suç' kategorisine ayırmış durumda. Türk şirketlerine yöneltilen suçlamalar ve şirketlerin isimleriyse şu şekilde;

ABD MENŞELİ ÜRÜNLERİ RUSYA'YA SUNMAKLA SUÇLANAN TÜRK ŞİRKETLERİ

Karasani Dış Ticaret Ltd. Şti. ve Orel Dış Ticaret Ltd. Şti. adlı iki şirket, ABD menşeli takım tezgahları ve elektronik test cihazları üreterek Rusya'nın sanayi sektörüne destek sağlamakla suçlanıyor. Bu şirketler, gerekli lisansları olmadan Rusya'ya ekipman ve yedek parça satışı yaparak ABD dış politikasına aykırı davranmış olmakla suçlanıyor. Suçlamada, sağlanan ürünlerin Rusya'nın Ukrayna savaşında, endüstriyel üretimini sürdürmesini ve geliştirmesini sağladığına vurgu yapıldı.

RUSYA'NIN SAVAŞ ÇABALARINI DESTEKLEMEKLE SUÇLANAN TÜRK ŞİRKETLERİ 

ABD Ticaret Bakanlığı, 11 Türk şirketini Ukrayna savaşında potansiyel öneme sahip olabilecek ABD menşeli ürünleri Rusya'ya tedarik etmesi yoluyla Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekle suçlanıyor. Bu sebeple aşağıda adı geçen 11 Türk şirketi, ABD'nin dış politakasına aykırı davranmakla suçlanarak yaptırım listesine alındı.

  • Bion Group İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi, 
  • Alesta World Dış Ticaret Ltd, 
  • Azu Uluslararası Bilgi Teknolojileri Ve Dış Ticaret Limited Şirketi, 
  • Çözüm Yazılım Donanım Elektronik İç Ve Dıs Tic A.Ş., 
  • CTL Dış Ticaret Limited Şirketi, 
  • CTM Dış Ticaret Ltd. Şti, 
  • Ervacan Makina Ekipmanları ve Sanayi Tedarik Ltd Şti, 
  • Kayı Bilişim Elektronik Enerji Madencilik Ve Danismanlik Ltd. Şti, 
  • Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi A.Ş., 
  • Smart Trading Taşımacılık San Ve Tic Ltd Şti., 
  • Transeurope Bilişim Dış Ticaret Limited Şirketi

ABD'NİN İHRACAT KONTROLLERİNİ İHLAL ETMEKLE SUÇLANAN TÜRK ŞİRKETLERİ

Miray Global Sanayi Ve Ticaret, Ramses Turizm İşletmesi Danışmanlık, Svista Turizm Ve Havacılık Ltd. Şti. adlı üç şirket, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ihracat kontrollerini açıkça ihlal ederek ABD menşeli malları Rusya'ya göndermekle suçlanıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ YAPTIRIM LİSTESİNDE DE TÜRK ŞİRKETİ YER ALMIŞTI

Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı uyguladığı yeni yaptırımlar listesinde, Türkiye'den Antalya merkezli Yıldız Çip Teknoloji Elektronik Elektrik Bilgisayar Malzemeleri Ticaret Sanayi Limited Şirketi de bulunmaktaydı.

YAPTIRIM KARARI GELECEĞİNİ ABD BAŞKANI JOE BIDEN AÇIKLAMIŞTI

ABD Başkanı Joe Biden, Rus muhalif Aleksey Navalni'nin hapishanede ölümünün ardından Rusya'ya karşı 500'den fazla yeni yaptırım kararı alındığını belirtmişti. Biden ayrıca, yaklaşık 100 kuruluşa da dolaylı destek nedeniyle yeni ihracat kısıtlamaları getirildiğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler