Pakistan Seçimlerinde İki Lider Zafer İlan Etti, Ordu Birlik Çağrısı Yaptı

Pakistan Seçimlerinde İki Lider Zafer İlan Etti, Ordu Birlik Çağrısı Yaptı

Pakistan'da gerçekleşen seçimlerde, iki eski başbakanın zafer ilan etmesinin ardından ordudan "anarşi ve kutuplaşma" çağrısı geldi. General Asım Munir, kutuplaşmanın ülkeye yakışmadığını belirterek birlik çağrısı yaptı.

Pakistan'da seçimlerde iki eski başbakan zafer ilan etti. Ordudan birlik çağrısı geldi. Batılı gözlemcilerin eleştirilerine rağmen yetkililer sonuçları reddetmedi. Belucistan'da belirsizlik ve protestolar yaşandı. Uluslararası endişeler var. İşte detaylar...

PAKİSTAN ORDUSU: "SEÇİMLER, KAZANMA VE KAYBETME YARIŞI DEĞİLDİR"

İki eski başbakanın zafer ilan etmesinin ardından açıklamalarda bulunan General Asım Munir, kutuplaşma siyasetinin "250 milyonluk ilerici bir ülkeye yakışmadığını" söyleyerek tüm tarafları olgunluk ve birlik göstermeye çağırdı. General Munir, "Seçimler sıfır toplamlı bir kazanma ve kaybetme yarışı değil, halkın yetkisini belirleme uygulamasıdır" dedi.

ESKİ BAŞBAKAN İMRAN HAN İLE BAĞLANTILI ADAYLAR ÇOĞUNLUKTA 

Eski Başbakan İmran Han ile bağlantılı adayların çoğunlukta olduğu görülürken, hapisteki İmran Han'ın partisi PTI, seçim sonuçlarını kabul etmeyerek protesto gösterileri düzenleme tehdidinde bulundu. Batılı gözlemcilerin eleştirileri ise yetkililer tarafından reddedildi.

BELUCİSTAN'DAKİ 14 SANDALYENİN SAHİBİ BELİRSİZ

Belucistan eyaletindeki 14 sandalyenin sahibi henüz belirlenmezken, yaşanan tartışmaların ardından bazı bölgelerde protesto gösterileri düzenlendi. Ayrıca seçim sırasında şiddet olayları yaşandığı ve bazı usulsüzlük iddialarının gündeme geldiği bildirildi.

pakistan-gosteri.jpg

NAVAZ ŞERİF, BAŞINDA OLDUĞU BİR KOALİSYONLA BAŞARILI OLACAĞINA EMİN

Ülkede milyonlarca kişi, 8 Şubat'ta sandık başına giderek 336 sandalyeli yeni Ulusal Meclis ile üç ana siyasi parti olan Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N), Pakistan Halk Partisi (PPP) ve Pakistan Adalet Hareketi (Pakistan Tahrik-i-İnsaf - PTI)'nin de aralarında bulunduğu dört idari yasama meclisini seçti. 

Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) 71, suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilawal Butto Zardari'nin partisi olan Pakistan Halk Partisi (PPP) ise 53 sandalye kazandı. Diğer sandalyeler ise küçük partilere ve bağımsız adaylara gitti. Kesin zafer için bir süre beklenmesi gerekebilir. 

PML-N, diğer partilerle koalisyon hükümeti kurmak için görüşmelere başladı. Navaz Şerif, tek başına hükümet kuracak sayıya sahip olmadığını kabul ederken, bir koalisyonun ülkeyi zor günlerden çıkarabileceğini savundu.

fd775d60-c819-11ee-ace0-c35c1b4f6d82.jpg

ABD, İNGİLTERE VE AB TEMSİLCİLERİ ENDİŞELİ

ABD, İngiltere ve AB temsilcileri seçimlerin adilliği konusunda endişelerini dile getirirken, Pakistan Dışişleri Bakanlığı bu endişeleri reddetti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, seçim sürecinin özgür ve kapsayıcı olduğunu savunarak uluslararası eleştirilere karşı çıktı. Bakanlık, seçim sürecinin karmaşıklığının dikkate alınmadığını ve milyonlarca Pakistanlının oy kullanma hakkını özgürce kullandığını savundu. 

protesto.jpg​​​​​​​

SİLAHLI YARALA​​​​​​​MA, ÖLÜ VE PROTESTOLAR 

  • Seçimlerde zaman zaman şiddet olayları yaşandı. Eski bir Ulusal Meclis üyesi ve Ulusal Savunma Hareketi Partisi başkanı Mohsin Dawar'ın Kuzey Veziristan'ın Miranşah kentinde silahla vurularak yaralandığı ve bir parti üyesinin öldüğü bildirildi. 
  • Kuzey Veziristan'da protesto gösterisi düzenlendi. 
  • Meclisteki 14 sandalyesinin belirsizliğini koruduğu Belucistan'da, eyaletin güneybatısında yer alan bir liman kenti olan Gwadar'da usulsüzlük iddiaları üzerine protesto eylemleri düzenlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler