Orta Doğu'da Gerilim Tırmanıyor: Çatışmaların İlk Alevleri İsrail'i Geri Çekilmeye Zorluyor!

Orta Doğu'da Gerilim Tırmanıyor: Çatışmaların İlk Alevleri İsrail'i Geri Çekilmeye Zorluyor!

İran’ın dün gece İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısı sonucunda yaklaşık 10 milyon kişi sığınaklara başvurmak zorunda kaldı. Saldırının neden olduğu hasarın boyutları henüz netlik kazanmadı.

Lübnan'daki Hizbullah, güneydeki Yaroun köyüne sızmaya çalışan İsrail güçleriyle çatışma yaşandığını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin saat 14.00 civarında patlayıcı ile hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, "İsrail ordusu Yaroun köyünün etrafından gizlice dolanmaya çalışırken, Hizbullah savaşçıları patlayıcı bir cihazı infilak ettirdi" ifadesine yer verildi. Ayrıca, çatışmada bazı İsrail askerlerinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İRAN’IN İSRAİL’E GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FÜZE SALDIRISINDA YAKLAŞIK 10 MİLYON KİŞİ SIĞINAKLARA BAŞVURDU

New York Times: İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’a Bilgi Verilmedi
ABD merkezli New York Times’a konuşan İranlı yetkililere göre, İsrail’e yönelik saldırı kararı, Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey komutanlarının ülkenin dini lideri Ali Hamaney’i, İran’ın güçlü görünmesi için bu adımın tek seçenek olduğu konusunda ikna etmesinin ardından alındı. Haberde, saldırının Devrim Muhafızları Ordusu tarafından organize edildiği ve gerçekleştirildiği vurgulandı. Ayrıca, itidalli olunması gerektiğini savunan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın saldırının başlamasından hemen önce bilgi almadığı iddia edildi.

Üç İranlı yetkili, saldırı kararının, İsrail’e karşı caydırıcılık sağlamak ve İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırılarını durdurmak ya da yavaşlatmak amacıyla alındığını ifade etti. Ayrıca, İran’ın “Direniş Ekseni” üyeleri nezdindeki itibarını yeniden kazanmak ve bölgesel müttefiklerinin zayıf olduğu algısını tersine çevirmek istedikleri belirtildi.

Pezeşkiyan, özel görüşmelerinde temkinli hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, İsrail’in İran’ı büyük bir savaşın içine çekmeye çalıştığı konusunda uyarıda bulundu.

NETANYAHU, GÜVENLİK ŞEFLERİYLE ÜST DÜZEY TOPLANTI YAPTI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Tel Aviv'deki savunma bakanlığında Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Silahlı Kuvvetler Başkanı Herzi Halevi’nin de bulunduğu güvenlik şefleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Netanyahu, İsrail'e yönelik füze saldırısının ardından İran’a misilleme yapma sözü verdi.

İSRAİL, İRAN’IN BALİSTİK FÜZE SALDIRISINDA HAVA ÜSLERİNE ZARAR VERİLDİĞİNİ KABUL ETTİ

İsrail ordusu, İran’ın gerçekleştirdiği balistik füze saldırısında bazı hava üslerinin hasar gördüğünü doğruladı. Ancak, hangi üssün ne ölçüde zarar gördüğüne dair ayrıntılar verilmedi. İsrail ordu radyosunun aktardığına göre, saldırıda yalnızca “operasyonel faaliyetleri etkilemeyecek idari ve bakım-onarım yapılarının hasar aldığı” ifade edildi. Ayrıca, İsrail ordusu, hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerinin savaş kabiliyetlerinin herhangi bir şekilde gerilemediğini belirterek, İran’ın saldırıda “hipersonik” füze kullandığı iddialarının doğru olmadığını öne sürdü.

KREMLİN: ORTA DOĞU’DA GERİLİM ÜZERİNE İTİDAL ÇAĞRISI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Orta Doğu’daki gerilimin son derece endişe verici bir hal aldığını belirterek, tarafları itidale çağırdı. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından bölgede yaşanan durumun ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Peskov, “Tüm tarafları olup bitenlere karşı itidal göstermeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı. Ayrıca, sivillerin ölümüne yol açan her türlü eylemi kınadıklarını vurguladı. Rusya’nın çatışmanın taraflarıyla sürekli iletişimde olduğunu ve bu teması sürdüreceğini belirten Peskov, Orta Doğu’daki ülkeler için uçuşlara geçici kısıtlamaların yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler