John Kirby: "Türkiye'ye F-16 Satışıyla İlgili Politikamız Yok!"

John Kirby: "Türkiye'ye F-16 Satışıyla İlgili Politikamız Yok!"

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyon desteğinin devam ettiğini belirtti. Ancak satışın ABD Kongresi'ne ne zaman bildirileceği belirsiz.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına yönelik destek açıklamaları devam ederken, Beyaz Saray'dan satış takvimine dair belirsizlik sürüyor. Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konuyla ilgili günlük basın brifinginde açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞINI VE MEVCUT FİLOSUNUN MODERNİZASYONUNU DESTEKLİYORUZ"

Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'ye F-16 satışını destekleme çizgisini sürdürdüklerini belirtti. Ancak, satış takvimine dair net bir bilgi olmadığını vurgulayan Kirby, "Başkan Biden bu konuda oldukça tutarlı. F-16 satışını ve Türkiye'nin mevcut filosunun modernizasyonunu desteklemeye devam ediyoruz. Bu, göreve geldiğimizden beri değişmeyen tutarlı bir politika tutumumuzdur. Tarihler ve takvime dair elimizde sizin için yeni bir bilgi yok. Ama Türkiye'ye yönelik F16 satışıyla ilgili politikamız yok." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.*

"ABD KONGRESİ'NE RESMİ BİLDİRİMİN NE ZAMAN YAPILACAĞI BELİRSİZ"

Türkiye'ye F-16 satışı konusuna ilişkin ABD Kongresi'ne ne zaman resmi bildirimde bulunulacağı konusunda net bir tarih veremeyen Kirby, Türkiye'nin Ekim 2021'de 40 adet blok-70 F-16 savaş uçağı ve 79 modernizasyon kitini satın alma niyet mektubunu ilettiğini hatırlattı. ABD yönetimi, bugüne kadar Türkiye'ye F-16 satışını desteklediklerini açıklamış olsa da, resmi bildirim konusundaki belirsizlik devam ediyor.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ HAKKINDAKİ SORU CEVAPSIZ KALDI

Beyaz Saray yetkilisinin günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "Türkiye İsveç'in NATO üyeliğini Meclis'e getirdi. Bu konuda sizde bir hareketlenme olur mu?" sorusuna cevap vermediği de belirtildi. Bu noktada, Türkiye'nin NATO üyeliği konusundaki gelişmelerin de takip edilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler