ABD Başkanı Biden, Türkiye'ye F-16 Satışını Onaylama Çağrısı Yaptı

ABD Başkanı Biden, Türkiye'ye F-16 Satışını Onaylama Çağrısı Yaptı

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 satışını hızlandırmak için Kongre üyelerine çağrıda bulundu. Ankara Büyükelçisi Flake, Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın F-16 satışı için Kongre'ye resmi bir bildirimde bulunacağını ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını hızlandırmak amacıyla Kongre üyelerine mektup gönderdi. Reuters haber ajansının elde ettiği bilgilere göre, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'nin en üst düzey temsilcilerine, Temsilciler Meclisi ve Senato Dış İlişkiler Komiteleri üyelerine ayrı ayrı mektuplar iletilerek Biden'ın resmi satış izni sürecini başlatma niyeti belirtildi. İşte detaylar...

ABD BAŞKANI BİDEN'DAN KONGRE ÜYELERİNE MEKTUP

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 satışı konusunun hızlandırılması için Kongre üyelerine mektup gönderdi. Reuters'ın dört kaynağa dayandırdığı habere göre, Lockheed Martin şirketinin ürettiği uçaklar ve modernizasyon kitlerinin yaklaşık 20 milyar dolarlık satışı için ABD Kongresi üyelerine çağrıda bulunuldu.

"F-16 SATIŞI KONUSUNDA GECİKMEKSİZİN İLERLENMELİ"

Mektup içeriği hakkında bilgi veren bir Amerikalı yetkili, "Başkan Biden'ın mektubunda, F-16 satışı konusunda Kongre'ye gecikmeksizin ilerlenmesi çağrısında bulunduğunu" açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'ye, İsveç'in NATO üyelik sürecini hızla tamamlama çağrısı yaparak süreci hızlandırmaya yönelik adımlar atmıştı.

TÜRKİYE'NİN F-16 SATIN ALMA SÜRECİNDEKİ GELİŞMELER

Türkiye, Ekim 2021'de 40 adet F-16 ve mevcut uçakların 79 modernizasyon kiti için ABD'ye başvuruda bulunmuştu. Ancak, ABD ile yaşanan ikili ilişki sorunları sebebiyle bu satış, Kongre gündemine alınmamıştı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ise Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım başvurusu Türkiye tarafından bloke edilmiş, F-16 satışının da gündemdeki önemi artmıştı.

"TÜRKİYE'NİN NATO MÜTTFEKİ OLMA SADAKATİ KONUSUNDA ŞÜPHELERİM VAR"

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden Demokrat Senatör Chris Van Hollen, F-16 satışı sürecinin hızlı olmayabileceği yönünde mesajlar verdi. Hollen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevde olduğu süre zarfında Türkiye'nin NATO müttefiki olma sadakati konusunda şüphelerim var" dedi ve ekledi: "Erdoğan'ın Suriye'deki Kürt müttefiklerimize yönelik saldırıları, Doğu Akdeniz'deki agresif eylemleri ve Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a saldırılarını desteklemedeki rolü nedeniyle soru işaretlerim var.

ABD KONGRESİ'NDEKİ GELİŞMELER VE BEKLENTİLER

ABD'nin silah satışları için Kongre'nin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisi'nin onayına ihtiyaç duyması, Türkiye'nin F-16 satışı sürecini etkileyen önemli bir faktör. Bu süreçte, ABD Başkanı Biden'ın mensubu olduğu Demokrat Parti, 100 sandalyeli Senato'da bir sandalyelik çoğunluğa sahip. Diğer yandan, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin iki sandalyelik bir çoğunluğu bulunuyor.

  • Eylül ayında ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı'nı devralan kıdemli Demokrat Senatör Ben Cardin, Türkiye'ye F-16 satışının "sadece tek bir konuyu değil, birçok konuyu içerdiğini" ifade etmişti. Türkiye ise F-16 satışına karşı çıkan önceki Başkan Robert Menendez'in yerine Cardin'in gelmesini olumlu bir adım olarak değerlendirmişti.
  • Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli üyelerinden Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, "Türkiye, sorumlu bir NATO müttefiki gibi davranmaya karar verirse ve geçmiş yıl içinde yapması gereken adımları atarsa, F-16 satışının yolunun açık olmasını bekliyorum" dedi.
  • 2022'de Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye F-16 satışını zorlaştıran bir yasa değişikliği önergesini kabul etmişti. Bu durum, satış sürecinin daha fazla karmaşıklık içerebileceğine işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler