Türkiye, Faizde Dünya Dördüncüsü, Eflasyonda Dünya Beşincisi Oldu!

Türkiye, Faizde Dünya Dördüncüsü, Eflasyonda Dünya Beşincisi Oldu!

Türkiye, faiz politikasında önemli evrim geçirerek yüksek faiz liginde Avrupa şampiyonu, dünya dördüncüsü oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın aldığı kararlarla Mayıs 2023'ten bu yana faiz oranı yüzde 8,5'ten yüzde 45'e yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan önemli kararlar, ülkenin faiz politikasında önemli bir evrimi beraberinde getirdi. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde benimsenen "faiz sebep, enflasyon netice" ilkesiyle yüzde 8,5'e kadar düşürülen faiz oranı, sonrasında alınan kararlar ve tedbirlerle tarihi bir hızda artarak bugün yüzde 45'e ulaştı. Hafize Gaye Erkan liderliğindeki son sekiz toplantıda, banka toplamda 3 bin 650 baz puanlık faiz artışına imza attı.

YÜKSEK FAİZ LİGİNDE TÜRKİYE DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜ

TCMB'nin aldığı kararlar neticesinde Türkiye, yüksek faiz liginde dünya genelinde dördüncü sıraya yükseldi. Zimbabve yüzde 130'luk politika faizi ile birinci sıradayken, Arjantin yüzde 100'lük oranla ikinci, Venezuela ise yüzde 56,69'luk oranla üçüncü sıradaydı. Türkiye, yüzde 45'lik politika faizi ile bu sıralamada dikkat çeken dördüncü konumunu elde etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz politikası bu çeyrek yüzyılın en yüksek artışları olarak kayda geçerken, ülkeyi küresel ekonomi sahnesinde faiz konusunda önemli bir oyuncu haline getirdi.

dunya-politika-faiz-haritasi-2024.jpg
Dünya Politika Faiz Oranları Haritası - 2024

YÜKSEK ENFLASYON LİGİ: TÜRKİYE DÜNYA'DA BEŞİNCİ SIRADA

Türkiye, faiz politikasındaki radikal değişikliklerle sadece yüksek faiz liginde değil, aynı zamanda yüksek enflasyon liginde de dikkat çekiyor. Yüzde 64,77'lik enflasyon oranıyla Türkiye, dünya genelinde beşinci sıradayken, Arjantin yüzde 211'lik enflasyonla lider, Lübnan yüzde 192'lik enflasyonla ikinci, Venezuela yüzde 190'lık enflasyonla üçüncü sırada bulunuyor. Komşu Suriye ise yüzde 84,9'luk enflasyon oranıyla dördüncü sırayı almış durumda.

Bu ani değişimler, Türkiye'nin ekonomi çevrelerinde geniş bir tartışma başlatmış durumda. Merkez Bankası'nın aldığı kararlar ve uygulanan politikaların ekonomik dengelere etkileri yakından izleniyor.

TÜRKİYE'NİN KITALARA GÖRE FAİZ FARKI

Türkiye, faiz politikasındaki değişimle Avrupa'da ve Asya'da şampiyonluk yaşarken, Afrika'da ise Zimbabve'nin ardında kalarak yüksek faizde ikinci sıraya yerleşti. 

Türkiye'nin sırasıyla Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarındaki sıralaması şu şekilde;

faiz.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler