Sıcak Gelişme: Uluslararası Adalet Divanı'ndan Rusya Kararı

Sıcak Gelişme: Uluslararası Adalet Divanı'ndan Rusya Kararı

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda terörle mücadele anlaşmasını ihlal etmesi nedeniyle suçlu buldu. Karar, uluslararası ilişkilerde önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya ve Ukrayna arasındaki davada önemli bir karar açıkladı. İşte detaylar...

MAHKEMEDEN RUSYA İÇİN İHLAL HÜKMÜ

Mahkeme, Rusya'yı 2014 yılındaki Kırım'ın ilhakında suçlu buldu. Fakat aynı zamanda Ukrayna’nın doğusunda Terörle Mücadele Anlaşması'nı ihlal ettiğine de hükmetti. Kırım'da Ukrayna dilinde eğitim hakkının ihlali ve Ayrımcılık Anlaşması'nın ihlali de mahkeme kararında yer alan konular arasındaydı. Alınan bu karara göre bu durum, bölgesel ilişkiler ve uluslararası hukuk açısından önemli bir dönemeç olarak kayıtlara geçti.

Terörizmin finansmanına ilişkin makul iddiaların soruşturulmasına hükmeden mahkeme, Ukrayna'nın talep ettiği tazminatı reddettiğini açıkladı. Aynı zamanda, 17 Temmuz 2014'te Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın Ukrayna'nın doğusunda düşürülmesine dair Rusya'nın sorumluluğu iddiasını da reddetti. Uluslararası hukuk alanında ise bu anlamda önemli bir karar aldı.

ABD'Lİ BAŞYARGIÇ OKUNAN KARARDA MEVCUT DURUMUN FARKLI OLDUĞUNU VURGULADI

Uluslararası Adalet Divanı'nın ABD'li Başyargıcı Joan Donoghue, okunan kararda Ukrayna'daki mevcut durumun, dava konusu olayların başladığı 2014'ten önemli ölçüde farklı olduğunu vurguladı. Kararda, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara silah sağlanmasının Terörizmin Finansmanı Sözleşmesi kapsamında olmadığı belirtilirken, terörizmin finansmanı kapsamında sadece para ve para yerine geçen muadillerinin değerlendirildiği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler