Rusya'da Pier Paolo Pasolini'nin Biyografi Kitabı LGBT Karşıtı Yasaya Takıldı

Rusya'da Pier Paolo Pasolini'nin Biyografi Kitabı LGBT Karşıtı Yasaya Takıldı

İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini'nin biyografisini kaleme alan Roberto Carnero'nun kitabı Rusya'da LGBT karşıtı yasaya takıldı.

İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini'nin biyografi kitabı, Rusya'da LGBT karşıtı yasaya takıldı. Kitabın eşcinsel 'propaganda' suçlamasıyla ceza almasını önlemek için metnin çoğu, siyah mürekkeple sansürlenerek yayımlanıyor. Bu sansür uygulaması, Rusya'da LGBT hakları konusundaki sıkıntıları ve sansür politikalarını yeniden gündeme getiriyor.

rusyada-escinsel-yonetmenin-kitabina-ilginc-sansur-vsgb.jpg

ÜNLÜ YÖNETMENİN KİTABI SANSÜRLENDİ

İtalyan akademisyen Roberto Carnero tarafından kaleme alınan, eşcinsel yönelimiyle bilinen İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini'nin "Pasolini: Morire per le idee" adlı biyografisi, Rusya'da LGBT karşıtı yasaya takıldı. Rus yayıncı AST, eserin tamamını yayınlamanın "imkansız" olduğunu belirterek metni alışılmadık bir şekilde redakte etme kararı aldı. Yayıncı, metnin neredeyse 5'te 1'ini siyah mürekkeple karartarak satışa sundu.

images-2024-04-29t191707-763.jpeg

RUS YAYINCI AST'DEN AÇIKLAMA GELDİ 

Rus yayıncı AST, yaptığı açıklamada "Metnin bazı bölümlerini karalamak, sanki kitapta yokmuş gibi pasajları kesmekten daha dürüst bir karardı. Bu şekilde Carnero'nun eseri interaktif hale geldi. Okuyucu neyin saklı olduğunu bulmak için başka bilgi kaynaklarını kullanıp kullanmayacağına kendisi karar veriyor" ifadesinde bulundu.

Yayıncı, "hak sahibinin" AST'nin önerisini onayladığını da belirtti. Carnero, İtalyan yayıncının metnin Rusya'da yayınlanabilmesinin tek yolunun bu olduğunu söylemesi üzerine kesintileri kabul ettiğini dile getirdi. Ayrıca, AST'nin sansür kesintilerini gizlemek yerine siyah mürekkep şeritleriyle vurgulamaya karar verdiğini ve bu şekilde sansürün acımasızlığını kınamak için siyasi bir jest yaptığını ifade etti.

Yazar sözlerine ekleyerek, "Eşcinsellik temasına uygulanan sansür beni oldukça hayal kırıklığına uğrattı, çünkü bu Pasolini'nin kişiliğinin önemli bir yönü. Ancak şu anda kitabımla ilgili olarak ortaya çıkan tartışma, Rusya'da olup bitenleri kınamak ve Putin rejiminin acımasızlığını ortaya koymak için iyi bir fırsat olabilir.” dedi.

 

images-2024-04-29t191720-727.jpeg

images-2024-04-29t191925-363.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler