Rus Muhalif Navalni Son Yolculuğuna Uğurlandı

Rus Muhalif Navalni Son Yolculuğuna Uğurlandı

Rus muhalif Aleksey Navalni'nin hapiste ölümü, cenaze töreninin baskılar altında gerçekleşmesine neden oldu. New York Times'ın haberine göre, Kremlin'in önlemeye çalışmasına rağmen Navalni'nin cenaze töreni muhalefet gösterisine dönüştü.

Moskova'nın dış mahallelerinden biri, cuma günü binlerce insanla dolup taştı. Kimileri ellerinde çiçeklerle "Savaşa hayır!" sloganlarıyla Aleksey Navalni'nin cenaze törenine katılmaya çalıştı. Muhalefet liderinin son yolculuğu, derin baskıların yaşandığı Rusya'da muhalefetin gösterisine dönüştü.

nyt-torenin-detaylarini-yazdi-navalni-icin-tutulan-yas-muhalefet-gosterisine-donustu-9itl.jpg

NAVALNİ'NİN CENAZE TÖRENİNDE SIKI DENETİM 

Tören, Navalni'nin ölümünden bu yana anma törenlerine katılan yüzlerce kişiyi tutuklayan Rus yetkililerin sıkı denetimi altında gerçekleşti. Cenaze töreninin yerel saatle 14:00'ten kısa bir süre sonra başladığı kilisenin çevresinde polis yoğunluğu göze çarptı. 

Kortej yürüyüşü mezarlığa kadar devam ettikten sonra, Navalni'nin tabutu yeni kazılmış mezarının yanına konuldu. Canlı olarak yayınlanan videoda aile üyeleri ve ardından diğer yas tutanlar, Navalni'yi son kez öperek vedalaştı.

Yüzü beyaz bir bezle örtüldü, tabutun ardından Frank Sinatra'nın "My Way" şarkısı ve Navalni'nin "dünyadaki en iyi film" olarak gördüğü "Terminatör 2"nin final şarkısı eşliğinde bir seremoni düzenlendi. Yas tutanlar, geçerken her biri bir avuç toprak alarak mezara attı. Anma töreni duygusal anlarla dolu bir atmosferde gerçekleşti.

CENAZE KİLİSEYE GÖTÜRÜLÜRKEN BİR GRUP SLOGANLAR ATTI

Navalni'nin tabutu, Moskova'nın güneyindeki bir Rus Ortodoks kilisesine götürülürken, insanlar Navalny'nin adını söyleyerek slogan attılar. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde katılımcılar sıraya girerken, yerel medyanın bildirdiğine göre, yakın zamanda yerleştirilen güvenlik kameralarının yanı sıra kilisede fotoğraf veya video çekilmesini yasaklayan işaretler de dikkat çekti.

CENAZEYE AİLESİ KATILMADI 

Kilisenin içinde çekilen ve Navalni'nin YouTube kanalında paylaşılan bir fotoğrafta, Navalni'nin açık bir tabutta, vücudunun üzerinde kırmızı ve beyaz çiçeklerle yatarken görüldü. Ailesi ise ellerinde yanan mumlarla yanındaydı. Navalni'nin siyasi mirasını sürdüreceğine söz veren dul eşi Yulia Navalnaya ve Rusya'da yaşamayan çocukları Daria ve Zakhar, cenazeye katılmadığı gözlemlendi.

Bugün saat 15:15 civarında, cenaze korteji kiliseden ayrılırken kalabalik tarafından yola çiçekler atıldı. Yayın platformuna göre, Navalni'nin müttefikleri tarafından düzenlenen etkinlik canlı yayınla 270.000'den fazla kişi tarafından izlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler