Fransız Senatörlerden Macron'a Eleştiri: "Afrika'ya Yönelik Yaklaşımınızı Gözden Geçirin"
Macron'un Afrika'ya yönelik politikası eleştiri aldı. A.B.D Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Bazoum'a "tereddütsüz destek verdiklerini" söyledi.
Fransa'da 94 senatörden Macron'a Afrika politikası eleştirisi yapıldı.Eleştiride "Fransafrik Olmadan Fransa Afrika'da Silinmeye Mahkum Mu?" sözleri yer aldı.
MACRON'A 94 SENATÖRDEN ELEŞTİRİ
Nijer'deki darbe sonrası 15 ülkenin yer aldığı bölgesel birlik ECOWAS'ın 7 günlük ültimatomunun sona erdiği bir dönemde, Fransız senatörlerden önemli bir eleştiri yükseldi. Cunta ise hiçbir şekilde geri adım atmadı. Farklı görüşlere sahip olan 94 senatör, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, son dönemde Afrika politikalarının Fransız karşıtlığına dönüştüğünü kınayan bir mektup gönderdi. "Fransafrik olmadan Fransa Afrika'da silinmeye mahkum mu?" başlıklı mektupta, "Dün Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Burkina Faso, bugün de Nijer Fransa'yı, Fransız kuvvetlerini ve şirketlerini reddetti." şeklinde ifadeler yer alıyor. Fransız senatörler, Paris yönetiminin Afrika'da benimsediği yaklaşımı sorguluyor. Bu eleştiriler ise ülke içinde de tartışmalara yol açtı. Macron'a 94 senatörden yapılan eleştiride, "Bugün, kıtada Fransafrik projesinin yerini askeri açıdan Rusafrik, ekonomik açıdan Çinafrik, diplomatik açıdan Amerikaafrik aldı" şeklinde yanıt verildi.
MEKTUPTA MACRON'A SORU YÖNELTİLDİ
"Artık Fransa'nın Afrika vizyonunu ve Fransa ile bağlarını masaya yatırmanın zamanı gelmedi mi? Çünkü dost kıta Afrika, Fransa'nın bölgedeki varlığına artık tahammül göstermiyor gibi görünüyor." sorusuna yer verildi. Nijer'de 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un alıkonulması ve askerlerin yönetimi ele geçirmesiyle başlayan olaylar, ülkedeki siyasi durumu sarsmıştı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) adını taşıyan bir cuntanın liderliğini üstlenerek geçiş hükümetini oluşturmuştu.
Gerçekleşen darbe sonrası binlerce Nijerli, Fransız Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlemiş ve bazı göstericiler elçiliğe saldırmıştı. Fransa'nın Nijer'deki varlığı, bu olaylar sonrasında tartışma konusu oldu. Uranyum zengini bir ülke fakat yaklaşık 20 milyonluk nüfusa sahip dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline geldi. Fransa'nın Nijer'de 1500 askeri bulunuyor ve bu durum, ülkenin siyasi istikrarını sağlamak için yapılan anlaşmaların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Fransız askerlerinin varlığı, uranyum madenlerinin güvenliğini sağlama ve terörle mücadele gibi amaçlarla Nijer'de bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.