ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Vekili: "Türkiye F-35 Programına Dönebilir"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Vekili: "Türkiye F-35 Programına Dönebilir"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Nuland, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve S-400 meselesiyle ilgili olarak, S-400 sorununun çözülmesi halinde Türkiye'yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması çerçevesinde Ankara'ya ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

S-400 MESELESİ ÇÖZÜLÜRSE, TÜRKİYE F-35 PROGRAMINA DÖNEBİLİR

CNNTürk muhabiri Büşra Arslantaş'a konuşan Victoria Nuland, patriot satışı müzakereleri sırasında Türkiye'nin farklı bir yöne gitmesi üzerine yapılan görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Nuland, Türkiye'nin F-35 programına tekrar dahli için yeşil ışık yakarak şu ifadeleri kullandı;

"Açıkçası bu S-400 meselesini halledebilirsek, ki bunu yapmak istiyoruz. ABD, Türkiye’yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır. Ama önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken aynı zamanda Türkiye’nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız."

"CAATSA YAPTIRIMLARI, S-400 SİSTEMLERİNİN ALINMASIYLA İLGİLİYDİ"

Nuland, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı nedeniyle uygulanan CAATSA yaptırımlarını açıklarken, "CAATSA yaptırımları, hükümetinizin Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava savunma sistemleri satın alma kararıyla ilgiliydi. CAATSA yaptırımlarını tetikleyen buydu." şeklinde bilgi verdi.

"CAATSA MESELESİ S-400 İLE İLGİLİ, 

Nuland, CAATSA meselesinin çözülmesi durumunda F-35 konuşmalarına geri dönülebileceğini belirterek, "Ama yine de bu konuyu aşabilirsek, CAATSA meselesi ortadan kalkacak ve F-35 konuşmalarına geri dönebileceğiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE'NİN F-16 FİLOSUNU GELİŞTİRMESİ, AMERİKAN GÜVENLİĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Nuland, Türkiye'nin F-16 filosunu geliştirme kararı ve ABD'nin bu konudaki tutumuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

"Siz kendi parlamentonuzda çalışırken, biz de kongremizde Türkiye’nin F-16 filosunu geliştirmesinin Amerikan güvenliği için çok önemli olduğunu, bu seviyede tamamen aktif ve katılımcı olmasının müttefikler arasında yük paylaşımı için önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorduk. Zaten büyük bir F-16 filonuz var. Ancak bunu geliştirmek bizim için önemli olacak."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler