İlaç Krizi Derinleşiyor: 14 İlaç Türkiye'de Satıştan Kaldırıldı

İlaç Krizi Derinleşiyor: 14 İlaç Türkiye'de Satıştan Kaldırıldı

Türkiye'de ilaç krizi büyüyor: özellikle epilepsi, Alzheimer gibi kritik hastalıkları olanlar tedavi bulamıyor. Kur farkı nedeniyle İsviçre merkezli büyük bir ilaç firması ürettiği 14 ilacın Türkiye'ye satışını durdurdu.

Türkiye'de ilaç krizi özellikle kur farkı nedeniyle giderek büyüyor. Yurt dışı merkezli ilaç firmalarının ürettiği birçok kritik ilacın Türkiye'ye satışı askıya alınırken, özellikle göz tansiyonu, Alzheimer, migren gibi önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların bulunamaması hastaları mağdur ediyor. İşte detaylar...

14 İLACIN SATIŞI DURDURULDU: EPİLEPSİ HASTALARI ENDİŞELİ

İsviçre merkezli ilaç firması tarafından üretilen ve Türkiye'ye satışı durdurulan 14 ilaç arasında epilepsi tedavisinde kritik öneme sahip olanlar da bulunuyor. Özellikle Oxcarbezapine etken maddeli bir ilacın satışının durdurulması, epilepsi hastalarının mağduriyetini arttırdı. Doktorlar, hastalarına muadil ilaçları yazsa da bazı hastalar bu durumdan fayda göremiyor. 

Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Kadriye Ağan, “Satışı durdurulan bu ilaç fokal başlangıçlı epilepsilerin tedavisinde kullanılıyor. Bir ilaçtan diğer bir ilaca geçerken yaşanan dönemde hastanın nöbet geçirme riski de artıyor” diyerek, muadil ilaçlara geçişlerin de Epilepsi hastaları için kolay olmayacağına ve riskler barındırdığına dikkat çekti.

İLAÇ FİRMASININ ÇEKİLME SEBEBİ: KUR FARKI

İlaç firmasının Türkiye'den çekilme kararının ardındaki ana nedenlerden biri olarak kur farkı gösteriliyor. Güncel Euro kuru ile ilaç fiyatları arasındaki uçurum, ilaç firmalarını Türkiye'deki faaliyetlerini yeniden gözden geçirmeye yönlendirdi. Güncel Euro kuru 34 lira seviyesinde ama ilaç fiyatlarında Euro kuru 17.55 olarak sabitlendi. Uzmanlar da bu durumun, özellikle ithal ilaç tedarikinde yaşanan sorunları derinleştirdiğini belirtiyor. 

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Türkiye'de bulunamayan ilaçlar için alternatif çözümler aranırken, özellikle migren ve Alzheimer gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların alternatiflerinin olmaması, tedavi sürecini zorlaştırıyor. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin çözüm arayışı için bu konuda bir çalışma yürüttüğü belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler