Dünyanın İlk 6'lı Çapraz Karaciğer Nakli Malatya İnönü Üniversitesi'nde Gerçekleşti

Dünyanın İlk 6'lı Çapraz Karaciğer Nakli Malatya İnönü Üniversitesi'nde Gerçekleşti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü'nde gerçekleştirilen dünyanın ilk 6'lı çapraz karaciğer nakli ameliyatını duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünyanın ilk 6'lı çapraz karaciğer naklinin, daha önce gerçekleştirilen 4'lü ve 5'li çapraz nakillerin ardından geldiğini belirterek, "Çapraz nakiller, kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamayan hastalara umut oluyor. Bu başarı, nakil bekleyenler için büyük bir umut ışığıdır" dedi. İşte detaylar...

İLK KEZ YAPILAN KARACİĞER NAKLİNİ BAKAN KOCA DUYURDU

Bakan Koca, ameliyatın 12 saat sürdüğünü ve sorunsuz bir şekilde tamamlandığını vurguladı. Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise ameliyatın detaylarını paylaştığı bir video ile bilgi verdi. Dünyada daha önce 2'li çapraz nakillerin yapıldığını ancak başarısının sınırlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, Malatya'da gerçekleştirilen 6'lı çapraz karaciğer nakli dünya genelinde bir ilk dedi. Bu başarıyla birlikte, Malatya'nın çapraz karaciğer nakli konusundaki liderliği daha da güçlendi. 

"Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü'nde yapıldı. Daha önce de ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakilleri bu merkezde gerçekleştirilmişti.

Çapraz nakil ameliyatları, hastaların vericileri olmasına rağmen kan ve doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericilerinden organ alamamaları, aynı durumdaki hastalar arasında birinin vericisinden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına geliyor. Bu nakillerin en ilerisi olan 6’lı çapraz karaciğer nakil ameliyatları, nakil bekleyen hastalar için ümidi artırıyor.

Tıp dünyasındaki yeni başarımızı Enstitü başkanımız Prof. Dr. Sezai Yılmaz’dan dinleyelim."

"ÇAPRAZ KARACİĞER NAKLİNİN MERKEZİ MALATYA İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ OLACAK" 

Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Malatya'da 2'li, 3'lü, 4'lü, 5'li, 6'lı çapraz nakiller rutin bir işlem gibi yapılıyor. Çapraz karaciğer nakli merkezi Malatya Üniversitesi olacak diye düşünüyorum" şeklinde değerlendirmede bulundu. Bu başarı, Türkiye'nin sağlık alanındaki uluslararası itibarını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda dünya genelindeki organ nakli alanındaki sınırları zorlayacak bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.

"Dün de ilk kez 6'lı çapraz karaciğer nakli gerçekleşti. Sabah 08.00'de başladı, akşam 20.00 gibi bitmişti ve sorunsuz olarak tamamlandı. Hastalarımızın durumu çok iyi. Ben ümit ediyorum bu model hem ülkemizde, hem de dünyada karaciğer nakli bekleyen hastalara ümit olacaktır. Bu ameliyatlar, 2'li çapraz nakiller dahil yurt dışında, örneğin Amerika'da, çok gelişmiş ülkelerde bile aynı gün gerçekleştirilmiyor. Ama Malatya'da, 2'li, 3'lü, 4'lü, 5'li, 6'lı çapraz nakiller rutin bir işlem gibi yapılıyor. Çapraz karaciğer naklinin merkezi Malatya Üniversitesi olacak diye düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler