SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK borç sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Sigortalılar, e-Devlet sistemi üzerinden 4B prim borçlarını öğrenebilir. SGK borç sorgulama yapmak için e-Devlet şifresi ile sisteme ulaşılabilir.
SGK borç sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Sigortalılar, e-Devlet sistemi üzerinden 4B prim borçlarını öğrenebilir. SGK borç sorgulama yapmak için e-Devlet şifresi ile sisteme ulaşılabilir. E-imza ve mobil imza gibi farklı giriş yöntemleri de sisteme ulaşmak için kullanılabilir.
SGK borç sorgulama, özellikle yasal faiz ile karşılaşmamak açısından önemlidir. Borçların zamanında ödenememesi nedeniyle borca faiz işler. Bu faizler, ödeme geciktikçe her ay devam eder. Böylece toplam borç tutarı giderek artar.
SGK borç sorgulama, 4B yani BAĞ-KUR borçları için yapılabilir. Aynı zamanda genel sağlık sigortası borçları da görüntülenebilir. İşverenler, e-SGK sistemi üzerinden borçları olup olmadığını görebilir. Ayrıca “Borcu Yoktur yazısı” sistem üzerinden alınabilir.
SGK borçlarını ödemeyenler, yapılandırma yasalarını takip edebilir. Yapılandırma yasaları sayesinde borçlar, 48 ay vadeyle ödenebilir. Ödemelerin peşin olarak yapılandırılması halinde borca indirim uygulanır.
SGK BORCU NASIL SORGULANIR?
SGK borcu sorgulamak için e-Devlet sistemine girilmelidir. E-Devlet sistemine giriş için e-Devlet şifresi kullanılabilir. E-Devlet sisteminden SGK ile ilgili pek çok işlem yapılabilir. SGK tescil dökümünün alınması, emekli aylık bilgisinin görüntülenmesi gibi işlemler yapılabilir.
İlaç kullanım süresinin sorgulanması, şahıs ödemeleri sorgulama gibi işlemler, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilir. SGK borcu sorgulama için işverenlerin farklı bir sistem kullanması gerekir. E-SGK sistemi kullanan işverenler, borç durum bilgilerini öğrenebilir.
SGK borç sorgulama ile ödemelerin zamanında yapılması mümkün olur. Ödemelerin zamanında yapılmasına önem verenler, borç durumunu takip edebilir. Borçlar, internet bankacılığı ile her zaman kolayca ödenebilir.
SGK borçlarının ödenmemesi halinde borca faiz işler. Aynı zamanda sağlık hizmetlerinden yararlanamama, emekli olamama gibi durumlar da söz konusu olur. Bu nedenle ödemelerin zamanında yapılmasına dikkat edilmelidir.
BAĞ-KUR sigortalıları, her ay prim ödemesi yapmalıdır. İşverenler, çalıştırdıkları sigortalıların primlerini yatırmakla yükümlüdür. İşverenler ve çalışanlar, genel sağlık sigortası primi de öder.
E-DEVLET’TEN SGK BORCU ÖĞRENİLİR Mİ?
E-Devlet’ten SGK borcunu öğrenmek mümkündür. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adresten “Giriş Yap” yazan alana tıklamak gerekir.
Sisteme giriş için en sık kullanılan yöntemlerden biri e-Devlet şifresidir. E-Devlet şifresinin yanı sıra mobil imza, e-imza ve internet bankacılığı; giriş için kullanılabilir.
Sisteme giriş için ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.
Kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresi girilmelidir. Şifresini hatırlamayanlar, “Şifremi Unuttum” yazan alandan işlem yapabilir.
Gerekli bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.
Gelen ekranda arama alanına ”SGK borç” yazılır. BAĞ-KUR kapsamında olanlar, sorgulama için “4B borç durumu” yazan alana tıklanır. “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Borç Durumu Sorgulama” kısmından da genel sağlık borçları sorgulanır.
4B sorgulama ile borç durumu detaylı olarak görüntülenir. Borç görüntüleme ekranında yer alan bilgiler şu şekildedir:
Tescil durumu
Son basamak tarihi
Son basamak
Meslek başlangıç tarihi
Toplam borç
Fazla ödeme
Ceza
Prim borç
Prim borç ay sayısı
“Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” alanından genel sağlık borçları öğrenilir.
T.C. İLE SGK BORÇ SORGULAMA YAPILIR MI?
T.C. ile SGK borç sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilir. E-Devlet şifresinin de sisteme girilmesi gerekir. Bu şekilde borç miktarı öğrenilebilir. 4B borç sorgulama, BAĞ-KUR sigortalıları tarafından yapılabilir.
BAĞ-KUR sigortalılarının kendi primlerini ödemesi gerekir. Ödeme miktarı, sigortalının kazancına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ödenmesi gereken en düşük BAĞ-KUR primi 3452,76 TL’dir.
Ödemelerin düzenli olarak yapılmaması halinde borçlara faiz işler. Faizlerle beraber borç tutarı daha da artar. Bu nedenle ödemelerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi önemlidir.
Borç sorgulama yapıldıktan sonra ödemeler, internet bankacılığı ile yapılabilir. Düzenli ödeme talimatı verilerek ödemelerin aksaması engellenebilir.
YAPILANDIRILAN SGK BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?
Yapılandırılan SGK borcunun öğrenilmesi için “7440 Sayılı Kanun Kapsamında SGK Borçlarının Ödenmesi” seçeneğine tıklanır. Ancak farklı bir yapılandırma kapsamında sorgulama yapılacaksa ilgili alandan işlem yapılır.
Gelen kısımda mevcut yapılandırma talepleri görüntülenir. Tescil türü, talep tarihi, talep kanalı ve ödeme planı görüntülenebilir. “İndir” yazan kısma tıklanarak ödeme planı incelenebilir.
Ödeme planında taksit numarasının yanı sıra taksit tutarı yazar. Aynı zamanda yapılan ödemeler, cezalar, son ödeme tarihi belirtilir.
Ödeme planını görenler, son ödeme tarihine göre ödeme yapmalıdır. Son ödeme tarihi geciktirildiği takdirde yapılandırma bozulur. İlk taksit ödenmezse yapılandırma bozulur. Ödeme planında iki taksit arka arkaya ödenmezse yapılandırma sona erer.
Yapılandırma yasaları, belli dönemlerde çıkarılır. Son olarak 2023 yılında 7440 Sayılı Yasa çıkarılmıştır. Yeni yasanın ne zaman çıkacağı belli değildir. Yapılandırma yasalarına başvurmak için belli bir süre vardır.
Bu sürenin geçmesi halinde başvuru yapılması mümkün olmaz. Başvuruların zamanında yapılması kadar ödemelerin de zamanında yapılması önemlidir. Bu sayede yapılandırma hakkından yararlanmaya devam edilebilir.
SGK İŞVEREN BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
SGK işveren borç sorgulama yapmak için sgk.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra e-SGK yazan alana tıklanır. E-SGK yazan alandan gerekli işlemler yapılır.
E-SGK yazan kısımdan “İşveren” seçeneğine tıklanmalıdır.
İşverenler, gerekli işlemleri bu kısımdan yapabilir. İşverenler, mevcut borçlarını bu kısımdan öğrenebilir. Bu sayede ödemeler, sorunsuz bir şekilde yapılabilir.
SGK BORCU YOKTUR YAZISI NEREDEN ALINIR?
SGK borcu yoktur yazısının alınması için e-SGK sistemine girilmelidir. Buradan “e-Borcu Yoktur Uygulaması” üzerinden işlem yapmak gerekir.
Borçlu işverenler, ödeme işlemlerini zamanında yapmalıdır. Bu sayede faiz ödemesi söz konusu olmaz. “SGK Borcu yoktur yazısı” ihale süreçlerinde talep edilebilir. Ayrıca devlet teşviki alabilmek için de bu yazıya ihtiyaç vardır.
Ticari kredi kullanmak isteyenlerden, “Borcu Yoktur yazısı” alınabilir. Bu belgeyi alanlar, resmi kurumlara kolay bir şekilde başvuru yapabilir. İşverenlerin borcu olması halinde bu yazının verilmesi mümkün değildir. Bu nedenle yazı almak isteyenler, ilk olarak borçlarını ödemelidir.
SGK BORÇ ÖDEME İŞLEMİ NEREDEN YAPILIR?
SGK borç ödeme işlemini yapmak için internet bankacılığı kullanılabilir. Hem işverenler hem de sigortalılar, ödemelerini internet bankacılığı ile yapabilir. Ödemeler, mobil bankacılık üzerinden de yapılabilir.
SGK borç ödeme için SGK’nın ilgili birimine başvuru yapılabilir. Ödemelerini yapmak isteyenler, banka şubelerine de başvurabilir. SGK borç ödemelerinin belli bir süresi vardır. Her ay belli bir süreye kadar ödemeler yapılmadığı takdirde faiz işler.
SGK borcunu ödemeden önce sorgulama işlemleri yapılmalıdır. Sorgulama için e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Arama alanına “4B borç sorgulama” yazılmalıdır. Böylece BAĞ-KUR borcunun ne kadar olduğu öğrenilir.
BAĞ-KUR borcu olanların ödeme yapmaması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün olmaz. Ayrıca emeklilik zamanı gelenler, borçları olması halinde emeklilik işlemlerine başlayamaz. Bu da gelir kaybı yaşanmasına neden olur.
SGK BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?
SGK borcunun ödenmemesi halinde borç tutarına faiz işlemeye başlar. Borcun uzun süre ödenmemesi durumunda yapılandırma hakkı da kullanılabilir. Yapılandırma dönemlerinde borçlu olanlar, başvuru yapabilir. Böylece borç, peşin ya da vadeli olarak ödenebilir.
SGK borç sorgulama yapmak için e-Devlet sistemi ve e-SGK sistemi kullanılır. Böylece borç tutarı, kolay bir şekilde öğrenilir.
antalyahaber.tv
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.