SGK İş Yeri Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK iş yeri sicil no sorgulama yapmak içine-Devlet sistemine girilmelidir. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi kolayca yapılabilir. SGK iş yeri sicil no sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir.
SGK iş yeri sicil no sorgulama yapmak içine-Devlet sistemine girilmelidir. E-Devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemi kolayca yapılabilir. SGK iş yeri sicil no sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir.
İş yeri sicil numarasını öğrenmek, gerekli işlemlerde kullanabilmek açısından önemlidir. Hem işverenlerin hem de çalışanların iş yeri sicil numarasına ihtiyacı olabilir. Sicil numarasını öğrenmek ve bu bilgiyi ulaşılabilir bir şekilde saklamakta fayda vardır.
İş yeri sicil numarasından, iş yerinin hangi sektörde olduğu ve hangi iş kolunda olduğu anlaşılır. Aynı zamanda iş yeri ile ilgili kapsamlı bilgiler edinilir. İş yerinin yer aldığı şehir ve ilçe kodları, numara içerisinde yer alır.
İş yeri sicil numarası, SGK tarafından verilen evraklarda yazar. Ayrıca bizzat kuruma giderek de sicil numarası konusunda bilgi edinilebilir.
SGK İŞ YERİ SİCİL NUMARASI NEREDEN ÖĞRENİLİR?
SGK iş yeri sicil numarasını öğrenmek için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adres üzerinden sicil numarasını öğrenmek isteyenler, kendi e-Devlet şifresini kullanarak sisteme giriş yapmalıdır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
İş yerleri, faaliyet göstermeye başlamadan önce SGK’ya gerekli kayıt işlemlerini yapmalıdır. Kayıt işlemleri yapılırken iş yeri, faaliyet kodunu ve gerekli diğer bilgileri SGK’ya bildirir. SGK tarafından iş yerine sicil numarası verilir.
Sicil numarası, iş yerinin kimlik numarası gibidir. Çalışanların bazı işlemler için bu sicil numarasına ihtiyacı olur. Aynı zamanda işverenlerin de sicil numarasına ihtiyacı vardır. Sicil numarasını öğrenmek için e-imza ile de sisteme giriş yapılabilir.
Sisteme giriş için kullanılabilecek bir diğer yöntem mobil imzadır. Mobil imzanın yanı sıra internet bankacılığı ile de sisteme girilir. E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerine giderek şifrelerini alabilir. Bu sayede e-Devlet şifresi, her işlemde kullanılabilir.
SGK İŞ YERİ SİCİL NO NE İŞE YARAR?
SGK iş yeri sicil numarasının kullanım amacı iş yerinin tanıtılmasıdır. Söz konusu iş yerinin diğer iş yerlerinden farklarının anlaşılması için sicil numarası kullanılır. İş yeri numarasında yer alan ilk rakam sektör kodunu ifade eder.
İlk rakamdan iş yerinin devlete bağlı olup olmadığı anlaşılır. Aynı zamanda iş yerinin devamlı mı yoksa geçici mi olduğu belirlenir. İlk rakamdan sonra gelen dört rakam, iş kolu kodunu belirtir. Ardından gelen dört rakam ünite kodunu temsil eder.
Ünite kodundan sonra sıralamada, iş yeri sıra numarası yer alır. İş yerinin bulunduğu ildeki sırası, bu numaradan belli olur. İş yeri sıra numarasının ardından il ve ilçe kodları gelir. Son sıralarda kontrol numarası ve alt işveren numarası yer alır.
İş yeri sicil numarası üzerinden iş yeri hakkında kapsamlı bilgiler öğrenilir. İş yerinin bulunduğu ilden sektörüne kadar kapsamlı bilgiler edinilir. Böylece iş yeri işlemlerinde karışıklık meydana gelmez. Tüm işlemler, kolay bir şekilde yapılır.
SGK İŞ YERİ SİCİL NUMARASININ AÇILIMI NEDİR?
SGK iş yeri numarasının açılımında farklı numaralar yer alır. Bu numaralar şu şekilde sıralanabilir:
İş yeri sıra numarası
İl, ilçe kodları
Kontrol numarası
Alt işveren kodu
Yapılacak sorgulama neticesinde iş yeri sicil numarası öğrenilebilir. İş yeri sicil numarasının öğrenileceği yer, e-Devlet’tir. E-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi kullanılarak sorgulama yapılabilir. E-Devlet üzerinden alınacak belge dökümü ile sicil numarasını saklamak mümkün olur.
E-Devlet’ten alınacak işe giriş ve çıkış belgesinde sicil numarası yazar. Sicil numarasını öğrenmek isteyen sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek de gerekli işlemleri yapabilir. SGK iş yeri sicil no sorgulama yapmak için işverenden de bilgi alınabilir.
E-DEVLET’TEN İŞ YERİ SİCİL NO NASIL ÖĞRENİLİR?
E-Devlet’ten iş yeri sicil no öğrenmek için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alandan işlemler sürdürülür.
Gelen ekranda giriş alternatifleri yer alır. Giriş alternatifleri şu şekilde sıralanabilir:
E-Devlet şifresi
Mobil imza
Elektronik imza
T.C. Kimlik kartı
İnternet Bankacılığı
Farklı giriş yöntemlerinden uygun olan tercih edilmelidir. E-Devlet mobil uygulamasından da sisteme giriş yapılabilir.
Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.
Kimlik numarasından sonra sisteme giriş yapabilmek için e-Devlet şifresi girilmelidir. “Şifremi Unuttum” yazan alana tıkladığınız takdirde yeni şifre alabilirsiniz.
Şifre ve kimlik numarası sisteme girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.
İş yeri sicil numarasının öğrenileceği alanlardan biri “Çalışma Hayatım” kısmıdır.
“Çalışma Hayatım” kısmına girdikten sonra “4A Tescil Bilgileriniz” seçeneğinden işlem yapılır. Buradan “Detaylı Bilgi” yazan alana tıklanır.
“Tüm uzun vade hizmet dökümü” kısmında iş yeri numarası yer alır.
Aynı ekranda sigortalı sicil numarasına, meslek numarasına ve farklı bilgilere de erişilir. Arama alanına “İşten çıkış” yazarak farklı bir belge üzerinden de sicil numarasına ulaşılabilir. Bunun için 4A İşe giriş çıkış belgesi seçeneğine tıklanır.
İşe giriş-çıkış belgesinde şu bilgiler yer alır:
İşe giriş tarihi
İşten çıkış tarihi
İş yeri unvanı
İş yeri sicil numarası
İşe giriş belgesi
İşten çıkış belgesi
Gelen ekranda işe giriş ve çıkış belgesi oluşturulabilir.
E-SGK’DAN İŞ YERİ SİCİL NO NASIL SORGULANIR?
e-SGK’dan iş yeri sicil numarası sorgulama yapılabilir. Bunun için sgk.gov.tr adresine girerek “e-SGK” yazan alana tıklanır.
“Sigortalı işe giriş çıkış bildirgesi”, “e-SGK uygulamaları” yazan kısımlardan işlem yapılabilir.
İş yeri sicil numarasını öğrenenler, farklı işlemler için kullanabilir. Sicil numarası, hangi iş yerinde çalıştığını belgelemek isteyenler tarafından kullanılabilir. Ayrıca işverenlerin çeşitli işlemleri için bu numaraya ihtiyaç duyulur.
SGK İŞ YERİ SİCİL NO NEREDE YAZAR?
SGK iş yeri sicil numarasının yazdığı yer, işe giriş ve çıkış belgesidir. Bu numarayı öğrenmek isteyenler, e-Devlet sistemi üzerinden gerekli işlemleri yapabilir. İş yeri sicil numarasının yanı sıra iş yeri hakkında farklı bilgiler de e-Devlet üzerinden öğrenilebilir.
İş yeri tarafından yapılan prim ödemelerini sistem üzerinden görmek mümkündür. Ayrıca devlete bağlı iş yerleri tarafından düzenlenen bordrolar da e-Devlet’ten görünür. E-Devlet üzerinden çeşitli bildirimler ve başvurular da yapılabilir.
4A sigortalılarının kendini bildirmesi, emeklilik ve ölüm aylığı başvuruları yapılabilir. E-Devlet üzerinden iş yerlerinin prim ödemelerini düzenli olarak yapıp yapmadığı da görüntülenir. Yapılacak görüntülemeler ve başvurular neticesinde SGK işlemleri, düzenli olarak takip edilir.
İş yeri sicil numarasını öğrenenler, resmi kurumlara gerekli bildirimleri kolayca yapar. İş yeri sahipleri ticari kredi, ihale başvuruları sırasında iş yeri numarasını kullanabilir. İş yeri sicil numarası, iş yerinin faaliyetlerine son vermesi halinde geçersiz hale gelir. Faaliyet kolu değişikliği, iş yerinin şehir değiştirmesi gibi durumlarda, iş yeri sicil numarası değişir.
SGK İŞ YERİ SİCİL NUMARASI NASIL GÜNCELLENİR?
SGK iş yeri sicil numarasının güncellenmesi için gerekli kurumlara gerekli bildirimler yapılmalıdır. Sicil numarası, çeşitli nedenlerle değişebilir. Yapılan değişikliklerin ilgili kurumlara dilekçe ile bildirilmesi önemlidir.
Aynı işverene bağlı farklı kodlara sahip iş yerleri olabilir. İş yerlerinin sicil numarasını öğrenmek isteyenler, turkiye.gov.tr adresine girerek gerekli işlemleri yapmalıdır. SGK iş yeri sicil no sorgulama yapmak için gerekli işlemler, e-Devlet şifresi ile yapılabilir.
antalyahaber.tv
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.