Müze Kart Nasıl Alınır, İnternetten Başvuru Nasıl Yapılır?

Müze Kart Nasıl Alınır, İnternetten Başvuru Nasıl Yapılır?

Müze Kart nasıl alınır, Müze Kart nereden alınır, İnternet üzerinden Müze Kart başvurusu nasıl yapılır, Müze Kart başvuru şartları nelerdir ve Müze Kart ücretleri hakkında detaylı bilgiler haberimizde...

Müze kart nasıl alınır, internetten başvuru nasıl yapılır? Müze Kart almak için muze.gov.tr adresine girmek gerekir. Buradan farklı çeşitlerdeki kartlar satın alınabilir Müze Kart almak için yetkili satış noktalarından da başvuru yapılabilir. Bazı kişiler, ücretsiz olarak Müze Kart kullanabilir.

ekran-resmi-2024-08-30-10-39-56.png

MÜZE KART NASIL ALINIR?

Müze Kart kullananlar, 350’den fazla müzeyi ziyaret etme hakkına sahip olur. Kart, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan müzelerde kullanılabilir. Milli Saraylar’a bağlı saraylar da bu kart ile görülebilir. Ayrıca Çanakkale Alan Başkanlığında yer alan anıtlar, müzeler; Müze Kart ile ücret ödemeden ziyaret edilir. 

Müze Kart, bir yıl geçerli olan bir belgedir. Türk vatandaşları 60 TL karşılığında bu kartı alabilir. Türkiye’ni Müzeleri uygulaması sayesinde oluşturulan kod ile de kartı kullanmak mümkündür. Üyelik olmadığı takdirde Müze Kart, kargo ile adresinize gönderilir. 

MÜZE KART’IN GEÇERLİ OLMADIĞI YERLER, ŞU ŞEKİLDE SIRALANABİLİR:

  • Topkapı Sarayı’nda yer alan Harem Dairesi

  • Efes Örenyeri’nde bulunan Yamaçevler 

  • Aya İrini Anıtı

  • Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki Karanlık Kilise

  • İstanbul Sinema Müzesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki Serçe Limanı Cam Batığı Sergi Salonu 

  • Sedir Adası

  • Beykoz Cam Müzesi 

Yukarıda sıralanan yerler için Müze Kart kullanılamaz. Ayrıca özel şahıslara ve firmalara bağlı müzelerde de Müze Kart geçerli değildir. 

MÜZE KART NEREDEN ALINIR?

Müze Kart alınabilecek yerler, Müze Kart satış noktalarıdır. Satış noktalarında kimlik belgenizi, öğrenci belgenizi göstererek Müze Kart alabilirsiniz. Müze Kart almak isteyenler, hangi çeşidi tercih edeceğine karar vermelidir.

Müze Kart alarak Türkiye’nin farklı yerlerindeki müzeleri ve ören yerlerini gezmek mümkün olur. Kültürel bilgisini artırmak, yeni bilgiler edinmek isteyenler; Müze Kart kullanabilir. Müze Kart satış noktalarına gitme imkanı olmayanlar, internet üzerinden kolayca başvurularını yapabilir. 

Müze Kart, kişiye özel olarak çıkarılır. Müze Kart olmadan müzelere ücretsiz olarak giriş hakkı bulunanlar vardır. Müzerlere ücretsiz girebilecek kişiler şöyle sıralanabilir:

  • 18 yaşından küçük öğrenciler ve öğrencilere müze gezileri sırasında eşlik eden öğretmenler

  • 65 yaşından büyük olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları

  • Şehitlerin eşleri ve çocukları; gaziler ve onların eşleri, çocukları

  • Engelli ve yanındaki refakatçisi

  • Er ve erbaşlar

  • ICOM, ICOMOS ve UNESCO kartı olanlar

  • Seyahat acentesi yetkilileri

  • Basın kimlik kartı olanlar

  • Kültür ve Turizm Bakanlığından yetkili turist rehberleri, bakanlık personelleri ve emeklileri

  • 8 yaşından küçük yabancı çocuklar

  • Erasmus öğrencileri

İNTERNETTEN MÜZE KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İnternetten müze kart başvurusu yapmak için muze.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “Müze Kart” yazan alana tıklanmalıdır. 

Gelen ekranda farklı Müze Kart seçenekleri yer alır. Müze Kart seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Müze Kart+

  • Museumpass Türkiye

  • Museum Pass İstanbul Mobil

  • Museum Pass Cappadocia

  • Museum Pass Akdeniz Mobil

  • Museum Pass Ege

İstediğiniz kart seçeneğinin altında bulunan “Satın Al” kısmına tıklamalısınız. 

Mobil uygulama üzerinden kartınızı kullanmak için “Kayıt Ol” yazan alandan işlemlere devam etmelisiniz. 

İlk olarak kartı kullanacak kişinin ad ve soyadı bilgileri girilmelidir. 

Doğum tarihi ve kimlik numarası, belirtilen alanlara girilmelidir.

Telefon ve e-posta bilgilerini girerek işlemlere devam etmelisiniz. 

E-Posta adresini tekrar girerek ardından şifreyi iki kere girmeniz gerekir. 

“Fotoğraf Yükle” yazan alandan bir fotoğraf yüklenmelidir.  

Doğrulama kodu onaylanması, üyelik sözleşmesinin kabulünün ardından “Kayıt Ol” yazan kısma tıklanır.

Satın alma ekranında da kart sahibinin kişisel bilgileri girilmelidir. Kart sahibinin adı, soyadı, kimlik numarası, cinsiyeti ve e-posta adresi girilmelidir. Ardından “Sepete Ekle” yazan kısma tıklanır.

ÖĞRENCİ MÜZE KART NASIL ALINIR?

Öğrenci Müze Kart almak için öğrenci belgesi ile satış noktalarına başvurulmalıdır. Müze Kart almak için 60 TL ücret ödenmesi gerekir. Ancak öğrenciler, ücretsiz olarak Müze Kart kullanabilir. 18 yaş altında olan öğrenciler, müzelere ücretsiz olarak girebilir.

18 yaşın üzerinde olan öğrenciler, indirimli olarak Müze Kart alabilir. 18 yaşın üzerindeki öğrenciler, 30 TL ödemelidir. Müze Kart almak isteyen öğrencilerin aktif olarak öğrenci olduklarını gösteren belgeyi sunmalıdır.

Öğrenci Müze Kart almak isteyenler, ilgili satış noktalarına başvuru yapabilir. Müze Kart başvurusu yaparken e-Devlet üzerinden de öğrenci belgesi alınabilir. Bu sayede öğrencilik durumu ispatlanır.

MÜZE KART BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Müze Kart başvuru şartları arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak vardır. Başvuru sırasında kimlik kartının ibraz edilmesi zorunludur. Ayrıca son 6 ayda çekilen bir vesikalık fotoğraf, başvuru sırasında gösterilmelidir. Müze Kart bedeli de ödenmelidir.

Müze Kart başvurusu, kişisel olarak yapılır. Başkası adına başvuru yapılması mümkün değildir. Müze Kart kullananlar, kart bedelini başvuru sırasında iletmelidir. Müze Kart almak isteyenler, farklı kart türlerinden uygun olanı seçmelidir.

Türkiye’nin her yerinde pek çok müze bulunur. Her kartın her müzede kullanılması mümkün değildir. Uygun kart seçeneği tercih edilerek istenilen yerler gezilebilir. Müze Kart başvurusu yapmak isteyenler, gerekli işlemleri internetten yapabilir.

Müze Kart satışı yapılan satış noktalarından da başvuru işlemleri yapılabilir. Başvuru yapıldıktan sonra Türkiye’nin Müzeleri uygulaması üzerinden de kart kullanılabilir. Fiziksel kartı olmayanlar, mobil uygulama üzerinde yer alan karekodu okutmalıdır.

Müze Kart+, bir yıl geçerliyken diğer kartlar daha kısa sürelidir. Bu nedenle kartın kullanım zamanı dikkate alınarak başvuru yapılmalıdır. Kartın kullanım süresi dolduktan sonra yeni kart için başvuru yapılmalıdır. Böylece müzeleri gezmeye ve kültürel anlamda kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.

MÜZE KART ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Müze Kart çeşitlerinden biri Museum Pass Türkiye’dir. Bu kart, 15 gün boyunca kullanılabilir. Müze Kart+, bir yıl boyunca geçerli olan bir karttır. Museum Pass İstanbul, beş gün süreyle geçerlidir. Museum Pass Cappadocia, üç gün boyunca kullanılabilir.

Museum Pass Akdeniz, yedi gün süreyle geçerli olan bir karttır. Museum Pass Ege de yedi gün kullanılabilen bir karttır. Her kart için ödenmesi gereken ücret tutarı farklıdır. Ziyaret edilmek istenen yerlere göre uygun olan kart tercih edilmelidir.

Müze Kart ile 350’den fazla müze gezilebilir. Kartların müze girişi sırasında gösterilmesi gerekir. Bu sayede tekrar ücret ödemeye gerek kalmadan giriş yapılabilir.

MÜZE KART ÜCRETİ NE KADARDIR?

Müze Kart ücreti, kart türüne göre değişiklik gösterir. Museumpass Türkiye kart ile Milli Saraylar’a bağlı olan 300’den fazla yer gezilebilir. 15 günlük bu kartın ücreti 3500 TL’dir. Bu kart, Dolmabahçe Sarayı’nı gezmek için kullanılmaz. Museum Pass İstanbul Kart beş günlüktür ve toplam 13 müzede kullanılabilir.

Museum Pass İstanbul almak isteyenler, 2250 TL ödeme yapmalıdır. Museum Pass Cappadocia Nevşehir ve Aksaray’da kullanılabilir. 10’dan fazla müzede ve örenyerinde 3 gün bu kart kullanılabilir. Kartın ücreti 1500 TL’dir.

Museum Pass Akdeniz, mobil olarak kullanılabilen bir üründür. Antalya, Mersin, Adana ve Denizli’de bulunan 40’dan fazla müzede yedi gün boyunca kullanılabilir. Bu kartın ücreti 2200 TL’dir. Bu kart Pamukkale Antik Havuz’da geçerli değildir.

Museum Pass Ege, 7 gün boyunca kullanılabilir. İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla’da bulunan 40’ın üzerinde müzede geçerlidir. Bu kartı almak isteyenler, 1700 TL ödemelidir. Müze Kart almak için online başvuru yapılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler