Murat Kurum, İliç'teki Altın Madeniyle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Murat Kurum, İliç'teki Altın Madeniyle İlgili Açıklamalarda Bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen çökme faciasıyla ilgili çevresel denetimlerin sıkı yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İliç'teki maden sahasının bakanlığı döneminde 135 kez denetlendiğini belirtti. Ayrıca, işletmeye çevre mevzuatında görülen eksiklikler nedeniyle 21 Haziran 2022'de en üst sınırdan idari para cezası verildiğini ve 3 ay boyunca mühür vurulduğunu ifade etti. İşte detaylar...

MURAT KURUM: "ALTIN MADENİ, 135 KEZ DENETLENDİ, 3 AY MÜHÜRLENDİ"

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döneminde işletmenin çevresel etkilerinin 135 kez denetlendiğini vurguladı. Sarıyer'deki Karadeniz Vakfı'nı ziyaretinde konuşan Kurum, işletmenin çevreyi kirletmesi nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sadece çevresel etkileri denetlediğini, bakanlığı döneminde de Çöpler Altın Madeni'nin çok sıkı denetlendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;

"Çevre Bakanlığı sadece çevresel etkileri denetler. İşletme, çevreye, doğaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar. Bakanlığımız döneminde bu işletmenin çevresel etki denetimleri çok sıkı şekilde yapıldı. Bu işletmenin çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığı tam 135 kez denetlendi. 21 Haziran 2022'de işletmeye Çevre Kanunu'ndaki en üst sınırdan idari para cezası verildi. İşletmenin faaliyetinde çevre mevzuatı kapsamında görülen eksiklikler nedeniyle 3 ay kapısına mühür vuruldu." 

pler-altin-madeni-toprak-kaymasi.jpg

KURUM: "BAKANLIK KAPASİTE ARTIŞI VERMEZ, ÇEVREYE ETKİSİNİ ÖLÇER"

Altın madeninin kapasite artışı hakkında da açıklamalarda bulunan Kurum, Çevre Bakanlığının bu konuda karar verme yetkisinin olmadığını ve sadece çevreye etkisini ölçtüğünü ifade etti. Ayrıca, işletmenin tüm tedbirleri aldığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilince faaliyetine tekrar başladığını ve bu süreçte iftiralarla karşılaştıklarını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kapasite artışı verme yetkisi olmadığını vurgulayan Murat Kurum, bu konuyla ilgili şunları söyledi;

"Biz, kanunda öngörülen bütün cezai süreçleri hiçbir müsamaha göstermeksizin kararlılıkla uyguladık. İşletmenin tüm tedbirleri aldığı bilirkişi raporlarıyla tespit edilince faaliyetine tekrar başladı. Bir de bizi işletmenin kapasitesini artırmakla suçluyorlar. Bize iftira atanlar şunu da bilir ki Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz."

altin-madeni.jpg

MURAT KURUM: "TEK MERKEZDEN YÖNETİLEN SİSTEMATİK BİR ALGI OPERASYONU" 

Kurum, facia sonrası başlatılan algı operasyonu ve siyasi istismar girişimlerini kınadı. Olayın siyasi bir malzeme yapılmaması gerektiğini ve milletin duyarlılığını siyasi çıkarlar için kullanmanın vicdansızlık olduğunu vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, altın madeninde yaşanan çökme sonrası olayın sistematik ve bilinçli bir şekilde algı operasyonu için kullanıldığını ve kara propaganda yapıldığını ifade etti. Kurum, konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

"İşte bugün dillerine doladıkları ÇED kararı da 21 kurum ve kuruluştan oluşan komisyon üyeleri tarafından onaylıdır. Bu gerçekler tüm açıklığıyla ortadayken dün geceden itibaren tek merkezden yönetilen, nereden geldiği hepimizce bilinen, sistematik ve bilinçli bir algı operasyonu ve kara propaganda başlatıldı. Milletimizi yasa boğan böylesi bir hadisede bu konu siyasi bir istismara dönüştürüldü. Masa başında üretilmiş pek çok yalan haber ve tezvirat sağa sola, her yere servis edildi. Milletimiz bu kötü niyeti çok iyi biliyor, tanıyor. Bu kötü niyetli arkadaşlarımıza vicdan sahibi herkese soruyoruz? Siz hangi vicdanla, hangi duyguyla bu konuyu İstanbul’a ve İstanbul seçimlerine getirdiniz? Vatandaşlarımızın daha toprağın altında olduğu bir yerde, 85 milyonun gözünün, aklının, kalbinin burada olduğu bir aşamada, bu olayı siyasete alet etmek vicdansızlıktır, insafsızlıktır. Hangi insani duyguya, hangi insani erdeme uygundur? İnsanımızın canları üzerinden siyasi ikbal peşine düşenleri, milletimizi aldatmaya çalışanları bu millet affetmeyecektir. Bu millet, bu siyaset simsarlarını, bu algı operasyonlarını her zaman olduğu gibi yine boşa çıkaracak, unutmayacak, onları derin vicdanlarıyla ve ferasetiyle cezalandıracaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Şu anda bizim tek bir gayemiz var, o da canlarımızın bir an önce kurtulmasıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler