Emlak Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Emlak vergisi sorgulama işlemleri için E-Devlet üzerinden veya belediyelerin internet sayfalarından yapılabilir. İşte detaylar...
Emlak vergisi sorgulama işlemleri, e-Devlet üzerinden ya da belediyelerin internet sayfalarından yapılabilir. Emlak vergisi; konut, arsa ve bina gibi taşınmazlar için ödenir. Emlak vergisi sorgulama yapılarak ne kadar ödeme yapılacağı öğrenebilir.
Emlak vergisi, ödenmesi zorunludur. Mülkün sahibinin olmaması durumunda arsanın, konutun kullanıcıları tarafından vergi ödenir. Emlak vergisi ödemelerinin başlaması için emlak beyanı yapılır. Emlak beyanı, belediyelere yapılır. Bu işlem, e-Devlet üzerinden de yapılabilir.
Tapu taşınmaz beyanı sırasında bazı evraklar ibraz edilmelidir. Mülk sahibi olan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi ibraz edilmelidir. Mülkün birden fazla sahibi varsa hepsinin nüfus cüzdanı fotokopisine ihtiyaç vardır.
Bina ruhsatı, yapı kullanma izni, emlak bildirim formu da gerekli belgeler arasındadır. Emlak vergisinin zamanında ödenmesi önemlidir. Bazı kişiler için emlak vergisi muafiyeti de söz konusu olabilir.
EMLAK VERGİ BORCU NEREDEN ÖĞRENİLİR?
Emlak vergisi borcunu öğrenmek isteyenler, belediyelere başvuru yapmalıdır. Bazı belediyelerin sorgulama sayfası, e-Devlet’te yer alır. Böylece e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak mümkün olur.
Emlak vergisi sorgulama için interaktif vergi dairesi de kullanılabilir. Ancak emlak vergisi her zaman İnteraktif Vergi Dairesinde görünmeyebilir. Bu nedenle belediye sayfalarından sorgulama yapılmalıdır.
Emlak vergisinden muaf olunması halinde de sistemde vergi görünmeyebilir. Bu nedenle muafiyet kapsamında olup olmadığınıza bakmanız gerekir. Emlak vergisinden muaf olan kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Emlak sahibinin geliri olmaması halinde muafiyet söz konusudur.
- Emekli, dul ve yetimler; muafiyet hakkından yararlanmak için başvuru yapabilir.
- Şehitlerin yakınları, gaziler muafiyet için başvuru yapabilir.
- Birden fazla taşınmazı olanlar, tek taşınmaz için gerekli şartları sağlaması halinde muafiyetten yararlanabilir.
- 200 metrekareden daha küçük taşınmazlar için muafiyet hakkı kullanılabilir.
- Devlete ait taşınmazlar için emlak vergisi ödemesi yapılmaz.
- Dini yapılar, konsolosluklar emlak vergisi kapsamı dışındadır.
E-DEVLET’TEN EMLAK VERGİSİ ÖĞRENİLİR Mİ?
E-Devlet’ten emlak vergisinin öğrenilmesi mümkündür. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
İlk olarak kimlik numarasının belirtilen kısma girilmesi gerekir.
Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.
Tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
Arama alanına “Emlak vergisi” yazılarak sorgulama yapılır. Konut, arazi ya da bina hangi belediye sınırları içerisinde ise o belediyenin “Borç ödeme ve sorgulama” sayfasına girilir.
Bu sayede emlak vergisi borç bilgisi öğrenilebilir. E-Devlet sistemi için şifresini unutanlar, e-imza ile sisteme giriş yapabilir. Sisteme giriş için mobil imza da kullanılabilir. Aynı zamanda internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı da sisteme giriş için kullanılabilir.
T.C. İLE EMLAK VERGİSİ SORGULAMA YAPILIR MI?
T.C. ile emlak vergisi sorgulama işlemleri bizzat belediyelere başvuru yapılarak gerçekleştirilebilir. Kimlik numarası üzerinden emlak vergisi borcu öğrenilebilir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden borç sorgulama yapılabilir.
Emlak vergisi borcu sorgulamak için gib.gov.tr adresine girilir. Buradan “İnteraktif Vergi Dairesi” seçeneğine tıklanır.
laka belediye sisteminden sorgulama yapılmalıdır. Online sistem kullanmayan belediyelere bizzat başvuru yapılarak sorgulama gerçekleştirilir.
T.C. İLE EMLAK VERGİSİ SORGULAMA YAPILIR MI?
T.C. ile emlak vergisi sorgulama işlemleri bizzat belediyelere başvuru yapılarak gerçekleştirilebilir. Kimlik numarası üzerinden emlak vergisi borcu öğrenilebilir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden borç sorgulama yapılabilir.
Emlak vergisi borcu sorgulamak için gib.gov.tr adresine girilir. Buradan “İnteraktif Vergi Dairesi” seçeneğine tıklanır.
Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir. Ardından İnteraktif Vergi Dairesi şifresi girilmelidir. Güvenlik kodu da girilerek sisteme ulaşılabilir.
E-Devlet şifresi kullanılarak da İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapılabilir.
Gelen ekranda “Genel Borç Bilgileri” seçeneğine tıklanır. Buradan emlak vergisi borcuna bakılabilir. Ancak emlak vergisi borcu her zaman İnteraktif Vergi Dairesinde görünmeyebilir. Bu nedenle mutlaka belediye sisteminden sorgulama yapılmalıdır. Online sistem kullanmayan belediyelere bizzat başvuru yapılarak sorgulama gerçekleştirilir.
E-BELEDİYE’DEN EMLAK VERGİSİ BORÇ SORGULAMA YAPILIR MI?
E-Belediye’den emlak vergisi borç sorgulama yapılması mümkündür. Emlak vergisi sorgulama için taşınmazın bulunduğu belediyenin internet sitesine girilmelidir.
Her belediyenin online sorgulama sistemi olmayabilir. Bazı belediyeler, e-Devlet sistemi üzerinden emlak vergisi hakkında bilgi verir. Bu nedenle sorgulama için doğru kanalın tercih edilmesi önemlidir.
EMLAK VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR?
Emlak vergisi ödeme için e-belediye sistemine girilmelidir. Bazı belediyeler, hesap numarası bilgisi paylaşarak ödemeleri belirtilen hesap üzerinden alır. Emlak vergisi ödemelerinin nasıl yapılacağı, belediyeye başvuru yapılarak öğrenilebilir.
Emlak vergisinin ödenmemesi halinde borca faiz işler. Her ay için işlenen faiz oranı, 1,40’tır. Vergi borcunun ödenmemesi halinde icra ve haciz durumu da söz konusu olabilir. Belli tarihlerde çıkarılan yapılandırma yasaları ile ödenmeyen borçlar kapatılabilir.
Emlak vergisi tutarları, taşınmazın rayiç değeri üzerinden belirlenir. Rayiç değerler, belediyelerden öğrenilebilir. Büyükşehirlerde rayiç değerin binde ikisi kadar emlak vergisi alınır. Diğer şehirlerde binde bir oranında emlak vergisi alınır.
İş yerleri için büyükşehirlerde vergi değerinin binde dördüne denk gelen tutarda emlak vergisi alınır. Diğer şehirlerde binde iki oranında emlak vergisi alınır. Emlak vergisi ödemelerinin aksatılmaması, yasal faizle karşılaşmamak için önemlidir.
E-BELEDİYE’DEN EMLAK VERGİSİ ÖDENİR Mİ?
E-Belediye’den emlak vergisi ödemesi yapılabilir. Bunun için her belediyenin kendi ödeme sisteminin kullanılması gerekir. Örneğin aşağıda Ankara-Mamak Belediyesinin sayfası örnek olarak gösterilmiştir. Yapılması gereken mamak.bel.tr adresine girilmelidir.
Gelen ekranda “E-Hizmetler” seçeneğine tıklanır. Buradan “Borç Ödeme” sayfasında tıklanır.
“Borç Ödeme” sayfasından e-Devlet ile giriş yapılabilir. Aynı zamanda sistem üzerinden kayıt oluşturulabilir. Buradan emlak vergisi ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Birçok belediyenin, Mamak Belediyesinin sistemine benzer bir ödeme ekranı vardır. Ancak bazı belediyeler, ödemeleri elden tahsil eder. Bu nedenle bizzat belediyeye giderek ödeme yapmak gerekir.
Emlak vergisinden muafiyet söz konusu ise ödeme yapılmasına gerek yoktur. Yasada ifade edilen şartları sağlayanlar, muafiyet için başvuru yapabilir. Muafiyet hakkı 200 metrekareyi geçmeyen konutlar için geçerlidir.
Engelliler, ev hanımları, emekliler, şehit yakınları muafiyet hakkından yararlanabilir. Muafiyet hakkından yararlanmak isteyenlerin yetkili belediyeye başvuru yapması gerekir. Belediyeler başvuruları inceleyerek muafiyete karar verir.
EMLAK BEYAN BORCU ÖDEME NASIL YAPILIR?
Emlak beyan borcu ödeme işlemleri, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir. Emlak beyanı yapıldıktan sonra muafiyet kapsamında olmayanlar, ödemelerini yapmak zorundadır. Emlak vergisi ödemelerinin ne zaman yapılacağı, merak edilen konular arasındadır.
Emlak vergisinin ilk taksit tutarının Mayıs ayının sonuna kadar ödenmesi gerekir. İkinci taksit tutarının Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi şarttır. Bazı belediyeler, kredi kartı ile ödeme olanağı sunar.
E-Belediye sisteminden rayiç bedel sorgulama, su faturası ödeme gibi farklı işlemler de yapılabilir. Özellikle büyükşehir belediyeleri ve büyük ilçe belediyeleri kapsamlı bir e-belediye sistemi kullanır. Böylece tüm ödemeler kolayca yapılır.
Emlak beyan borcu ödemelerini, e-Devlet üzerinden alan belediyeler de vardır. Belediyenizin böyle bir hizmetinin olup olmadığını anlamak için sorgulama yapılmalıdır. E-Devlet’te arama alanına ilgili belediyenin adı yazılarak sorgulama yapılabilir.
Borcunu öğrenen taşınmaz sahipleri, ödeme zamanlarını takip etmelidir. Aynı zamanda muafiyet hakkınızın olup olmadığını da ilgili belediyeye sormalısınız. Muafiyet hakkı sonradan kazanılabilir. Emekli olanlar, çalışırken işsiz kalanlar; muafiyet için başvuru yapabilir. Muafiyet hakkı için belediyelere müracaat edilmelidir.
Emlak vergisi ve emlak beyanı borcu ödemeleri mülk sahibinin sorumluluğundadır. Mülkün birden fazla sahibi varsa tüm hissedarlar, kendi hisseleri kadar ödemeden sorumludur. Hissesi belli olmayan taşınmazlarda ise ödemeleri kimin yapacağı konusunda net karar verilmelidir.
Tüm hissedarlar ödemelerin yapılıp yapılmadığını takip etmelidir. Emlak beyanı, belediyelere yapılır. Emlak vergisi sorgulama ile beyan edilen taşınmazların borcu öğrenilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.