E-Devlet Brüt Maaş Nereden Bakılır?

E-Devlet Brüt Maaş Nereden Bakılır?

E-Devlet'ten brüt maaşa bakmak için e-Devlet şifresi ile giriş yapılması yeterlidir. Brüt maaş sorgulama işlemi veya kesinti yapılmadan önceki tutarın öğrenilmesi için sisteme girerek istenilen bilgiye ulaşılabilir.

E-Devlet brüt maaşa bakmak için sisteme e-Devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır. Brüt maaş sorgulama işlemi, kesinti yapılmadan önceki tutarın öğrenilmesi açısından önemlidir. E-Devlet brüt maaşa bakmak için e-imza kullanılarak da sisteme girilebilir.

Brüt maaş, çalışanın kesintiler yapılmadan önceki maaşıdır. Kamu çalışanları, e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak brüt maaş bilgisine erişebilir. Özel sektör çalışanları ise kendi iş yerlerinden brüt maaşı öğrenebilir.

Brüt maaş tutarı, bordro üzerinde belirtilir. Bu nedenle e-Devlet’ten bordro çıktısı alınmalıdır. Brüt maaş, farklı ödemelerin hesaplamasında kullanılır. Brüt maaş ile kıdem tazminatı gibi farklı ödemeler hesaplanır.

E-Devlet sistemi sayesinde kamu çalışanları hızlı bir şekilde bordroya ulaşır. Bordrosunu alanlar, brüt maaşın yanı sıra kesinti bilgilerini de öğrenebilir. Bunun yanı sıra yan ödemeler ve eklentiler de bordro vasıtasıyla görüntülenebilir.

BRÜT MAAŞI NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİM?

Brüt maaşı öğrenmek için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Çalışılan iş yerinin ilgili birimlerine başvuru yapılarak da brüt maaş öğrenilebilir. Brüt maaşı öğrendikten sonra maaştan yapılan kesinti miktarı anlaşılır.

Kamuda getirilen e-bordro sistemi sayesinde kamu çalışanları, brüt maaşını hızlı bir şekilde öğrenir. Bazı özel sektör firmaları da kendilerine özel bir e-bordro sistemi kullanır. Bordro detaylı bir şekilde incelenirse ödeme ve kesintiler öğrenilebilir.

Brüt maaşını öğrenmek isteyenlerin e-bordro sistemine girmesi yeterlidir. Brüt maaş üzerinden çeşitli kesintiler ve ödemeler yapılır. Kesintiler sonrasında çalışanın eline geçen tutar, net maaş olarak adlandırılır.

Brüt maaşın e-Devlet üzerinden görüntülenmesi, sadece kamu çalışanları için söz konusudur. Özel sektörde bordrolar, işveren tarafından verilir. Bordroda brüt maaş tutarı yazılıdır.

BRÜT MAAŞ E-DEVLET’TEN NASIL ÖĞRENİLİR?

Brüt maaşın e-Devlet’ten öğrenilmesi için turkiye.gov.tr adresine girilmesi gerekir. Ardından “Giriş Yap” yazan kısma tıklanır.

İlk olarak kimlik numarasının girilmesi gerekir.

Kimlik numarasının ardından e-Devlet şifresi belirtilen alana girilmelidir.

“Giriş Yap” yazan alana tıklanmadan önce tüm bilgilerin doğru girildiği kontrol edilmelidir. Ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanı kullanılarak ilgili kısma ulaşılır. Arama alanına “Bordro” yazmak gerekir.

 

“Hazine ve Maliye Bakanlığı e-bordro hizmeti” kısmından kamu görevlileri bordrosuna ulaşabilir. Öte yandan bazı belediye çalışanları da e-Devlet üzerinden bordrosunu görebilir. “Kamu Hastaneleri Ek Ödeme E-Bordro” seçeneğinden de bordro alınabilir.

“Hazine ve Maliye Bakanlığı e-bordro hizmeti” kısmına tıklandığı takdirde ilk olarak yıl seçimi yapılmalıdır.

Yıl seçimi yapıldıktan sonra hangi ayın bordrosu görüntülenmek isteniyorsa o ay seçilir.

Yıl ve ay seçimi yapıldıktan sonra “Sorgula” yazan alana tıklamak gerekir.

Gelen ekranda bordronun yanında belirtilen “Görüntüle” seçeneğine tıklanır.

Bordroda brüt maaşın yanı sıra farklı bilgiler de yer alır. Kurum, emekli sicil numarası; bordroda yer alan bilgilerdendir. Hizmet sınıfı, kıdem, ek gösterge, derece ve kademe bilgileri de gösterilir. Raporlu gün sayısı, bordroda yer alan bilgiler arasındadır.

Aylık vergi matrahı, geçen aylara ilişkin vergi matrahı görüntülenebilir.

Gelir ve damga vergisi istisna tutarları, bordroda belirtilir. Taban aylık, ek gösterge, yan ödeme bilgileri verilir. Genel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik kesintileri gösterilir.

Bordro üzerinde net ödenen tutar, kesinti toplamı ve fazla çalışma ücreti vardır. Ek ders, ödül ve doğum ücreti gibi ödemeler burada gösterilir.

E-Devlet üzerinden Alanya ve İnegöl Belediyesi gibi farklı belediyelerin bordroları sorgulanabilir. E-Devlet brüt maaşa bakmak, maaş ödemelerinin takibi açısından fayda sağlar.

ÖZEL SEKTÖR MAAŞ BORDROSU E-DEVLET’TEN ALINIR MI?

Özel sektör maaş bordrosunun e-Devlet’ten alınması mümkün değildir. Özel sektör çalışanları, maaş bordrolarını işverenlerden talep edebilir. Bu sayede brüt maaş tutarı öğrenilebilir. Özel sektör firmalarının muhasebe birimleri, bordroları çalışanlara teslim eder.

Bazı firmalarda insan kaynakları birimleri ya da personel işleri birimleri, bordroları çalışanlara ulaştırır. Özel sektör çalışanları, istedikleri zaman maaş bordrosunu teslim alabilir. Brüt maaş tutarı, özel sektör çalışanları açısından önemlidir.

Özel sektör çalışanlarının kıdem tazminatı, brüt maaş üzerinden ödenir. Brüt maaşı öğrenen özel sektör çalışanları, kıdem tazminatı hesaplamasını kolayca yapabilir.

4/D İŞÇİ MAAŞ BORDROSU NEREDEN ALINIR?

4/d işçi maaş bordrosunu almak için “İşçi e-Bordro” uygulaması kullanılabilir. 4/d kapsamında olan kamu işçileri, uygulama üzerinden brüt maaşlarını görebilir. Bunun için uygulamanın akıllı telefonlara indirilmesi gerekir.

Uygulama sayesinde aylık olarak düzenlenen bordrodaki tüm detaylara ulaşılabilir. Kurumun maaş birimi tarafından uygulama kullanılıyorsa çalışanlar, bordrolarını görüntüleyebilir. Bordronun görüntülenememesi halinde muhasebe birimleri ile görüşülmelidir.

Bordro üzerinden brüt maaş bilgisine kolayca ulaşılır. Aynı zamanda yapılan kesintiler ve ek ödemeler de bordro üzerinde yer alır. 4/d işçileri, taşeron firmalara bağlı olarak çalışırken kadroya alınan işçilerdir.

Sürekli işçi statüsünde olan 4/d’lilerin maaşları farklı bir sistemden görüntülenir. Ancak bu sistemden görüntüleme yapılması için kurumun sistemi kullanması gerekir. Kurum, “İşçi e-Bordro” sistemini kullanmaya başlamadıysa brüt maaşın görüntülenmesi mümkün olmaz.

4/d kapsamında olan işçiler, bordrolarında yapılan kesintileri ve ek ödemeleri kolayca görebilir. “İşçi e-Bordro” uygulamasının kullanılmadığı kurumların muhasebe birimlerinden bordro alınabilir.

KİMLER, E-DEVLET ÜZERİNDEN BRÜT MAAŞ SORGULAMASI YAPABİLİR?

E-Devlet üzerinden brüt maaş sorgulaması yapabilecek olanlar kamu çalışanlarıdır. Kamu çalışanları, brüt maaş sorgulamasını e-Devlet’ten kolayca gerçekleştirebilir. Ancak bunun için e-Devlet sistemine e-Devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır.

E-Devlet mobil uygulaması da brüt maaş sorgulaması için kullanılabilir. Kamu çalışanları, maaşlarına yapılan tüm ek ödemeleri, e-Devlet sisteminden görebilir. Aynı zamanda yapılan kesintiler de e-Devlet üzerinden görünür.

E-Devlet şifresi olmayanlar, e-imza ile sisteme ulaşabilir. Kesintilerde ve yan ödemelerde hata olup olmadığının anlaşılması için brüt maaş sorgulamakta fayda vardır. Bordroda bir hata tespit edilirse çalışılan kurumun muhasebe birimine başvuru yapılabilir.

KAMU ÇALIŞANLARI, E-DEVLET’TEN BRÜT MAAŞINI GÖREBİLİR Mİ?

Kamu çalışanları, e-Devlet üzerinden brüt maaşınıgörebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan e-bordro sistemi sayesinde sorgulama yapılabilir. Bu sistem, kurumların iş yoğunluğunun azaltılması açısından faydalıdır.

E-Bordro sistemi sayesinde çalışanlar hızlı bir şekilde bordrolarına ulaşabilir. Bordro üzerinden maaş ile ilgili tüm detaylara erişilir. Hem ödemeler hem de kesintiler, tek bir yerden öğrenilebilir.

E-Devlet sisteminden alınan bordro, gerekli durumlarda farklı kurumlara ibraz edilebilir. Kredi çekmek isteyenler bordroyu göstererek gelir durumunu belgeleyebilir. Kamu çalışanlarının brüt maaş tutarı yaptıkları işe göre değişir.

Yan ödeme ve kesinti miktarları da yapılan işe göre değişiklik gösterir. Öğretmenlerin ek ödeme ücretleri vardır. Sağlık çalışanların ekstra nöbet ödemeleri söz konusu olabilir. Bu nedenle her kamu çalışanının maaş bordrosu ve brüt ücret tutarı birbirinden farklıdır.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI, E-DEVLET’TEN BRÜT MAAŞ ÖĞRENEBİLİR Mİ?

Özel sektör çalışanlarının E-Devlet’ten brüt maaş öğrenmesi mümkün değildir. Özel sektör çalışanları, kendi iş yerlerine başvuru yaparak maaş bordrosu alabilir. Özel sektör çalışanlarının maaş bordrosunda da kapsamlı bilgiler yer alır.

Maaşlardan yapılan kesintiler, mesai ödemeleri; bordro üzerinde belirtilir. Bordrodan elde edilen bilgiler, çeşitli hesaplamalarda kullanılabilir. E-Devlet brüt maaşa bakmak, özel sektör çalışanlarının yararlanacağı bir uygulama değildir. Ancak işverenlerden istenilen herhangi bir zamanda bordro alınabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler