E Devlet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

E Devlet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

E-Devlet sağlık raporu almak için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması yeterlidir. Ayrıca sisteme giriş yaptıktan sonra rapor alma işlemi de gerçekleştirilebilir.

E-Devlet sağlık raporu almak için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra rapor alma işlemi kolayca gerçekleştirilir. E-Devlet sağlık raporu almak, bazı resmi işlemler için gerekli olabilir.

Sağlık raporunun farklı çeşitleri vardır. Bazı raporlar, bir hekim tarafından oluşturulurken bazı raporlar da kurul tarafından verilir. Raporun ne amaçla alındığına bağlı olarak içeriğinde yer alan bilgiler de değişir.

Sürücü belgesi alabilmek, sporcu lisansı almak ya da evlilik gibi durumlar için rapor istenebilir. Raporlar, çeşitli ilaçların reçetelendirmesi için de gereklidir. İstirahat, engelli raporları gibi çok sayıda seçenek vardır.

Raporlara e-Devlet üzerinden ulaşılması, vatandaşlar açısından kolaylık sağlar. Raporların çıktısı, e-Devlet üzerinden alınarak ilgili kurumlara teslim edilebilir.

SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?

Sağlık raporunun alınacağı yer, e-Devlet sistemidir. Ayrıca bizzat devlet hastanelerine, aile sağlığı merkezlerine başvurularak rapor alınabilir. Sağlık raporunun güncel olması, resmi işlemlerde kullanılması açısından bir gerekliliktir. Geçmiş yıllarda alınan raporlar, mutlaka yenilenmelidir.

Bazı raporların belli bir geçerlilik süresi de olabilir. Bu süre sonunda raporun kullanımı mümkün olmaz. Sağlık raporları; bireylerin hastalıklarını, engel durumlarını gösterir. Aynı zamanda geçici sağlık problemleri hakkında bilgi verir.

Geçici rahatsızlıklarda okula, işe gidemeyecek olan vatandaşlar için istirahat raporları düzenlenebilir. Raporlar, işverene teslim edilir. İşverenler, SGK sistemine raporları girerek çalışanların izinli olduğu günleri kuruma bildirir.

SAĞLIK RAPORU E-DEVLET’TE GÖRÜNÜR MÜ?

Sağlık raporunun e-Devlet’te görünmesi mümkündür. E-Devlet’te görünen sağlık raporlarına ulaşmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. “Giriş Yap” yazan alana tıkladıktan sonra şifre alanından işlemlere devam edilir.

Gelen kısımda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir.

Gelen kısımda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresinin girilmesi gerekir.

Bilgilerin hatasız bir şekilde girildiğinden emin olduktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. E-imza ya da mobil imzası olanlar, e-Devlet sistemine giriş için kullanabilir. Bunun yanı sıra internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı ile sisteme giriş yapılabilir.

Henüz e-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerinden bu şifreyi alabilir. Ancak PTT şubelerinden alınan şifre, hemen değiştirilmelidir. Güvenli bir şifre belirlemekte fayda vardır.

Gelen ekranda arama alanına “Sağlık raporu” yazmak gerekir.

Sağlık raporu seçenekleri arasında şunlar vardır:

  • İstirahat raporları
  • Kişisel sağlık bilgi formu
  • E-imzalı durum bildirir sağlık kurulu raporları
  • E-imzalı çocuk özel gereksinim raporları sorgulama

Kişisel sağlık bilgi formu, hastanelerden sağlık raporu alınmadan önce mutlaka doldurulması gereken bir belgedir. Aile hekimlerinden rapor almadan önce de bu belge doldurulmalıdır. “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” yazan alana tıkladıktan sonra “Yeni Başvuru” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda başvuru sahibinin; kimlik numarası, adı, soyadı yer alır. Ayrıca medeni durum ve doğum tarihi bilgileri de bulunur. 

Form doldurulurken ilk olarak öğrenim durumu seçilmelidir.

Öğrenim durumundan sonra meslek bilgisinin seçilmesi gerekir. Okul, sınıf bilgisi formda gösterilen alanda belirtilmelidir. Boy yazan alana boy uzunluğu cm cinsinden yazılmalıdır.

Kişinin kilosunu ve kan grubunu yazması gerekir.

Son olarak adres bilgisi yazıldıktan sonra “Devam Et” yazan alana tıklanır.

Bu aşamadan sonra da başvuru sahibinden bazı bilgiler istenir. Bu bilgiler de doğru bir şekilde doldurulmalıdır. E-Devlet üzerinden “İstirahat raporları sorgulama” işlemi de yapılabilir.

E-Devlet üzerinden e-imzalı sporcu, sürücü raporlarına ulaşılabilir. Aynı zamanda TSK sağlık kurulu raporları ve gemiadamı sağlık raporları da buradan alınır.

AİLE HEKİMİ SAĞLIK RAPORU E-DEVLET’TEN ALINIR MI?

Aile hekimi sağlık raporunun e-Devlet’ten alınması mümkün değildir. Ancak aile hekiminden rapor almadan önce doldurulması gereken sağlık formuna e-Devlet’ten ulaşılır. Aile hekimi tarafından yazılan istirahat raporları, e-Nabız sisteminde görünür.

Aile hekimleri; sürücü olur belgesi, istirahat raporu gibi raporları vermeye yetkilidir. Ancak kurul raporlarının aile hekimlerinden alınması mümkün değildir. Kurul raporları, devlet hastanelerinden alınır.

E-Devlet sağlık raporu almak, hastanelere rapor için başvurulmadan önce yapılması gereken bir işlemdir. Kişisel sağlık bilgi formu, sağlık raporu almak isteyenler tarafından doldurulmalıdır.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN E-DEVLET’TEN SAĞLIK RAPORU ALINIR MI?

18 yaşından küçükler için e-Devlet’ten sağlık raporu alınması mümkündür. 15 yaşından büyük olan bireyler, kendi e-Devlet sistemleri üzerinden sağlık raporu alabilir. Veliler, çocukları adına yazılan raporlara, “e-Nabız” sisteminden ulaşabilir.

“e-İmzalı özel gereksinim raporları” e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilir. Bu sayede özel gereksinimli çocuğu olan aileler, çocuklarının raporunu, e-Devlet’ten alabilir. Okullarından sağlık raporu talep edilen çocuklar, kişisel sağlık bilgi formunu doldurmalıdır.

Bu form doldurulduktan sonra devlet hastanelerine ya da aile hekimine sağlık raporu için başvurulabilir. Devlet hastanelerinden sağlık kurulu raporu almak isteyenler, ilk olarak MHRS’den randevu almalıdır. Randevu işlemleri, e-Nabız üzerinden de yapılabilir.

E-DEVLET’TEN ENGELLİLER İÇİN SAĞLIK RAPORU ALINIR MI?

E-Devlet’ten engelliler için sağlık raporu alınması mümkündür. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. E-Hizmetler seçeneğinden “Sağlık Bakanlığı” tercih edilerek işlemlere devam edilir. Buradan “E-imzalı erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporları sorgulama” seçeneğine tıklanmalıdır.

 

Engelli bireyler, daha önce sağlık raporu aldıysa bu raporlar, e-Devlet’te görünür. Sağlık raporları görüntülenerek çıktısı alınabilir.

E-NABIZ’DAN SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?

E-Nabız’dansağlık raporu almak mümkündür. Bunun için enabiz.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra e-Devlet şifresi kullanılarak sisteme girilebilir. Ayrıca e-Nabız şifresi ve T.C. kimlik numarasıyla sisteme girmek mümkündür.

Gelen ekranda “Raporlarım” yazan alana tıklamak gerekir.

Raporlarım kısmında istirahat raporlarını görüntülemek mümkündür. Sürücü olur raporları ve diğer raporlar da bu alanda görünür. Raporların başlangıç ve bitiş tarihleri ve tanı da burada belirtilir.

Raporlar görüntülendikten sonra PDF olarak çıktısı alınabilir. Bu sayede ilgili kurumlarda raporların kullanılması mümkün olur. Raporlar, ilgili kurumlara teslim edilebilir.

DEVLET HASTANESİNDEN SAĞLIK RAPORU NASIL ALINIR?

Devlet hastanesinden sağlık raporu almak mümkündür. Bunun için yetkili bir sağlık kuruluşuna tedavi olmak gerekir. Hastanın durumu söz konusu rapor için uygunsa sağlık raporu verilir.

Devlet hastanesinden sağlık raporu almak için ilk olarak e-Devlet’te yer alan “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” doldurulmalıdır. Ardından MHRS ya da e-Nabız sisteminden randevu alınması gerekir. Böylece sağlık kurulu raporu, kısa sürede alınır.

Sağlık raporları kurul tarafından verilecekse aynı anda pek çok hekime muayene olmak gerekir. Hekimler, hastanın durumunu değerlendirerek rapora onay verir. Rapor, ilaç kullanımı ya da engel durumunun tespiti gibi durumlar için hazırlanabilir.

SAĞLIK RAPORU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Sağlık raporu çeşitleri arasında sürücü raporu belgesi, engelli raporu gibi farklı seçenekler vardır. Ehliyet ve işe giriş için alınan raporlar, kişinin söz konusu durum için uygunluğunu belirler. Yani yapılacak işin niteliğine göre kişinin sağlık durumu uygun değilse rapor verilmez.

Sağlık raporu, engel ve hastalık durumunun belirlenmesinde de kullanılır. Engellilerin, engel oranının tespitinde kurul tarafından verilen rapora ihtiyaç duyulur. Raporda başkasının bakımına muhtaçlık durumu da tespit edilir.

Sağlık raporları belli süreli olarak düzenlenebilir. Bu nedenle belli dönemlerde raporların yenilenmesi gerekir. Sağlık raporları, e-Devlet üzerinden e-imzalı bir şekilde görüntülenebilir. E-Devlet sağlık raporu almak, resmi kurumlara yapılacak belge teslimlerinde kolaylık sağlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler