DASK Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK adres kodu sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabilir. Ayrıca DASK internet sitesi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden de bilgi alınabilir. İşte ayrıntılar...

DASK adres kodu sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Ayrıca DASK internet sitesi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden de bilgi alınabilir. DASK adres kodu sorgulama yapılması sayesinde adreste yaşanan karışıklıklar önlenir.

Adres kodu, Türkiye’deki tüm konutlar için kullanılır. Bu kod, 10 hanelidir. Adres kodunun bir diğer adı da UAVT kodudur. Söz konusu kod, çeşitli alanlarda kullanılır. Adres kodu sayesinde deprem sigortası daha hızlı yapılır. Adresin tam olarak tespit edilememesinden dolayı karışıklık söz konusu olmaz.

Kişilerin adreslerini yanlış bildirmesi halinde adres kodu devreye girer. Kod üzerinden hangi adresin kime ait olduğu anlaşılır. Bir konut için çok sayıda DASK yapılması da önlenir. Zorunlu deprem sigortası yapılmayan evlerin anlaşılması, adres kodu sayesinde kolaylaşır.

DASK ADRES KODU NEREDEN ÖĞRENİLİR?

DASK adres kodunu öğrenmek için e-Devlet sistemi üzerinden işlem yapılabilir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. E-Devlet mobil uygulamasından da işlem yapılabilir. Adres kodunu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü aracılığıyla öğrenmek mümkündür.

Adres kodu uygulaması, 2013 yılında başlamıştır. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi kapsamında oluşturulan numara, birçok fayda sağlar. 10 haneli özel kod, adresler arasında yaşanan karışıklıkların engellenmesini sağlar.

Adres kodunu öğrenmek isteyenler, muhtarlıklara ve belediyelere başvuru yapabilir. Adres kodu, güvenlik açısından da önemlidir. Adres kodu verilerek tüm bilgilere erişilir.

DASK ADRES KODU NEDİR?

DASK adres kodu, Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen bir uygulamadır. Adres kodu, Türkiye’de bulunan tüm konutlara verilir. Adres kodunun bir diğer adı da UAVT kodudur. UAVT’nin açılımı “Ulusal Adres Veri Tabanı” şeklindedir.

Adres kodu, kişiye özel bir kod değildir. Evin sahibi ya da kiracısı değişse bile adres kodu aynı kalır. Adres kodunun beyan edilmesi sayesinde gerçeğe aykırı olarak yapılan beyanlar tespit edilir. Eksik yapılan bildirimler de anlaşılır.

Deprem sigortasını zamanında yaptırmayanların tespiti bakımından adres kodunun önemi büyüktür. Adres kodu bulunmayan evlerin deprem sigortasının yapılması mümkün değildir. Adres kodu, deprem sigortası poliçesinin üzerinde yazar.

Adres kodunu bilmek hem kiracılara hem de ev sahiplerine fayda sağlar. Adres kodunu internet üzerinden kısa sürede öğrenmek mümkündür. Aynı zamanda muhtarlıklara ve belediyelere de başvuru yapılabilir.

DASK, Doğal Afetler Sigortaları Kurumu anlamına gelir. Türkiye bir deprem bölgesi olduğu için deprem sigortası zorunlu hale gelmiştir. Deprem sigortasının zorunlu hale gelmesi nedeniyle her konut için sigorta yapılması gerekir.

DASK ADRES KODU E-DEVLET’TEN ÖĞRENİLİR Mİ?

DASK adres kodunun e-Devlet’ten öğrenilmesi mümkündür.  Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilir. Ekranın sağ tarafında yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanır.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.

Kimlik numarasından sonra girilmesi gereken bilgi, e-Devlet şifresidir.

Tüm bilgilerin ilgili alanlara yazılmasının ardından “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. Bilgilerde hata varsa “İptal” yazan alana tıklanarak gerekli düzeltmeler yapılır.

E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama alanına “DASK” yazılır. “Poliçe Sorgulama” yazan yerden adres kodu öğrenilebilir. Adres kodu, poliçenin üzerinde belirtilir.

Adres kodunu öğrenmek için e-Devlet mobil uygulaması da kullanılabilir. E-Devlet mobil uygulaması sayesinde akıllı telefonlardan 

sorgulama yapılabilir. E-Devlet şifresi olmayan kişiler, e-imza kullanarak sisteme girebilir. Şifrenin PTT şubelerinden temin edilmesi mümkündür.

DASK ADRES KODU, NÜFUS GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÖĞRENİLİR Mİ?

DASK adres kodunun Nüfus Genel Müdürlüğünden öğrenilmesi mümkündür. Bunun için nvi.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu adrese giriş yapıldıktan sonra “e-Hizmetler” seçeneğine tıklanır.

Gelen ekranda “e-Sorgulamalar” seçeneğine tıklamak gerekir.

“NVİ Adres Bilgilerim” kısmına tıklanarak işlemlere devam edilir.

Bu alana tıkladıktan sonra sistemde kayıtlı olan adres bilgileri ekrana gelir.

Gelen ekranda yer alan bilgiler şu şekildedir:

  • Ad, soyadı
  • İl, ilçe
  • Mahalle, cadde, sokak
  • Bina site adı
  • Bina blok adı
  • Dış kapı no
  • İç kapı no
  • NVİ adres no

NVİ adres no kısmında yer alan numara adres kodudur. Kod bilgisi saklanarak gerekli durumlarda kullanılabilir.

DASK İNTERNET SİTESİNDEN ADRES KODU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

DASK internet sitesinden adres kodu sorgulama yapılabilir. Bunun için dask.gov.tr adresine girilmelidir. DASK adres kodu sorgulama için ana sayfadaki “Poliçe Sorgulama” seçeneğine tıklanır.

“Poliçe sorgulama” yazan alana tıklandıktan sonra sorgulama tipi seçilir. Sorgulama tipi belirlenerek poliçeye ulaşılır. Adres kodunu bilmeyenler, şu bilgileri kullanarak sorgulama yapabilir:

  • T.C. kimlik numarası/DASK poliçe numarası
  • T.C. kimlik numarası/il ve ilçe bilgileri
  • Vergi numarası/DASK poliçe numarası
  • Vergi numarası, il ve ilçe bilgileri
  • Pasaport numarası, il ve ilçe bilgileri
  • Yabancı kimlik numarası, DASK poliçe numarası

Sorgulama tipi seçildikten sonra “Ara” yazan alana tıklanır. Öncesinde “Ben robot değilim” yazan alan işaretlenmelidir.

 

DASK ADRES KODU SORGULAMA NEDEN YAPILIR?

DASK adres kodu sorgulama işlemi deprem sigortasının yapılması açısından kolaylık sağlar. Adres kodu kullanılarak zorunlu deprem sigortası süreci daha hızlı şekilde tamamlanır. Daha önce yanlış adres bildirimi yapan kişiler, daha kolay tespit edilir.

Bir konut için birden fazla DASK yapılması halinde de adres kodu önemlidir. DASK kapsamında yapılan işlemlerin, doğru adrese ulaşması için adres kodundan yararlanılır. Resmi kurumlarda adres ile alakalı yapılan işlemlerde bilgilere kolayca ulaşılması için adres kodu kullanılır.

Deprem poliçesinde yer alan tüm evlerin bilgileri, adres kodu sayesinde kolayca görüntülenir. Böylece evlere ilişkin vergi ve diğer ödeme yükümlülüklerinin öğrenilmesi daha kolay olur.

Deprem olması halinde tüm adres ve bu adreslerde yaşayan kişi bilgilerine ulaşılır. Adres kodları, adrese özel olarak belirlenir. Adreste oturan kişiler değişse de adres kodu aynı kalır. Adres kodu öğrenildikten sonra deprem sigortası başvurusu yapılabilir.

Deprem sigortası sayesinde depremde meydana gelen maddi hasarlar karşılanır. Depremden dolayı meydana gelen yangın, yer kayması gibi durumlarda da oluşan maddi zarar giderilir. Konutların sigortalı olması halinde maddi hasarlar karşılanır.

Deprem sırasında evlerin yıkılması ve hasar görmesi halinde adreslerin tespiti zorlaşır. Hangi adreste kimin yaşadığının anlaşılması için adres kodundan yararlanılır. Konum tespitinin yapılması için de adres kodu son derece önemlidir.

Bir eve yeni taşınanlar, yeni ev alanlar ilk olarak adres kodunu öğrenmelidir. Kayıtlarda bir hata olması halinde hemen yetkili kurumlara bilgi verilmelidir. Adres kodu, bazı resmi işlemler sırasında talep edilebilir. Bu nedenle sistem üzerinden yapılacak sorgulama ile kod bilgisi öğrenilmelidir.

DASK ADRES KODU NE İŞE YARAR?

DASK adres kodu, birçok işlemde kolaylık sağlar. Adres kodu üzerinden evlerin özelliklerine ulaşılabilir. Aynı zamanda evlerin konuşlandıkları yerler öğrenilebilir. Ev sahipleri ve daha birçok bilgi de adres kodu üzerinden öğrenilir.

Deprem sigortası yaptırılırken adres kodu olması halinde süreç, daha kolay yürütülür. DASK için sunulan indirimlerden yararlanmak isteyenler, adres kodunu belirtmelidir. Adresteki hataların ve çeşitli karışıklıkların önlenmesi için bu koda ihtiyaç vardır.

Adres kodu sorgulama işlemi, e-Devlet’ten yapılabilir. E-Devlet sisteminin yanı sıra mevcut DASK poliçesinde de kod bilgisi yazar. DASK adres kodu sorgulama işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü aracılığıyla yapılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler