Danıştay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?
Danıştay dosya sorgulamak için UYAP sistemi kullanılabilir. Ayrıca e-Devlet sistemi ve Danıştay sisteminden de sorgulama yapılabilir. İşte detaylar...
Danıştay dosya sorgulama yapmak için UYAP sistemi kullanılabilir. Bunun yanı sıra e-Devlet sistemi ve Danıştay sitesinden de sorgulama yapılır. Danıştay dosya sorgulama yapmak, dosyanın durumu hakkında bilgi edinmek açısından önemlidir.
Danıştay, idare ve vergi mahkemesi davalarında temyiz mercidir. Yetki uyuşmazlıkları gibi durumlarda doğrudan Danıştay’a başvuru yapılabilir. Danıştay’ın alanına giren pek çok dava vardır.
Danıştay’a başvuru yapılırken belli prosedürler yerine getirilmelidir. Başvuru dilekçeleri, yerel mahkemeler aracılığıyla gönderilebilir. Temyiz durumunda Danıştay’a doğrudan dilekçe gönderilmez. Bölge idare mahkemeleri aracılığıyla ve diğer yetkili mahkemelere temyiz başvurusu yapılır.
Danıştay’a verilen dilekçelerde hata olması halinde otuz günlük dilekçe düzeltme süresi verilir. Dilekçede yine hata yapılırsa dava reddedilir. Dava süreci boyunca dosyaya eklenen evraklar, UYAP üzerinden takip edilebilir.
DANIŞTAY DOSYA BİLGİLERİNE NASIL ULAŞILIR?
Danıştay dosya bilgilerine ulaşmak için farklı yollar kullanılabilir. Danıştay internet sitesinden sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra e-Devlet üzerinden de sorgulama yapılabilir.
Danıştay sorgulama işlemleri için en fazla kullanılan sistem UYAP’tır. UYAP sistemi üzerinden kolayca Danıştay dosya bilgilerine ulaşılabilir. Danıştay, temyiz davalarına bakar. Aynı zamanda doğrudan Danıştay’a başvurulacak davalar da vardır. Doğrudan Danıştay’a açılacak durumlardan bazıları, şu şekilde sıralanabilir:
- Bakanlar Kurulu kararlarına yapılacak itirazlar
- Kamu kurumlarındaki müsteşarlarla ilgili çıkarılan kararnameler
- Ülke genelinde yapılan düzenleyici işlemler
- Davanın birden fazla mahkemenin yetki alanına girmesi
- Danıştay Yüksek Disiplin Kurulu tarafından alınan kararlar
DANIŞTAY DOSYA SORGULAMA E-DEVLET’TEN YAPILIR MI?
Danıştay dosya sorgulamanın e-Devlet’ten yapılması mümkündür. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından ekranda yer alan “Giriş Yap” seçeneğinden işlemlere devam edilir.
Gelen ekranda kimlik numarası yazılmalıdır. Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresinin yazılması gerekir.
Kimlik numarası ve şifre girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.
E-Devlet arama alanına “Danıştay” yazılarak sorgulama yapılabilir.
“Dava Dosyası Sorgulama(Danıştay Başkanlığı)” yazan alandan sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama sonucuna göre dosyanın Danıştay’ın hangi biriminde olduğu görüntülenir. Aynı zamanda dosya esas numarasına da buradan ulaşılabilir.
Mahkeme bilgileri, dosya türü, dosyanın konusu ve durumu öğrenilir. “Dosya Detayı” yazan kısımdan daha fazla ayrıntıya ulaşılabilir.
Sorgulama için e-Devlet mobil uygulaması da kullanılabilir. Mobil uygulama üzerinden aynı adımlar izlenerek dava dosyası sorgulanır. Dava dosyasının sorgulanması sırasında e-Devlet’te
kapsamlı bilgiler yer almaz. Danıştay dosyası hakkında daha fazla bilgi almak için UYAP üzerinden sorgulama yapılmalıdır.
UYAP’TAN DANIŞTAY DOSYA SORGULAMA NASIL YAPILIR?
UYAP’tan Danıştay dosya sorgulama yapmak için vatandaş.uyap.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girilirken e-Devlet şifresi kullanılmalıdır. Kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme kolayca girilebilir.
Avukatlar, müvekkillerinin dosyalarını avukat.uyap.gov.tr adresinden görebilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra menüde yer alan “Sorgulama İşlemleri” seçeneğine tıklanır.
Gelen seçenekler arasından “Danıştay Dosya Sorgulama” tercih edilmelidir.
Gelen ekranda ilgili Danıştay daire başkanlığı seçilmelidir. Ardından “Dosya Sorgula” yazan alana tıklanır.
Sorgulama sonrasında; birim, dosya numarası, dosya durumu bilgilerine ulaşılır. Dosya açılış tarihi ve dosya görüntüle seçenekleri de vardır.
UYAP’tan yapılan sorgulama ile dosyada yer alan evraklar incelenebilir. Evrak inceleme için UYAP Doküman Editör programı indirilmelidir. UYAP üzerinden dilekçe gönderimi yapılabilir. Dosyaya eklenmesi istenen diğer evraklar da buradan gönderilebilir.
UYAP üzerinden belge gönderebilmek için e-İmza kullanılmalıdır. E-imza ile belgeler imzalandıktan sonra UYAP sistemi üzerinden Danıştay’a gönderilir.
DANIŞTAY İNTERNET SİTESİNDEN DOSYA SORGULAMA YAPILIR MI?
Danıştay internet sitesinden dosya sorgulama yapılabilir. Bunun için danıştay.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra Danıştay dosya sorgulama yapmak için “E-Hizmetler” yazan alana tıklanır.
“E-Hizmetler” yazan kısımdan “Dosya Sorgulama” yazan kısma tıklanmalıdır.
Gelen ekranda iki şekilde sorgulama yapılabilir. “Danıştay Dosya Bilgileri İle Sorgulama” seçeneği tercih edilebilir. Bunun yanı sıra “Geldiği yer dosya bilgileri ile sorgulama” yapılabilir.
Dosya bilgileri ile sorgulama için şu bilgiler girilmelidir:
- Daire/Kurul
- Esas numarası, esas yılı, sıra
- Karar no, karar yılı, sıra
- Güvenlik kontrolü bilgileri
İstenilen bilgiler girildikten sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır.
Geldiği yer bilgileri ile sorgulama yapılırken ilk olarak ilgili bölge idare mahkemesi seçilmelidir. Dana sonra daire, mahkeme, esas ve karar no yazılır. Tüm bilgiler yazıldıktan sonra sorgulama yapılmalıdır.
DANIŞTAY’DAKİ DOSYA HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
Danıştay’daki dosya aşamaları, temyiz başvurusu ile başlar. Danıştay’a doğrudan yapılan başvurularda da belli aşamalar sonunda dosya karara bağlanır. Havale için beklemede, ön incelemede, karar aşamasında gibi aşamalar vardır.
Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra dosya hakkında karar verilir. Dosyanın hangi aşamada olduğu UYAP üzerinden takip edilir. Dosya kapsamındaki evraklar da UYAP üzerinden incelenebilir.
Danıştay’da dosyası olan kişilerin, düzenli olarak sistemdeki evrakları takip etmesi gerekir. Evraklar, gerekli durumlarda taraflara tebliğ edilir. Bu nedenle sistem üzerindeki adres bilgileri kontrol edilmelidir. Aksi takdirde tebligat için size ulaşılamaması gibi durumlar söz konusu olabilir.
DANIŞTAY’A NASIL DAVA AÇILIR?
Danıştay’a dava açmak için dilekçe yazılmalıdır. Dilekçe yetkili idare ve vergi mahkemelerine verilebilir. Bu mahkemelerin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemelerine dilekçe verilebilir.
Danıştay’a verilecek dilekçede davacı bilgisi yer almalıdır. Aynı zamanda adres bilgisi belirtilmelidir. Davalı kurum bilgisi, dilekçede bulunur. Dava konusu detaylı şekilde anlatılmalıdır.
Temyiz başvurularında dilekçeler, ret kararı veren mahkemeye verilir. Bölge idare mahkemesinden ret kararı verildiyse temyiz dilekçesi de bu mahkemeye verilir. Dava açıldıktan sonra dilekçe davalı tarafa gönderilir. Davalı taraf, dilekçeye karşı savunmasını yazar.
Davacı da savunmaya karşı yeni bir dilekçe yazabilir. Dosyaya sonradan evrak eklemesi yapılabilir. Danıştay dilekçesi verildikten sonra davanın sonuçlanması uzun sürebilir. Tüm evrakların ibraz edilmesi neticesinde Danıştay yetkili hakim heyeti dosyayı karara bağlar.
Dosyanın karara bağlanması sürecinde alt mahkeme kararları incelenir. Alınan kararların hukuka uygunluğu değerlendirilir. Danıştay tarafından tespit edilen durumlara göre alt mahkemelerin kararı bozulabilir.
DANIŞTAY’A DAVA AÇMA SÜRESİ NE KADARDIR?
Danıştay’a dava açma süresi 60 gündür. İdare ve vergi mahkemeleri tarafından karar verildikten sonra 60 gün içerisinde dava açılmalıdır. 60 günde dava açılmadığı halde zaman aşımı meydana gelir. Söz konusu olayın temyiz edilme şansı kalmaz.
Danıştay’a açılan davalar, UYAP üzerinden takip edilebilir. Dilekçenin kabul edilip edilmediğine UYAP üzerinden bakılabilir. Danıştay’da bölge idare mahkemeleri tarafından alınan kararlar temyiz edilebilir.
İlk dava, idare mahkemesine açılır. Bu mahkemeden olumlu sonuç alınmazsa bölge idare mahkemesine dava açılması gerekir. Bölge idare mahkemesinden sonra Danıştay’a başvuru yapılır. Danıştay’da bulunan davalar, genellikle bir yılda sonuçlanır. Ancak ilgili dava dairesinin yoğunluğuna göre süre uzayabilir.
Danıştay’dan olumlu sonuç alamayanlar, Anayasa Mahkemesine başvuru yapabilir. Anayasa Mahkemesinden sonuç alınamaması halinde iç hukuk yolları tükenir. Bu nedenle dileyenler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yapabilir.
DANIŞTAY’A DAVA AÇARKEN ÜCRET ALINIR MI?
Danıştay’a dava açarken ücret ödenir. Temyiz başvuru harcı olarak 258,20 TL alınır. Danıştay başvuru harcı tutarı 123,60 TL’dir. Harçlar yatırıldıktan sonra dava dilekçesi işleme alınır. Danıştay dosya sorgulama yapmak ve ücret ödemesi için UYAP sistemi kullanılabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.