CİMER Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?

CİMER Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?

CİMER başvuru sorgulama için resmi web sayfasından giriş yapılmalıdır. İstenilen başvuru sorgulama ekranına ulaşabilmek için gerekli bilgilerin girilmesi ile belirtilen sayfa kısa sürede görüntülenir.

CİMER başvuru sorgulama işlemi, CİMER internet sitesinden yapılabilir. Bunun yanı sıra e-Devlet üzerinden de sorgulama işlemi gerçekleştirilir. CİMER başvuru sorgulama ile başvurunun durumu öğrenilebilir. CİMER üzerinden istekler, şikâyetler ilgili kurumlarla paylaşılabilir.

CİMER başvuruları, kamu kurumları ile alakalı olmalıdır. Belediyeler, üniversiteler gibi çeşitli kamu kurumları hakkındaki şikâyetler, Cumhurbaşkanlığı’na iletilebilir. İstek, talep ve şikâyetlerin iletilmesi için CİMER internet sitesinde yer alan form doldurulmalıdır.

Formda yer alan tüm bilgilerin eksiksiz şekilde girilmesi gerekir. Bilgilerde eksiklik olması halinde başvurunun değerlendirmeye alınması mümkün değildir. Başvuru sırasında şikayet, talep ve istekler detaylı şekilde anlatılmalıdır.

Tüm talepler ve şikâyetler net şekilde ifade edilirse sorunun çözülmesi daha kolay olur. CİMER, yapılan şikâyetleri ilgili kurumlara iletir. Kurumlar, kişilere gerekli bilgilendirmeyi yapar. Kurumlar, sorunun çözümü için gerekli adımları atar.

CİMER BAŞVURUSU NEREDEN TAKİP EDİLİR?

CİMER başvurusunu takip etmek için cimer.gov.tr adresine girilmelidir. Aynı zamanda e-Devlet sistemi üzerinden de sorgulama yapılabilir. CİMER başvurusunu takip ederek işlemin sonuçlanıp sonuçlanmadığı anlaşılır. CİMER başvurusu neticesinde bir sonuç alınmazsa başvuru tekrarlanabilir.

CİMER başvurusu ile kamu kurumlarına yardımcı olunabilir. Kamu kurumlarının ilgi alanına giren sorunların kısa sürede çözülmesi için bu başvurular büyük önem arz eder. CİMER, Cumhurbaşkanı’na bağlı olarak hizmet veren bir birimdir.

Her gün çok sayıda kişi CİMER üzerinden istek ve şikâyetlerini iletir. Buna göre kamu kurumları tarafından gerekli düzenlemeler yapılır. Başvuru takip edilerek, ilgili konularda kamu kurumlarının nasıl aksiyon aldığı anlaşılır.

CİMER İNTERNET SİTESİNDEN BAŞVURU TAKİBİ YAPILIR MI?

CİMER internet sitesinden başvuru takibi yapılabilir. Bunun için ilk olarak cimer.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra “Başvuru Sorgula” yazan alana tıklanmalıdır.

Başvuru sorgulama yapılması için ilk olarak bazı bilgiler girilmelidir. Girilmesi gereken bilgilerden biri kimlik numarasıdır. Ad-soyadı ve doğum tarihi bilgileri girilmelidir. Kimlik seri no ve cep telefonu bilgileri girildikten sonra “Onay kodu gönder” yazan alana tıklanır.

CİMER, vatandaşların şikâyetlerini belli bir düzen içerisinde, kamu kurumlarına iletmesini sağlar. Tüm şikâyetlerin tek bir yerden yapılması sayesinde karışıklık yaşanmaz. Kamu kurumları, tüm talepleri ve şikâyetleri dikkatli bir şekilde inceler. Kamu kurumları, tüm başvuruları değerlendirerek sonuca bağlar.

Her kamu kurumu, kendi alanına giren konulara çözüm üretebilir. Bu nedenle şikâyet dilekçesinde hangi kurumun sorumlu olduğu açık şekilde belirtilmelidir. Mahkemelerin ve savcılıkların ilgilendiği konular için CİMER’eşikayette bulunmak mümkün değildir.

Kamu kurumları, kendi alanlarına giren konulara kısa sürede çözüm üretir. CİMER’eşikayet yazılırken tüm detaylar açıkça ifade edilmelidir. Bu sayede tüm sorunlar, kısa süre içerisinde çözülür. CİMER üzerinden teşekkür, temenni mesajları da yetkili kurumlara iletilebilir.

CİMER BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

CİMER başvurusu yapmak isteyenler, cimer.gov.tr adresine giriş yapmalıdır. Ardından “Başvuru Yap” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.

Belirtilen alanlara ad ve soyadı bilgilerinin girilmesi gerekir.

İstenilen bilgilerden biri de doğum tarihidir.

Kimlik seri no girilerek işlemlere devam edilir.

Cep telefonu numarası girilerek işlemler sürdürülmelidir

Tüm bilgiler belirtilen alanlara girildikten sonra “Onay kodu gönder” yazan alana tıklanır.

CİMER’den; istek, teşekkür ve şikayetler iletilebilir. Aynı zamanda yönetime katıl, bilgi edinme hakkı seçenekleri vardır. Görüş-öneri, “Türkiye Yüzyılı Hayalini Paylaş” seçeneklerinden de işlem yapılabilir.

Gelen ekranda yer alan bilgiler kontrol edilerek işlemlere devam edilir.

Gelen ekranda eğitim durumu bilgisi girilmelidir.

Tüm bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra “İleri” yazan alana tıklanır.

Gelen ekranda “Metin” kısmına iletilmek istenen mesaj yazılmalıdır. Talep konusu ne olursa olsun açık seçik bir şekilde ifade edilmelidir.

Alt kısımdan dosya seçimi yapılabilir. Belgeler, fotoğraflar; konuyla ilgili tüm dökümanlar yüklenebilir.

Tüm bilgi ve belgeler tamamlandıktan sonra “İleri” yazan alana tıklanır.

CİMER’E ŞİKÂYET YAPILABİLECEK KONULAR HANGİLERİDİR?

CİMER’e şikâyet yapılabilecek konuların, kamu kurumları ile alakalı olması gerekir. CİMER kapsamında olan kurumlar, şu şekilde sıralanabilir:

• Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı

• Cumhurbaşkanlığı Ofisleri, Kurullar ve Bağlı Başkanlıklar

• Bakanlıklar

• Valilikler

• Kaymakamlıklar

• Üniversiteler

• Bağlı, İlgili ve İlişkili Kurum ve Kuruluşlar

• Belediyeler

• İl Özel İdareleri

Yukarıda sıralanan kurumlar hakkında şikâyetler, CİMER’e ulaştırılabilir. CİMER başvuru sorgulama ile yapılan başvurular takip edilebilir. Bazı kurumlar hakkında şikâyetler kabul edilmez. TBMM, mahkemeler, Sayıştay, savcılıklar ve Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında şikâyette bulunmak mümkün değildir.

CİMER ŞİKÂYET SÜRECİ NASIL OLUR?

CİMER şikâyet sürecinde ilk olarak başvuru yapılır. Başvurular, CİMER yetkilileri tarafından değerlendirilir. Yasama ve yargı kapsamında olan işlemler, CİMER’e bildirilemez. Eğer başvurunun amacı net bir şekilde anlaşılmıyorsa değerlendirme yapılmaz.

Ayırt etme gücünden yoksun olanlar ve başkası adına başvuru yapanların talepleri, değerlendirme kapsamı dışındadır. Suç ihbarı niteliğinde olan olaylar, mahkemeler ve savcılıklar aracılığıyla incelenir. Bu konularda CİMER’in bir değerlendirmede bulunması mümkün değildir.

Başvuru sırasında somut bilgi ve belgeler sunulmalıdır. Aynı başvuru sahibi tarafından sürekli tekrarlayan başvurular, değerlendirmeye alınmayabilir. Ayrıca başvuru konusu, herhangi bir kurumun görev alanında değilse değerlendirme yapılmaz.

Başvuruların uygun usulde yapılmaması da sürecin başlamamasına sebep olur. CİMER yetkilileri tarafından yapılan başvurular, ilgili kamu kurumlarına yönlendirilir. Kamu kurumları değerlendirmede bulunarak başvuru sahibine cevap verir.

E-DEVLET’TEN CİMER ŞİKÂYETİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet’ten CİMER şikâyeti yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bunun yerine cimer.gov.tr adresinden işlem yapılabilir. “E-Devlet ile başvuru yapmak için tıklayınız” yazan kısımdan işlemlere devam edilebilir.

E-Devlet sistemine girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklamak gerekir.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarasını yazılmalıdır. Ardından e-Devlet şifresi girilmelidir. Şifresini bilmeyenler, PTT’ye başvuru yaparak şifre alabilir.

Tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. E-imza ve mobil imza gibi yöntemlerle de sisteme giriş yapılabilir. E-Devlet üzerinden arama alanına “CİMER” yazılmalıdır. Ardından gelen ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğinden işlem yapılabilir.

CİMER BAŞVURUSU NE ZAMAN SONUÇLANIR?

CİMER başvurusunun sonuçlanma zamanı 15 ya da 30 gündür. Kurum, en geç 30 gün içerisinde başvuruları sonuçlandırmak zorundadır. Başvurular, yetkili kurumlar tarafından titizlikle değerlendirilir.

Kurumlar, iletilen şikâyetlerle ilgili çözüm yollarını araştırır. Ardından gerekli işlemler yapılır. Kurumlar, yetkileri kapsamında olmayan konular hakkında başvuru sahibine bilgi verir. Bu sayede yeniden yetkili kuruma başvuru yapılabilir.

CİMER başvurusu sonrasında farklı sorunların çözüme kavuşması mümkündür. Böylece kamu kurumlarının dikkati, önemli konulara çekilebilir. 

CİMER BAŞVURU SORGULAMA İŞLEMİ E-DEVLET’TEN YAPILIR MI?

CİMER başvuru sorgulama işleminin e-Devlet’ten yapılmasımümkündür. Bunun için kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama alanına “CİMER” yazılmalıdır.

“CİMER başvuru sorgulama” alanından sorgulama işlemleri yapılabilir. Başvuru ekranında daha önce yapılan başvurular görüntülenir. Başvuru tipi ve başvuru zamanı da buradan kontrol edilebilir. “Detay” kısmından başvuruya ilişkin ayrıntılar incelenebilir.

Buradan yeni başvurular yapılabilir. Başvuruların kısa sürede sonuçlanması için talep edilen tüm bilgiler, ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır. CİMER başvuru sorgulamaişlemi belirli aralıklarla yapılmalıdır. En az 15 gün geçtikten sonra sorgulama işlemlerine başlamakta fayda vardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler