Çekilen Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çekilen Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çekilen araç sorgulama işlemi ile aracın hangi otoparkta olduğu kısa sürede öğrenilebilir. Sorgulama işlemi SMS ile de yapılabilir. İşte detaylar...

Çekilen araç sorgulama işlemi yapılarak aracın hangi otoparkta olduğu öğrenilebilir. Araçlar, hatalı park ve trafikten men gibi nedenlerle çekilebilir. Çekilen araç sorgulama işlemi neticesinde otopark bilgisine ulaşılarak araç çıkarılabilir.

Aracın çekilmesi, pek çok araç sahibini zor durumda bırakır. Özellikle arabaya acil ihtiyaç duyulan durumlarda aracın çekilmesi, ciddi bir sorundur. Aracın çekilmesi halinde ceza ödenmesi gerekir. Bu nedenle aracın otoparka çekilmesi, maddi bir külfete de yol açar.

Çekilen araçların hangi otoparkta olduğu, internet üzerinden yapılacak sorgulama ile öğrenilebilir. Sorgulama işlemi SMS ile de yapılabilir. Çekilen araçlar, gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi ile araç sahibine teslim edilir.

Araçların çekilmesine neden olan durumlardan biri hatalı parktır. Aynı zamanda sigortası olmayan, muayene süresi geçen araçlar da otoparka çekilir. Araçlarının çekilmesini istemeyenler, hatalı park yapmamaya dikkat etmelidir. Diğer kural ihlallerine karşı dikkatli olunmalıdır. Üzerinde haciz ve tedbir kararı olan araçların otoparka çekilmesi de söz konusu olabilir.

ÇEKİLEN ARAÇ BİLGİLERİNE NASIL ULAŞILIR?

Çekilen araç bilgilerine ulaşmak için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden biri e-Devlet üzerinden sorgulama yapmaktır. E-Devlet sisteminin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden de sorgulama yapılır.

Çekilen araç bilgilerine SMS ile de ulaşılabilir. SMS ve internet üzerinden gerekli bilgilere ulaşmak, herkese ciddi anlamda kolaylık sağlar. Kısa sürede gerekli bilgilere ulaşarak araç, otoparktan çıkarılabilir.

İNTERNETTEN ÇEKİLEN ARAÇ SORGULAMA YAPILIR MI?

İnternetten çekilen araç sorgulama işlemi yapmak için e-Devlet sistemi kullanılır. E-Devlet sistemi üzerinden kimlik numarası ve şifre girilerek işlem yapılabilir. E-Devlet şifresi olmayanlar, e-imza kullanabilir. Aynı zamanda mobil imza da kullanılabilir.

E-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubesine giderek şifresini alabilir. E-Devlet’in yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden de sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama işlemi neticesinde aracın hangi otoparkta olduğu öğrenilir.

SMS İLE ÇEKİLEN ARAÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SMS ile çekilen araç sorgulama yapmak için PARK yazmak ardından boşluk bırakarak araç plakasını yazmak gerekir. Yazılan mesaj 1550’ye gönderilmelidir. Sorgulama mesajı için 2 TL tutarında ücret alınır.

SMS ile çekilen araç bilgisine kısa sürede ulaşılabilir. Bu sayede aracın otoparktan çıkarılması için gerekenler kolay bir şekilde yapılır. SMS ile sorgulamanın yanı sıra e-Devlet’ten ve Emniyet Genel Müdürlüğünden sorgulama gerçekleştirilebilir.

ÇEKİLEN ARAÇLAR NEREYE GÖTÜRÜLÜR?

Çekilen araçların götürüldüğü yer otoparklardır. Otoparklardan araçların çıkartılması için çekici ücretinin ödenmesi gerekir. Aynı zamanda belli bir otopark ücreti de ödenmelidir. Aracı almak için araç çekim belgesi alınmalıdır.

Şirket araçlarının otoparktan çıkarılması için şirketin imza sirkülerine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda kimlik belgesinin de ibraz edilmesi şarttır. Araçların çekilmesinin nedeni, diğer araçların giriş-çıkışlarını engellemesi olabilir.

Toplu taşıma duraklarına uygun mesafede park edilmeyen araçlar çekilebilir. Kamu kuruluşlarında, hastanelerde giriş-çıkışların engellenmesi halinde araçlar çekilir. Park yasağı olan yerlerde her zaman araçlar çekilmeyebilir. Ancak trafiği engelleyecek durumlar söz konusu ise çekiciler tarafından araçlar kaldırılır.

Çekilen aracın araç sahibi tarafından alınması gerekir. Aynı zamanda araç sahibinden vekalet alan kişiler de otoparktan aracı alabilir. Park yasağını ihlal edenler 437 TL tutarında ceza öder. Bunun yanı sıra otopark ve çekici masrafları da araç sahibi tarafından ödenir. Çekilen araç sorgulama ile otoparkın adresi öğrenilebilir.

E-DEVLET’TEN ÇEKİLEN ARAÇ SORGULAMA YAPILIR MI?

E-Devlet’ten çekilen araç sorgulama yapılabilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adresten “Giriş Yap” yazan alana tıklanarak işlemler sürdürülür.

Gelen ekranda ilk olarak kimlik numarası girilmelidir.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi girilmelidir.

Şifresini unutanlar, e-imza ya da mobil imza kullanarak giriş yapabilir. Tüm bilgilerin hatasız şekilde sisteme girilmesi gerekir. Son olarak “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

Gelen ekranda arama alanına “Otopark” yazılır. Gelen seçenekler arasından “Aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama” yazan yere tıklanır. 

Bu kısımda aracın hangi otoparkta olduğu bilgisi yer alır. Böylece otoparka gidilerek aracın çıkarılması için gerekli işlemler yapılır.

EMNİYETTEN ÇEKİLEN ARAÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Emniyetten çekilen araç sorgulama yapmak için egm.gov.tr adresine girmek gerekir. Bu adrese girdikten sonra “Trafik cezası ve otopark sorgulama” yazan alana tıklanır.

Gelen seçenekler arasında gerçek ve tüzel kişiler için sorgulama alanları vardır. “Aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama(Gerçek Kişi) yazan alana tıklanır. Buradan otopark bilgisine ulaşılabilir.

Tüzel kişiler de gerekli belgeler ile otoparktan çıkarma işlemi yapabilir. İşlemlere kısa sürede başlayabilmek için otoparkın vakit kaybetmeden öğrenilmesi gerekir.

İSTANBUL ÇEKİLEN ARAÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İstanbul çekilen araç sorgulama işlemi, İstanbul Mobil Otopark Projesi kapsamında yapılabilir. Bunun için girilmesi gereken adres istmop.com şeklindedir. Bu adrese girilerek çekmeye neden olan durum tercih edilmelidir. Yasak park ve men seçeneklerinden uygun olan tercih edilmelidir.

Plaka bilgisi, belirtilen alana girilmelidir.

Ardından telefon numarası girilerek “İleri” yazan alana tıklanır.

İstanbul Mobil Otopark Projesi, 2023 yılında başlamıştır. Bu uygulama ile araçların durumu kolayca öğrenilir. İstanbul gibi kalabalık bir şekilde sık sık araçların çekilmesi söz konusu olur. Çekilen araçlarını teslim almak isteyenlerin gerekli prosedürleri tamamlaması önemlidir.

İlk olarak emniyetten gereken işlemler yapılmalıdır. Emniyetten yapılan işlemler sırasında ve otoparkta ödemeler tamamlanmalıdır. Ödemeler tamamlandıktan ve çıkış belgesi alındıktan sonra araç teslim alınabilir.

Aracın bir an evvel alınmasında fayda vardır. 6 ay boyunca otoparkta bekletilen araçlar, devlet hazinesine geçer. Bu durumda aracın satılması mümkündür. Ancak satış öncesi araç sahibine tebligat çıkarılır. Böylece satış gerçekleşmeden araç teslim alınabilir.

Araçlar genellikle en yakın noktadaki otoparka çekilir. İnternet ve SMS ile yapılacak sorgulama ile aracın nerede olduğu anlaşılır. Aracın yerini öğrenenler, otoparktan aracı çıkarmak için gerekli işlemleri yapmalıdır. Böylece aracın yeniden trafiğe çıkarılması ve sorunsuz bir şekilde kullanılması mümkün olur.

ÇEKİLEN ARACI ÇIKARMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Çekilen aracı çıkarmak için Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliğine başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında araç sahibinin kimlik belgesi ibraz edilmelidir. Vekâleten başvuru söz konusu ise vekâletname ibraz edilmelidir.

Çıkış belgesi alındıktan ve gerekli ödemeler yapıldıktan sonra araç teslim alınabilir. Tüzel kişilerin araçlarını alabilmesi için imza sirkülerini teslim etmesi gerekir. Otopark ücretinin yanı sıra çekici ücreti de ödenmesi gereken masraflar arasındadır.

ÇEKİLEN ARAÇ İÇİN NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

Çekilen araç için ödenecek tutar 300 TL’dir. 300 TL, araç çekme ücreti olarak alınır. Bunun yanı sıra otopark ücreti alınır. Otopark ücreti genellikle günlük 50 TL olarak alınır. Çekilen araçlar, araç sahibi tarafından alınana kadar bekletilir.

ÇEKİLEN ARAÇ ALINMAZSA NE OLUR?

Çekilen aracın alınmaması durumunda araç, hazineye geçer. Aracın 6 ay içerisinde alınması gerekir. Devlet hazinesine geçen araç, emanet hesabına aktarılır. Araç sahibine, satış öncesinde tebligat gönderilir.

Aracın satışı gerçekleştikten sonraki beş sene içerisinde araç sahibinin başvuru yapması halinde satış tutarını alması mümkündür. Çekilen araç sorgulama işlemi ile aracın nerede olduğu anlaşılır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler