Asgari Ücret Zam Oranı ve Yeni Asgari Ücret Ne Zaman Açıklanacak?

Asgari Ücret Zam Oranı ve Yeni Asgari Ücret Ne Zaman Açıklanacak?

Asgari ücrete yapılacak Temmuz ara zammı hala güncelliğini koruyor. Zam haberini merakla bekleyen milyonlarca kişi zam haberine odaklandı. Geçtiğimiz günlerde Bakan Bilgin’in açıklamaları üzerine zam yorumları için beklenen yanıt geldi.

Temmuz ayında asgari ücretle ilgili zam haberleri gündeme gelmişti. Asgari ücret tespit komisyonu ise yeni asgari ücret zammı için Haziran ayında bir araya gelmeye hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise konuyla ilgili saha araştırmasına devam ediyor. TÜİK 5 Haziran’da Mayıs ayına ait enflasyon rakamlarını açıklaması ile 5 aylık enflasyon oranı netlik kazanacak. Belirlenecek rakam ise asgari ücret tespit komisyonunun masasına yatırılacak.

Ocak 2023'te asgari ücrete zam yapılmasının ardından ara zamla ilgili konuşmalar başladı. Temmuz ayında gerçekleşmesi beklenen zam haberleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın net açıklamasıyla resmiyet kazandı. Mali idare sona erdikten sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti yeniden yükseltmek için toplanacak.

Haziran Ayı için Yeni Zam Oranı Belli Olacak!

Yeni Kabine’nin belli olması ile Asgari ücret Tespit Komisyonu hükümet çağrısıyla toplanacak. Komisyonda yer alan 5 kişilik ekipler şeklinde toplamda 15 kişi yer alacak. Kararın oy çokluğu ile alınabileceği toplantı 3 veya 4 kez gerçekleşecek. Haziran ayında her hafta bir toplantı yapılarak uzlaşmanın sağlanması bekleniyor.

Çalışanların Maaşlarına ‘Vergi Ayarı’

Temmuz ayında yapılması beklenen ara zam yanında çalışan kişilerin maaşlarına vergi ayarı yapılması bekleniyor. Bu sayede yeni gelecek zamla beraber ücretlerdeki vergilerde belirlenecek. Çalışanlar için gelir arttırıcı uygulamalar hayata geçirilmesi planlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, TÜRK-İŞ ve TİSK’in de görüşmeleri alınarak çalışma yapılıyor. 6 aylık enflasyon rakamları ise hem ekonomistlerin hem de Merkez Bankası’nın beklenti anketine göre yüzde 20-23 arasında olması bekleniyor.

5 Haziran’da ise TÜİK tarafından Mayıs ayı enflasyon oranı açıklanacak. 5 aylık enflasyon rakamları ise netlik kazanacak.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu Haziran ayında toplanacak ve asgari ücret tespit edilirken TÜRK-İŞ ve TİSK vereceği rakamları belirtecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e göre “500 dolar”lık alım gücü kritik alt sınır olarak dikkat çeken rakamlar arasında. Yeni belirlenecek asgari ücretin refah payı ile yüzde 30-35 arması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler