Rekabet Kurulu Ceza Yağdırdı: Kasım İndirimleri Beklendiği Gibi Çıkmadı!

Rekabet Kurulu Ceza Yağdırdı: Kasım İndirimleri Beklendiği Gibi Çıkmadı!

Kasım ayının gelmesiyle beraber online pazarda kampanya çılgınlığı başladı. Ancak bu kampanyalar beklenildiği gibi olmadı. Rekabet Kurulu ise, soruşturma açmada gecikmedi. İşte detaylar…

Her sene geleneksel hale gelen “Kasım İndirimleri” bu senede yapıldı. Ancak tüketiciler bu sefer fazlasıyla şikayet oluşturdu. Birçok konudan muzdarip olan kullanıcı, gerekli kurumlara şikayetlerini iletti.

ŞİKAYETLER YÜZDE 60’IN ÜZERİNE ÇIKTI

Paylaşılan verilere göre, şikayet oranı yüzde 68 arttı. Bir önceki aya kıyasla tüketicilerin şikayeti daha da çoğaldı. En çok; “ürünün göründüğü gibi çıkmaması, sipariş alınıp tedarik edilmemesi, para iadesinin gecikmesi, sipariş iptal edilmesi” şikayetleri yer aldı.

11 AYDA YAKLAŞIK 100 MİLYON LİRALIK CEZA

Rekabet Kurulu, 11 aylık 2023 senesinde toplamda 92,5 milyon TL ceza kesti. Bu ceza Kasım ayında da artarak devam etti. Ticaret Bakanlığı,

Reklam Kurulu tarafından 14 Kasım 2023 tarihinde yapılan 339 sayılı toplantıda, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari faaliyetlere ilişkin idari yaptırımlar uygulanmıştır. Bu kapsamda; artık elektronik ticarette geleneksel hale gelen “Kasım İndirimleri”ne ilişkin reklamlar başta olmak üzere, Kasım ayı içerisinde Kurul gündemine intikal eden 16 adet indirimli satış dosyası hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 2.7 Milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

REKABET KURULU’NDAN 3 ŞİRKETE SORUŞTURMA

“Kasım İndirimi” adı altında yapılan kampanyaların gerçeği yansıtmadığı tespit edildi. Kullanıcılar Ekim fiyatları ile aynı olduğunu ileri sürdü. Rekabet Kurulu ise, harekete geçerek, Amazon Türkiye, Hepsiburada be Trendyol hakkında soruşturma başlattı.

BAKANLIK, KASIM AYININ BAŞINDA UYARMIŞTI

İndirimli satışların başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin miktarı sınırlı ise bu miktarın açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi, hangi mal veya hizmetlerin indirimli satışa konu edileceği veya ne kadar indirim uygulanacağı hususlarında anlam karışıklığına yol açarak tüketicileri yanıltabilecek veya gerçekte olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi oluşturacak ifade veya görüntülere yer verilmemesi, yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınması, indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin fiyatında indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyatın esas alınması, fiyatın geçerliliği ile ilgili bir süre veya stok sınırı var ise, bu süre ve stok miktarının reklamlarda açıkça belirtilmesi hususlarına uygun olarak faaliyet göstermesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler