Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını Güncelledi

Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını Güncelledi

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında değişiklikle TL mevduatı desteklerken, kur korumalı hesapların oranını yüzde 25'e düşürdü, döviz hesaplarının oranını ise yüzde 8'e yükseltti.

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaparak Türk Lirası mevduata destek verdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 30'dan yüzde 25'e düşerken, döviz cinsinden hesaplar için bu oran yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi. Bu adımla TL mevduata geçiş desteklenirken, miktarsal sıkılaştırma sürecine devam ediliyor. İşte detaylar...

TL MEVDUATI TEŞVİK İÇİN YENİ ADIM

Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak duyuruldu. Kur korumalı hesaplar için yapılan değişiklikle TL mevduata geçiş sağlanması ve bu durumun desteklenmesi amaçlanıyor. Zorunlu karşılık oranlarında yapılan güncelleme ile kur korumalı hesaplar için 6 aya kadar vadelerde yüzde 25'e indirilirken, döviz hesaplarında bu oran yüzde 8'e çıkarıldı.

MİKTARSAL SIKILAŞTIRMA

Merkez Bankası, yapılan düzenlemelerle TL mevduata geçişi teşvik ederken, miktarsal sıkılaştırma sürecine vurgu yaptı. Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihlerinin eşitlenmesi ve makroihtiyati kararlarla parasal aktarımın desteklenmesi amacı taşıyan bu adımlar, Para Politikası Kurulu tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda uygulanacak.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI NEDİR?

Zorunlu karşılık oranı, bankaların kabul ettiği mevduatların belirli bir oranını Merkez Bankası'nda tutma zorunluluğunu ifade eder ve bu oran, Merkez Bankası tarafından belirlenir. Başlangıçta iflas riskine karşı bir güvence olarak ortaya çıkan bu kural, günümüzde özellikle piyasa likiditesini kontrol etme aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine bağlı olarak yerli ve yabancı para cinsinden farklı oranlarda toplanır.

PARA POLİTİKASI ARAÇLARINDAN BİRİ

Zorunlu karşılıklar, para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilir. Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı arttığında bankalar verdikleri kredileri geri çeker, bu da para arzının azalmasına neden olur.

Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde ise zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezervlere dönüşür ve bu da bankaların kredi tabanını genişletir. Bankaların kredi tabanının genişlemesi ise para arzının artmasına yol açar.

FİNANSAL STABİLİTE ARACI

Zorunlu karşılık oranının artırılması, daralmacı para politikasını işaret ederken, oranın düşürülmesi genişlemeci para politikasına işaret eder. Bu nedenle, zorunlu karşılık oranları, ekonomik istikrarın sağlanması ve para politikasının etkin bir şekilde yönetilmesi açısından önemli bir role sahiptir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler