Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduatta Faizi Arttırdı

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduatta Faizi Arttırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki faiz çarpanında değişikliğe giderek dolar sahiplerini şaşırttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), KKM uygulamasında faiz çarpanında değişikliğe gitti. Minimum faiz oranı yüzde 85'e çıkartıldı. KKM'den çıkışlar düşüş gösterirken, yaklaşık 80 milyar dolarlık KKM stoğu dikkat çekiyor. 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü KKM hesapları kapatıldı. İşte detaylar...

KKM FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ

TCMB'nin 21 Aralık 2021 tarihinde başlattığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, kur artışlarını engellemeyi hedefleyen bir uygulama olarak yürürlüğe girmişti. Ancak alınan kararlarla KKM'nin tasfiye edilmeye çalışılmasına rağmen sistemden çıkışlar düşüş gösteriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son 1 hafta içinde KKM'deki düşüş 44 milyar lira ile sınırlı kaldı. Bu duruma tepki olarak Merkez Bankası, bankaların KKM müşterilerine sunduğu faiz oranlarında değişiklik yapma yoluna gitti.

MİNİMUM FAİZ ORANI YÜKSELTİLDİ

TCMB'nin aldığı yeni kararla bankaların KKM müşterilerine sunmak zorunda olduğu minimum faiz oranı artırıldı. 25 Eylül tarihi itibarıyla politika faizi oranında faiz sunma zorunluluğunu kaldıran TCMB, bugün itibarıyla bu oranı yüzde 85'e çekti. Yani bankalar, KKM müşterilerine en az yüzde 36,5 faiz ödemesi yapmak durumunda.

KKM HESAPLARI KAPATILDI

TL dönüşümlü KKM hesaplarına yönelik kur farkı ve faiz ödemeleri devam ederken, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bankalar, TL dönüşümlü KKM hesapları açmayı sonlandırdı. Bu durum, yaklaşık 80 milyar dolarlık KKM stoğunun büyük bölümünün döviz dönüşümlü hesaplardan oluştuğu göz önüne alındığında dikkat çekici.

"DOLARDA YENİ BİR KUR KRİZİNE NEDEN OLABİLİR"

Ekonomistler, KKM'den çıkışların hızlanması için yeni kısıtlamaların bekleniyor olmasıyla birlikte, ekonomi yönetimi seçim öncesinde bu adımı atmaktan çekiniyor. 80 milyar dolara yakın mevduatın KKM havuzundan çıkması, döviz tevdiat hesaplarına yönelmesiyle yeni bir kur krizine neden olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler