HSBC Raporu: Erken Parasal Gevşeme, Kazanımları Riske Atabilir

HSBC Raporu: Erken Parasal Gevşeme, Kazanımları Riske Atabilir

HSBC uyarıyor: 2024'te Türkiye'de daha zayıf büyüme ve bir miktar dezenflasyon öngörülüyor. Banka, yerel seçim öncesi mali gevşeme uygulanmasının kazanımları riske atabileceğini belirtiyor.

HSBC'nin raporuna göre, Türkiye ekonomisi 2024'te zayıf büyüme ve dezenflasyon riskiyle karşı karşıya. HSBC'nin raporu, yerel seçim öncesi mali gevşeme ve bütçe açığında artış ve politika yapıcıların dezenflasyon sürecini yumuşak bir şekilde sürdüreceğini öngörüyor. Geçen yıl %4 olan büyüme, bu yıl %2.5'e düşebilir. İşte detaylar...

YEREL SEÇİM ÖNCESİ GEVŞEMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Dünya genelinde etkisi büyük olan HSBC bankası, Türkiye ekonomisi için kritik bir uyarıda bulundu. 2024 yılına dair öngörülerini paylaşan banka, Türkiye ekonomisinde zayıf büyüme ve dezenflasyon riskinin arttığını belirtti. Raporda, politika yapıcıların yerel seçimlere odaklanarak dezenflasyon sürecini yumuşak bir şekilde sürdürmeye devam edeceği öngörüldü.

2024'TE BÜYÜME AZALACAK

HSBC'nin CEEMEA Ekonomisti Melis Metiner imzalı rapora göre, 2024 boyunca mali gevşeme ve bütçe açığında artış beklenirken, para politikasında veya kredi kanallarında bir gevşeme öngörülmüyor. Türkiye ekonomisinin geçen yıl %4 büyüdüğü, ancak bu yıl %2.5 büyüme bekleniyor.

EN TEMEL RİSK: ERKEN PARASAL GEVŞEME

Raporda, enflasyonun geçen yıl %65'in üzerinde tamamlanmasının ardından bu yıl %40'ın üzerinde kalması durumunda daha fazla ivme kazanabileceği ve bu durumun daha sıkı bir para politikasını gerektirebileceği ifade edildi. 

HSBC'nin değerlendirmesine göre, para politikası açısından en temel risk erken parasal gevşeme. Banka, Merkez Bankası'nın yakın vadede gevşeme adımı atmamasını beklerken, ekonomik aktivitenin beklenenden daha fazla yavaşlaması durumunda bu görünümün hızla değişebileceği uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler