Eğirdir'de Kansere Farkındalık Etkinliği

Eğirdir'de Kansere Farkındalık Etkinliği

ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediyesi'nin destekleri, İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün organizasyonuyla kolon kanserine...

ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediyesi'nin destekleri, İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün organizasyonuyla kolon kanserine farkındalık etkinliği düzelendi.

Etkinliğe Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gün boyunca vatandaşlara kolon kanseri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunularak verilen testlerin uygulanması için kayıtlar oluşturuldu.

Isparta Kanser Hastaları Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemaliye Bardakçı, "2007 yılında kanserle tanıştım. Tedavim bitti. Tedavim bittikten sonra 2014 yılında Kanser Hastaları Yardımlaşma Derneği'ni kurduk. Şu anda aktif tedavim devam ediyor. Ama birçok insana da faydalı olmaya çalışıyoruz. Kolon kanseri farkındalığı oluşturalım diye kolon maketimizi getirdik, maketimizi açtık. Arkamızda görüldüğü gibi maketimiz 65 yaş üstü kadın ve erkek kolon tahlili yapıyoruz. Kalın bağırsak testi alıyoruz. Anında çıkıyor zaten testlerimiz. Burada bir farkındalık oluşturmak istedik. Sadece kolon değil, biz genel kanser hastalığının erken tanı farkındalığını oluşturmak amaçlı böyle bir şeyi başlattık. İnşallah bir kişiye bile dokunabilirsek burada bir kişi, iki kişi, on kişi yapar. Erken tanının, farkındalığını oluşturalım diye Eğirdir'e geldik. Bizlere destek veren Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik ve Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök'e çok teşekkür ediyoruz" dedi.

'Kanserle dans eden kadın" olarak bilinen ve daha önce 2 kez kanseri atlatan Kanserle Dans Derneği Başkan Yardımcısı Güzin Yıldırım da hastalığın topluma anlatılmasında önemli mücadelelerin verildiğini kaydetti. Güzin Yıldırım, "Birçok il ve ilçede kalın bağırsak maketini gezdirip, insanlara farkındalık yaratmak için bu yola baş koyduk. Maketin içinde sağlıklı bağırsaktan başlıyor. Daha sonra bağırsak hastalıkları, en son bağırsak kanseri ve kanserin tamamen yayılış haline kadar bir görsel var. Tabii maket büyük olduğu için içine hastalıklarla ayrıntılı bir şekilde gösterildiği için herkesin dikkatini çok çekiyor. Sağlık Bakanlığı'ndan ASM'lerden arkadaşlarımız kan kitleri dağıtıyor, 50 yaş üzeri herkese. 50 ve 75 yaş arasındaki olanlara onlara gizli kan testi dağıtıyorlar. Biz meme broşürleri, erken tanıyla ilgili yapabilecekleri her şeyle ilgili broşürler verip bilgilendirmeler yapıyoruz. Yaklaşık 65 il ve ilçe toplamında bu çalışma yapıldı. En son mesela gittiğimiz köyde 5 kişilik kolon kanseri teşhis edildi. Bu sayede keşke çıkmasa ama hiç olmazsa erken farkına varmaları önemli. Çünkü biliyorsunuz birçok hastalık çok hızlı ilerliyor. Önemli olan erken teşhiste bunun farkına varmaları" diye konuştu.

Etkinlik kapsamında gün boyu vatandaşlar test yapmak için uygulama yapılacak broşür ve tıbbi malzemeleri aldı. Eğirdir Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu öğrencileri de yapılan etkinliğe katılarak bilgiler aldı.

FOTOĞRAFLI

Eğirdir'de Kansere Farkındalık Etkinliği

Eğirdir'de Kansere Farkındalık Etkinliği

Eğirdir'de Kansere Farkındalık Etkinliği

Eğirdir'de Kansere Farkındalık Etkinliği

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler