Yapay Zeka Nasıl Çalışır? Adım Adım Çalışma Prensibi

Yapay Zeka Nasıl Çalışır? Adım Adım Çalışma Prensibi

AI terimi bir süredir moda oldu. Yapay zeka, uzun yıllardır var olan bir kavramdır ve çeşitli teknolojilerin işlevi için yapay zekaya dayanır. ChatGPT, Microsoft ve Google Bard gibi araçlar son zamanda güncellemerle öne çıkıyor.

Yapay Zekanın özünü gerçekten kavramak için, bir AI sisteminin çalışmasını sağlamak için atılan adımları anlamak yararlıdır. ChatGPT, büyük dil modelleri, üretken AI ve daha fazlası gibi popüler AI konularında eyleme geçirilebilir bilgileri kapsar.

YAPAY ZEKA NASIL ÇALIŞIR?

  • Adım 1: Veri toplama

Herhangi bir AI projesinde ilk adım veri toplamaktır. Bu, resimlerden ve metinlerden insan davranışı gibi daha karmaşık verilere kadar her şey olabilir. Veriler, AI sisteminin öğreneceği hammadde görevi görür.

  • Adım 2: Veri hazırlama

Veriler toplandıktan sonra hazırlanması ve temizlenmesi gerekir. Bu, alakasız herhangi bir bilgiyi kaldırmak ve verileri AI sisteminin anlayabileceği bir formata dönüştürmek anlamına gelir.

  • Adım 3: Bir algoritma seçmek

Bir algoritma, AI sisteminin verileri nasıl işleyeceğine dair bir reçete gibidir. Farklı algoritmalar farklı görevler için daha uygundur.

  • Adım 4: Modeli eğitmek

Hazırlanan veriler, AI modelini "eğitmek" için seçilen algoritmaya beslenir. Bu aşamada model, verilere dayalı olarak tahminler veya kararlar vermeyi öğrenir. Bunu bir sınav için çalışan AI sistemi olarak düşünün.

  • Adım 5: Modeli test etmek

Eğitimden sonra, model ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek için test edilir. Yeterince doğru değilse, daha fazla eğitilmesi veya ayarlanması gerekebilir.

  • Adım 6: Dağıtım

Model eğitildikten ve test edildikten sonra, gerçek dünya uygulamasına dağıtılmaya hazırdır. Bu, müşteri sorgularını yanıtlayan bir sohbet robotundan X-ışınlarını analiz eden tıbbi bir yapay zekaya kadar herhangi bir şey olabilir.

  • Adım 7: Devam eden öğrenme

Birçok modern AI sistemi, zaman içinde öğrenme ve uyum sağlama yeteneğine sahiptir. Bu, daha fazla veri topladıkça performanslarını artırabilecekleri ve onları daha verimli ve doğru hale getirebilecekleri anlamına gelir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler