Yapay Zekâ İK Profilini Değiştirecek! Niteliksiz İşler Yapay Zekânın; Nitelikli İşler İnsanların Olacak
Ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit eden konuların masaya yatırıldığı Milli Güvenlik Kurulu’nda, yapay zekâ alanında kaydedilen ilerlemelerin gündeme gelmesi, dikkatleri bir anda yeniden yapay zekâya çevirdi.
Yapay zekâ alanında kat edilen yolun, her geçen gün daha arttığına ve yeni bir İK modellemesinin gelişeceğine de vurgu yapan Türkiye’nin önemli teknoloji şirketlerinden 12M Tech’in Genel Müdürü Akgün Yardımcı; “Aynı şeyleri tekrar tekrar denemeyi gerektiren nitelikli iş gücü gerektirmeyen işleri biz yavaş yavaş yapay zekaya devredeceğiz ama bir yazılımın tasarlanması, modellenmesi ve dahası hayalinin kurulması insanlarda kalmaya devam edecek. Bu da zamanla İK tercihlerinde daha nitelikli, daha kreatif insana olan ihtiyacı öne çıkaracak” dedi.
İnsanlık tarihinde yeni bir merhaleye geçilmesini mümkün kılabilecek büyük fırsatlar sunması gerçeğinin yanı sıra “İnsanoğlunu yakın gelecekte işsiz bırakır mı?” gibi sorular yapay zekayı yeniden gündeme getirdi. 12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı, yapay zekânın gelişmesi ve kullanma alanları noktasında insanoğlunun hızlı bir aşama kat ettiğini bu katkıyı da yine biz insanların sağladığını belirtti. Yardımcı; “Bugün hayatımızın her alanında bilişim ögelerini hayatımıza entegre ettik. Bilişim sistemleri hayatımızda bu kadar çok yer edinince ürettiğimiz veriler yapay zekâya da çok şey öğretmeye başladı. Yani yapay zekânın gelişmesinde bizlerin ürettiği verinin bu kadar çok olması büyük etken. Çünkü temelde yapay zekâ, basitçe ifade edecek olursak makinelere öğretmeyi kapsıyor. Makinelere öğretmenin yolu da çok miktarda veriden geçiyor. Çok miktarda veri olunca öğretebilir, işletebilir, konuşturabilir, yazdırabilir hatta taklit edebilir hale getirdik. Bundan 5 sene önce bilişim sektöründe olan kişiler bile yapay zekânın gelecekte hayatımızda bu kadar etken olacağı noktasında şüpheleri vardı ama şimdi hayatımızın pek çok alanında entegre olmaya başladı bile” dedi.
Günümüzde yapay zekânın kullanım alanlarıyla ilgili de çarpıcı örnekler veren Yardımcı; “Çok önemli bir online toplantınız var ama geç kaldınız ya da toplantının ortasında katılabildiniz. Sizin yerinize yapay zekâ katılmış olabilir, toplantının sekreterya işlerini yapıyor olabilir, o ana kadar toplantıda konuşulanları sizin için özetleyebilir veya anahtar bilgileri toparlayabilir. Bu saydığım şeyler artık kullanılıyor yapılıyor. Bunların dışında yapay zekâ günümüzde; ürün karşılaştırma yapabiliyor, bunlara ait tabloları hazırlayabiliyor, rakip tanımlama ya da konu başlığı verip sayfa, kelime sayısını belirleyip sunum hazırlayabiliyor, bunların hepsi bir kontrole muhtaç elbette ama günün sonunda insanın hayatını kolaylaştırdığı, büyük bir iş yükünden kurtardığı da önemli bir gerçek” dedi.
YAPAY ZEKÂ İNSANOĞLUNUN İŞİNİ ELİNDEN ALIR MI?
Yapay zekâ bir yandan bu kadar hızlı gelişirken bir yanda da pek çok sektördeki çalışanları ‘işinden olma’ kaygısı da sarmadı değil. Bu konuyla ilgili de çok önemli açıklamalarda ve tespitlerde bulunan Yardımcı şunları söyledi: “Özellikle yazılım sektöründe bu soru hep konuşulur, tartışılır. Şimdi pek çok sektöre de bu soru sıçramaya başladı. Yapay zekâyı pek çok alanda kullanacağız, bu bir gerçek ve bu gerçekten kaçamayız. Örneğin yazılım geliştirme süreçlerinin olmazsa olmazlardan biri de geliştirdiğimiz sistemlerin test edilmesidir. İşte yapay zekâ tam burada devreye girecek. Aynı şeyleri tekrar tekrar denemeyi gerektiren işleri biz yavaş yavaş yapay zekâya devredeceğiz. Ama unutmayalım ki; test etme işini yapay zekâ ya devredebiliriz ama hayal kurmayı devredemeyiz. Yani bir yazılımın güvenliğinin testi, kullanıcı deneyimleriyle ilgili testi ya da bu tip kontrol noktalarında yapay zekâ araçlarını aktif bir şeklide kullanacağız hatta kullanmaya da başladık. Ama günün sonunda bir yazılımın tasarlanması, modellenmesi ve hayalinin kurulması insanoğlunda kalmaya devam edecek.”
MONOTON İŞLER YAPAY ZEKÂNIN, NİTELİKLİ İŞLER İNSANLARIN OLACAK…
Yaratıcılığın insanoğlunun en büyük gücü olduğuna dikkat çeken 12M Tech’in Genel Müdürü Akgün Yardımcı, yapay zekânın gelişmesine paralel olarak daha kreatif, daha nitelikli, daha yetkinliği yüksek insan kaynaklarının daha ön plana çıkacağını vurguladı. Yardımcı, “Ancak şu da bir önemli gerçek ki; yapay zekânın gelişmesi ile zamanla biz insanlarımızı daha nitelikli işler yapmaları konusunda eğitmeye ihtiyaç duyacağız çünkü yetkinlik gerektirmeyen ya da daha az yetkinlik gerektiren işleri yapay zekâya zamanla kaptıracağız. Ama bu durum özellikle yazılım geliştiren arkadaşlarımızın daha nitelikli işler yapmaya teşvik edecek ya da işlerini daha nitelikli yapmak zorunda kalacaklar. Özetle tekrarlayan, daha monoton diye tabir ettiğimiz işler insanların yapacağı işler olmaktan çıkacak yavaş yavaş yapay zekâya geçecek. Daha nitelikli daha verimli daha kreatif işler insanlarda kalmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
YAPAY ZEKÂYA TAMAMEN TESLİM OLMAK DOĞRU DEĞİL
Yapay zekânın insan hayatında her geçen gün artarak yer edineceğine dikkat çeken Akgün Yardımcı, bu durumda bile yapay zekâya tümden teslim olmanın çok doğru ve de mantıklı olamadığını da yaptığı şu önemli tespitlerle dile getiriyor: “Yapay zekânın gelişimi kadar bizim hayatımıza nasıl etki edeceğine yön vermek, belirlemek asıl sorgulanması gereken konu. Bu süreci doğru yönetir ve planlarsak insan hayatını olumlu şekilde ileri taşıması sağlayabilir. Ama maalesef bu pek mümkün olmuyor. Öyle ki; Milli Güvenlik Kurulu’nda ilk defa yapay zekâ, beka meselesi olarak gündem maddesine girdi. Çünkü bu teknoloji insan hayatını net bir şekilde olumlu da olumsuz da etkileyebiliyor. Bugün yapay zekânın ‘karar alma’ noktasında da tartışmalar yaşanıyor dünya genelinde. Tabi ki yapay zekâ sisteminin karar alma süreçlerinde ciddi katkısı olacaktır ama sınırları nasıl çizilir bilmiyoruz. Belki bazı konularda karar da alabilir ama insan hayatını ilgilendiren konularda ya da toplumun önemli şekilde etkileneceği konularda yapay zekânın karar almasını kontrol altına almak lazım. Yani yapay zekânın artan kullanımı ile etik değerlerin önemi daha da ortaya çıkacağını düşünüyorum. Hatta bu ayın ortasında gerçekleşecek G7 Zirvesi’nde Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus yapay zekâ oturumuna katılacak. Yapay zekâya yönelik düzenleyici, etik ve kültürel çerçevenin tanımlanmasına yönelik bir görüşmeler yapılacak. Tüm bunlar bize gösteriyor ki; ‘Sorumluluğu yapay zekâya bıraktık o karar verecektir’ denmesi bana şu an için hiç doğru gelmiyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.