NASA'dan Güneş Patlaması için Uyarı: "Dünya'da İletişim Kesintileri Yaşanabilir"

NASA'dan Güneş Patlaması için Uyarı: "Dünya'da İletişim Kesintileri Yaşanabilir"

NASA uyardı! Güneş üzerinde X6.3 şiddetinde bir patlamanın gerçekleştiğini duyurarak, bu olayın uzayda ve Dünya'da iletişim kesintilerine neden olabileceğini belirtti.

NASA, Güneş üzerinde X6.3 şiddetinde bir patlamanın gerçekleştiğini duyurarak, bu olayın uzayda ve Dünya'da iletişim kesintilerine neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bilim ekibi, bu yüksek enerjili patlamanın elektromanyetik radyasyon yayararak iletişim sistemlerine etki edebileceği konusunda önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu.

NASA GÜNEŞ PATLAMASI HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

NASA, 22 Şubat 2024'te TSİ 10:34'te zirve yapan ve X6.3 olarak derecelendirilen güneş patlamasıyla ilgili bilgi vererek, uzay ve Dünya'daki iletişimi potansiyel olarak etkileyebilecek yüksek enerjili patlama konusunda uyardı. Bilim insanları, bu tür güneş aktivitelerini izleyerek gerekli önlemleri almaya çalışıyor. 

BİLİM İNSANLARINDAN UYARI

Güneş patlamaları, Güneş'te aniden meydana gelen büyük enerji patlamaları olarak biliniyor. Bu patlamalar, A, B, C, M ve X kategorilerine ayrılır, M ve X sınıfı patlamalar ise en tehlikeli olanlar arasında yer alıyor.

Dünya'daki radyo iletişimi ve elektrik şebekeleri üzerinde olumsuz etkiler yaratan bu patlamalar, 11 yıllık bir döngüye tabi olarak bilinmekte. Güneş aktivitesinin bu döngüsü, elektromanyetik etkileşimlerle Dünya'yı etkileyerek özellikle radyo iletişimi ve elektrik şebekelerine zarar verebilecek potansiyele görülüyor. Bilim insanları ise bu döngüleri izleyerek gerekli önlemleri almaya çalışıyor.

ABD ULUSAL OKYANUS VE ATMOSFER İDARESİ'NDEN TEHLİKE ALARMI

Güneş'te kaydedilen en büyük patlama olan X6.3, 2017'den bu yana Space Weather Live'daki tarihi güneş patlamaları listesinde 27. sırada yer alıyor. 

Çarşamba günü X1.8 ve Perşembe günü X1.7 dereceli olaylar X6.3 patlamasını takip etti. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, X6.3 patlamasının yüksek frekanslı telsiz operatörleri için geçici bozulma veya tamamen sinyal kaybı anlamına gelebileceği konusunda uyardı.

Ancak patlama sırasında gezegenin güneşli tarafında olması ve genel halk için önemli bir tehdit oluşturmaması en azından bir rahatlama sağlıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler