NASA Uranüs'ün En Net Görüntüsünü Paylaştı

NASA Uranüs'ün En Net Görüntüsünü Paylaştı

James Webb Uzay Teleskobu, gezegenin 13 halkasının 11'ini sergileyen Uranüs'ün çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı. Güneş ışığını fazla yansıtmayan kayalardan ve tozdan oluşan Uranüs'ün halkaları, çoğu teleskop için kolay seçilemez.

James Webb Uzay Teleskobu, gezegenin 13 halkasının 11'ini sergileyen Uranüs'ün çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı. Güneş ışığını fazla yansıtmayan kayalardan ve tozdan oluşan Uranüs'ün halkaları, çoğu teleskop için kolay seçilemez. Webb onları yakalamayı başarmakla kalmadı, aynı zamanda gezegenin iki sönük tozlu halkası arasında şimdiye kadarki en net çekimi yakaladı. NASA'dan yapılan açıklamaya göre, şimdiye kadar bu eterik halkalar yalnızca NASA'nın 1986'da Uranüs'ün yakınında uçan Voyager 2 uzay aracı ve Hawaii'deki Keck Gözlemevi tarafından fotoğraflanıyordu. Bilim adamları, Webb'in bir gün gezegenin bu ilk görüntüde gösterilmeyen kalan iki soluk dış halkasını yakalayacağını düşünüyor. Teleskop şu anda gezegenin takip fotoğraflarını çekiyor.

DÜNYADAN GÖZLEMLENMESİ OLDUKÇA ZOR

Güneşe en uzak yedinci gezegen olan Uranüs'ün katı bir yüzeyi yoktur. Atmosferi, güneş ışığının kırmızı dalga boylarını emen ve Uranüs'e mavi-yeşil görünümünü veren bir miktar metan ile birlikte hidrojen ve helyumdan oluşur. Dev gezegen, Dünya'dan yaklaşık dört kat daha geniştir ve NASA'ya göre su, metan ve amonyak içeren sıcak, yoğun bir malzeme sıvısıyla çevrili küçük, kayalık bir çekirdekten oluşur. Uzaktaki gezegen, her 84 yılda bir güneşin yörüngesinde dönerken, yolculuğunu benzersiz bir açıyla tamamlıyor. Uranüs, esasen yan yatmış ve 98 derecelik bir açıyla dönmektedir. Sonuç olarak, kutuplarından biri uzun mevsimler boyunca sürekli güneş ışığı altında kalırken, diğeri derin uzayın karanlığına bakar.

Yeni görüntüde, Uranüs'ün sağ tarafı, görünüşte yazın görünen ve sonbaharda kaybolan kutup başlığı adı verilen beyaz bir benek ile kaplı. Bilim adamları, NASA'nın açıklamasına göre Webb'in bunun neden olduğunu belirlemelerine yardımcı olabileceğini umuyor. Görüntüde ayrıca, biri kutup başlığının sol üst tarafında ve biri gezegenin en solunda olmak üzere, muhtemelen fırtına etkinliğiyle bağlantılı iki bulut yer alıyor. Webb'in devam eden gözlemiyle, bilim adamları Uranüs'ün fırtınaları ve çevresi hakkında daha fazla şey öğrenebilirler. Webb, Dünya'dan bir milyon mil uzakta güneşin etrafında dönüyor, ancak bazı uzak hedefleriyle karşılaştırıldığında sadece arka bahçemizde kalıyor. Yüksek teknolojili teleskop, dış gezegenleri, ölmekte olan yıldızları ve uzak galaksileri gözlemlemekte.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler