Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Dün merkez üssü Gemlik olan 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ancak deprem kadar, Google’ın uyarı sistemi sosyal medyada konuşuldu. Peki Google Deprem Uyarı sistemi öncesinden sarsıntıyı çözdü mü? Detaylar haberimizde…

Gemlik’te 4 Aralık Pazartesi günü deprem meydana geldi. Bu deprem başta İstanbul olmak üzere çevre illerden de hissedildi. Deprem anında ise “Google Deprem Uyarı” devreye girdi.

Birçok kişi telefonuna deprem uyarı mesajını aldı. Bu bildirimin gelmesiyle birlikte sosyal medyada bir anda trend oldu. Peki tüm telefonlarda deprem uyarı sistemi çalışıyor mu?

DEPREM UYARI SİSTEMİ NEDİR?

Google altyapısı ile uygulanan sistem, dünyanın dört bir tanında yaşanan depremleri algılıyor. Altyapı sayesinde kullanıcılara uyarı ileten bir yazılımdır. Google Uyarı Sistemi, hem iOS hem de Android telefonlarda ücretsiz şekilde kullanılabiliyor.

GOOGLE DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Uyarı sistemi; ivme ölçer, veri toplama ve analiz, uyarı gönderimi arasındaki bağ ile beraber entegreli şekilde çalışıyor. İvme ölçer, telefonlarda hareketi algılayan bir sensör. Bu sensör yeryüzündeki ani hareketleri algılıyor.

Veri toplama ise, büyük veritabanı işlemlerini yürütüyor. Birçok cihazda benzer hareketler algılandığı takdirde deprem ihtimali üzerinde duruyor. Uyarı gönderim sistemi ise, bölgede olası deprem hareketlerini inceleyerek, kullanıcılara uyarı mesajı iletiyor.

ANDROİD ve İOS TELEFONLARDA SİSTEM NASIL AKTİF HALE GELİYOR?

Android telefonlarda aktif hale getirmek için, Ayarlar menüsünden “Konum-Gelişmiş-Deprem Uyarılar” işlemlerini takip edin. Burada uyarı sistemini açabilirsiniz.

iOS tabanlı telefonlarda ise, “Acil durum” sekmesinden “Uyarıları Aç” butonuna tıklayın. Bu sayede deprem uyarılarını aktif edebilirsiniz. Diğer yandan Google konuyla ilgili tam bir garanti vermediğini belirtti. 4,5 ve üzeri depremlerin tespiti daha kolay olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler