Dijital Teknoloji İle Efsane Malazgirt Savaşı Canlanıyor

Dijital Teknoloji İle Efsane Malazgirt Savaşı Canlanıyor

Teknolojinin gelişmesiyle beraber birçok alanda yenilikler sürüyor. Ayrıca günümüz teknolojisi tarihe de büyük ışık tutuyor. Türkiye için büyük önem arz eden Malazgirt Savaşı teknoloji ile birleşecek. İşte heyecanlandıran detay...

Malazgirt Savaş Alanı için Kültür ve Turizm Bakanlığı kolları sıvadı. Tarihin yeniden canlanması adına çalışmalar başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen desteği Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yürütüyor. Muş merkezli yapılan araştırmalar titizlikle yürütülüyor.

MALAZGİRT SAVAŞ ALANI 3D MODELLEME İLE YENİDEN CAN BULUYOR

Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle, 2020'de ‘Malazgirt Savaş Alanı’nın Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi’ başlatılmıştı. Projenin üzerinden 3 yıl geçmesine karşın olumlu veriler oluştu. 3D modelleme ile beraber savaş alanını dijital ortama taşındı.

TESPİT EDİLEN TARİHİ ESERLER KAYIT ALTINA ALINIYOR

Projede dijital arkeolojinin tüm olanakları kullanılıyor. Başarılı bir proje yönetimi yapılırken, Türkiye’nin ilk defa teknolojik kullanımı da ortaya çıktı.

Malazgirt Savaş Alanı projesine öncülü eden Muş Alparslan Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek ise bilgilendirmede bulundu. Dölek,

Savaş alanının tespitiyle değil, aynı zamanda dijital yöntem ve metotların kullanılmasıyla, aslında sonrasında yapılacak projeler içinde önemli veri ve çalışma metodolojisi sağlamaktadır.

Aynı zamanda sahada yapılan çalışmalarda tespit edilen kültür varlıkları kayıt altına alınarak, bunların dijital anlamda modellenmeleri ve arşivlenmesi de çalışmanın önemli çıktılarını oluşturmaktadır. Bu coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak tarihi haritalarda gösterilen yerler, savaşa ait canlandırmalar, savaşa ait krokiler, gerçek zamanlı ve eş zamanlı güncel görüntüler üzerine getirilerek, koordinatlandırılarak proje kapsamında değerlendirilmesi olabilirliği tartışılmaktadır. Bu çalışmaya ayrı bir boyut katmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler