Bozdoğan ve Gökdoğan Füzelerinin Tasarım Doğrulama Testleri Başarıyla Tamamlandı

Bozdoğan ve Gökdoğan Füzelerinin Tasarım Doğrulama Testleri Başarıyla Tamamlandı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarına yönelik ve Türkiye'nin savunma sanayiinde millileşme süreci kapsamında başlatılan Bozdoğan ve Gökdoğan füzesi projelerinde mutlu sona geliniyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye'nin milli hava hava mühimmatı olan Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testlerinden başarıyla geçtiğini duyurdu. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan GÖKTUĞ Projesi kapsamında gerçekleştirilen tasarım doğrulama testlerinin önemli bir aşama olduğunu belirtti. Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin düşük ölçekli ilk üretimi ve F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonunu içeren projenin IDEF 23'te imzalanan seri üretim sözleşmesi ile hayata geçirildiğini hatırlatan SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Füzelerimiz artık kabul testleri için hazır durumda. Bir sonraki aşama olarak, harp başlıklı mühimmat ile yapılacak testleri gerçekleştirip, Hava Kuvvetlerimizin kullanımına sunacağız. Gök vatanın güvenliği savunma sanayimize emanet."

bozdogan-ve-gokdogan-fuzelerinde-tasarim-dogrulama-testleri-001.jpg

GÖKTUĞ PROJESİ

GÖKTUĞ Projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda MSB ARGE ile TÜBİTAK SAGE arasında 2012'de imzalanan sözleşme ile başlamış, 2016'da Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'na devredilmişti. Proje kapsamında, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarımı, geliştirilmesi, kalifikasyonu ve prototip teslimatları planlanmıştır. 7 Temmuz 2023'te imzalanan sözleşme ile 25'er adetlik düşük ölçekli ilk üretim ve F-16 PO-III uçaklarına entegrasyonu sağlanacaktır.

BOZDOĞAN GÖRÜŞ İÇİ HAVA HAVA FÜZESİ (WVRAAM)

BOZDOĞAN füzesi, ABD üretimi AIM-9X’in Türkiye versiyonu olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık'a sahiptir. Elektronik harp saldırılarına karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan BOZDOĞAN, yaklaşık 25-35 kilometre menzile sahiptir. Ses hızının 4 katı hıza (Mach 4) ulaşabilen füze, vektör kontrolü ile yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. IIR başlığı, seyir füzelerine etki edebilecek bir hassasiyetle geliştirilmiştir.

TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da başlatılan çırpıntı (flutter) testleri, BOZDOĞAN'ın başarılı bir şekilde performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Kasım 2019’da gerçekleştirilen yer test atışında, BOZDOĞAN 4 kilometre yükseklikteki hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etmiştir. BOZDOĞAN, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan AIM-9 Sidewinder Füzeleri'nin yerini alması planlanmaktadır.

GÖKDOĞAN GÖRÜŞ ÖTESİ HAVA HAVA FÜZESİ (BVRAAM)

GÖKDOĞAN füzesi, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın Türkiye versiyonu olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’dir. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlık'a sahiptir. GÖKDOĞAN; at-unut, birden fazla hedefe kilitlenebilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahiptir. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebilme yeteneğine sahiptir. Beklenen menzili yaklaşık 100+ kilometre ve Mach 4+ hıza sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilir.

2013 yılında temelleri atılan ve 2018’de ilk testleri gerçekleştirilen Göktuğ ailesinin gecikmesinin asıl sebebi, Türkiye'nin bu füzeleri F-35 ile kullanma ve diğer kullanıcılara satma planlarıydı. Ancak F-35 projesinden çıkartıldıktan sonra bu füzelerin acil öncelikleri değişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler