ABD Hava Kuvvetleri, Uçaklarda Yapay Zeka Kontrolünü Hızlandırıyor

ABD Hava Kuvvetleri, Uçaklarda Yapay Zeka Kontrolünü Hızlandırıyor

Yapay zekayı askeri faaliyetlere entegre etmeye yönelik büyük bir adım daha atıldı. ABD Hava Kuvvetleri kısa süre önce bir AI sistemi tarafından kontrol edilen bir savaş uçağının ilk resmi test uçuşunu tamamladı.

Amerika Hava Kuvvetleri’nden yapay zeka hamlesi geldi. Savaş uçağı ile ilgili bir test uçuşu yapıldı. Sadece seçkin birkaç medya üyesine açık olan gösteri, Hava Kuvvetleri'nin hava savunmasında AI özellikli sistemleri kullanmanın ön saflarında yer alma taahhüdünü gösterdi.

AI, PİLOTLARDAN DAHA İYİ PERFORMANS GÖSTERİYOR

Erken bile olsa, Eylül 2023'ten bu yana sadece iki düzine gerçek uçuşla, yapay zeka hızlı bir çalışma olduğunu kanıtladı. Test uçuşunda av tüfeği kullanan Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, herhangi bir insan pilotu geride bırakanın AI kontrollü uçak olduğunun tamamen farkında olan bazı deneyimli insan savaş pilotlarını zaten geride bıraktığını söyledi.

200317-f-ai558-9202.jpg

AI-kontrollü bir avcı uçağının bir insan pilotu olan bir F-16'ya karşı karşıya çıktığı varsayımsal bir savaş durumu etrafında inşa edilmiş bir saatlik bir testti. Her iki uçak da bir avantaj elde etmek için manevralar yaptı, ancak AI, insan pilotu geride birakma üstünlüğünü gösterdi.

2024/04/05/dyapay.jpg

YAPAY ZEKANIN BAŞARISI

Gelişmiş öğrenme tekniği ile Hava Kuvvetleri'nin sistemindeki yapay zeka, farklı stratejileri ve yöntemleri test ediyor. Bunun için simülasyon ve gerçek operasyonel uçuşun bir kombinasyonunu kullanarak sim'deki temel manevraları öğrenmeye başlayabilir.

Ardından, gerçek uçuş testlerinden elde edilen veriler, yapay zekanın yinelemeli bir öğrenme döngüsünde becerilerini sürekli olarak geliştirmesini sağlamak için simülatöre entegre edilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler