Uzmanlar Uyardı: "Tuzla Fayının Deprem Üretme Zamanı Yaklaştı"

Uzmanlar Uyardı: "Tuzla Fayının Deprem Üretme Zamanı Yaklaştı"

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla'da ki faya dikkat çekerek "7'ye varan deprem üretme potansiyeli var" dedi.

Son yüzyılda İzmir'de fay hatlarının büyük çapta deprem üretmediğini vurgulayan uzmanlar, bölgede bulunan 17 fay hattının 6 ila 7,2 büyüklüğünde depreme neden olabileceğini belirtti.

DEPREM UZMANINDAN TUZLA FAYI İÇİN UYARI

İzmir'deki fay hatlarını detaylı bir şekilde inceleyen bilim insanları, özellikle 2 bin yıllık bir döngüye sahip olan Tuzla Fayı için uyarıda bulundu. Bu fay hattının belirli aralıklarla büyük depremler üretebileceğini ifade eden uzmanlar, yakın bir zamanda 7 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme olasılığı konusunda uyarıda bulundu. İzmir ve çevresinde yaşayan vatandaşların deprem riskine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

DEPREMDE ERKEN UYARI SİSTEMİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, üç yıl önce başlattıkları İzmir için deprem erken uyarı sistemi projesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sözbilir, projenin İzmir'deki deprem riskini azaltmak ve toplumu daha güvenli hale getirmek amacıyla başlatıldığını belirtti.

Bu proje kapsamında, son teknoloji kullanılarak geliştirilen bir erken uyarı sistemi oluşturulduğunu ve bu sistemin deprem anında hızlı ve etkili bir şekilde uyarılar göndererek insanların hayatını kurtarmayı hedeflediğini ifade etti. Sözbilir, projenin önemine vurgu yaparak, İzmir ve çevresindeki vatandaşların deprem riskine karşı daha hazırlıklı olmalarını sağlamak için bu tür çalışmaların önemli olduğunu belirtti.

"ERKEN UYARI SİSTEMİ GELİŞTİRDİK"

Prof. Dr. Sözbilir, depremle ilgili yaptığı açıklamada, "Üniversitenin öz kaynaklarıyla desteklenen bir projeydi. Mühendislik fakültesinde jeoloji, jeofizik, inşaat, bilgisayar ve elektronik bölümü hocalarından oluşan bir ekip oluşturduk. Bu ekip 3 yıl boyunca çalışıp, projeyi tamamladı. Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 AFAD istasyonuna yerleştireceğimiz bu sistem saniye saniye bize oluşacak depremlerle ilgili bilgi aktaracak." dedi.

"7'YE VARAN BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR!"

"6.9 büyüklüğünde deprem olmuştu ve 117 vatandaşımız yaşamını yitirmişti. 'Denizdeki hangi faydan kaynaklanan bir depremde ne tür bir tsunami tehlikesine maruz kalabiliriz?', 'Hangi kıyılarımızı su basar?', 'Bu sular ne kadar içeri girecek?', 'O bölgede altyapı stokumuz nasıl?', 'Nüfus yoğunluğumuz ne kadar?' gibi konuları önceden bilmemiz gerekiyor.

Tuzla Fayı'nın 2 bin yıllık deprem üretme aralığı var. Son depremi de yaklaşık 2 bin yıl önce yaptığı için bu fayın deprem üretme zamanının yaklaştığını söyleyebiliriz. 7'ye varan büyüklükte bir deprem üretme potansiyeli var."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler