Ortodontik Cerrahi Nedir

Ortodontik Cerrahi Nedir

Ortodontik cerrahi, ortodonti ve ortognatik cerrahiyi birleştiren bir tedavidir. Her iki tekniğin birlikte kullanılması, tek başına ortodontik apareylerle çözülemeyen bazı ciddi diş oklüzyonu ve yüz estetiği problemlerini düzeltmemize yardımcı olur.

Ortodontik cerrahi, ortodonti ve ortognatik cerrahiyi birleştiren bir tedavidir. Her iki tekniğin birlikte kullanılması, tek başına ortodontik apareylerle çözülemeyen bazı ciddi diş oklüzyonu ve yüz estetiği problemlerini düzeltmemize yardımcı olur.

Ortognatik cerrahi, dento-kranyo-maksillofasiyal anomalileri ve deformiteleri düzelten cerrahi bir uzmanlık alanıdır. Bu operasyon, mandibula yer değiştirmesinin olumsuz sonuçlarından mustarip insanlar için bir öncesi ve sonrası anlamına gelir. Ortodontik cerrahi ile maloklüzyon problemlerini çözerken aynı zamanda dentofasiyal deformiteleri de düzeltilir ve daha uyumlu ve orantılı bir yüz elde edilir. Sonuç, hastanın dentofasiyal yapısının tam bir estetik dönüşümüdür.

Neden Ortodonti ve Ortognatik Cerrahi Birleştirilir?

Maloklüzyonlar, üst ve alt çeneler birbirine tam oturmadığında ortaya çıkar. Çoğu maloklüzyon vakası sadece dişlerin yanlış hizalanmasından kaynaklanmaz. Bazen sebep, yer değiştiren çenelerin şeklinde veya konumundadır. Bu durumlarda hastanın kemik yapısı stabil değilse dişlerin dizilimi çalışmayacaktır. Bu dengesizlik her türlü soruna neden olabilir. Zayıf ısırma, eklem ağrısı, nefes alma ve yutma sorunları, düzensiz yüz estetiği vb. durumlar olabilir.

Ortognatik cerrahi, çenelerdeki yapısal sorunları düzeltmek için ideal çözümdür. Ortodonti ile birleştirerek dentofasiyal estetiğin ve hastanın fonksiyonel kapasitelerinin tamamen yeniden şekillenmesi sağlanır. Kısacası yaşam kalitenizin tamamen yenilenmesi için idealdir.

Ortodonti tek başına her zaman kemik ve yüz yapısını bu düzeyde değiştirmeye izin vermez. Bu nedenle bazı durumlarda ameliyatla birleştirmek gerekir.

Cerrahi Ortodonti Kullanımını Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Bu tür bir prosedür genç ve yetişkin hastalar için endikedir. Mandibulanın kemik gelişimi ve stabilizasyonu tamamlanmalıdır. Maksiller büyüme genellikle kızlarda 16, erkeklerde 17-18 yaşlarında sona erer. Genellikle cerrahi ortodonti ile düzeltilen kusurlar şunlardır:

Retrognati, alt çenenin üst çenenin arkasında olduğu pozisyon olarak bilinir. Yani, alt çene sıkışmış gibi göründüğünde. Nefes alma, çiğneme ve konuşma sorunlarına neden olabilir, yüz, profil ve gıdıların şekil ve estetiğinde bozulmalara neden olabilir.

Prognatizm. Alt çenenin üst çeneye göre aşırı ileri veya çıkıntılı konumunu anlatan isimdir. Yani alt dişler ve çene aşırı derecede çıkıntı yaptığında ve üst dişlerin üzerinde çıkıntı yaptığında olur. Genellikle önemli çiğneme problemlerine, ağrıya ve hatta diş kaybına neden olur.

Yüz asimetrisi, yüzün iki tarafı arasındaki fark edilebilir bir dengesizliktir. Bunu genellikle çene orantısız göründüğü için veya bir taraf fazla gelişmiş olduğu için tanımlarız. Ağrıya, aşırı diş aşınmasına ve çiğneme sorunlarına neden olabilir.

Açık ısırık. Genellikle ön dişler olmak üzere üst ve alt dişlerin temas ettirilmemesi sonucu oluşan bir maloklüzyondur. Alt ve üst dişler arasında boşluk bıraktığı için olur; Asla tamamen kapanmazlar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler