Kızamık Vakalarında Korkutucu Artış

Kızamık Vakalarında Korkutucu Artış

Özellikle İstanbul'da kızamık vakalarındaki artış korkutucu bir düzeye yaklaşmaya başladı. Uzmanlar normalde bebeklere 12. ayda yapılan kızamık aşısının 9. ayda yaptırılması gerektiğini söylüyor.

Özellikle İstanbul'da kızamık vakalarındaki artış korkutucu bir düzeye yaklaşmaya başladı. Uzmanlar normalde bebeklere 12. ayda yapılan kızamık aşısının 9. ayda yaptırılması gerektiğini söylüyor. Pandemi sonrası artışlara dikkat çeken uzmanlar aşı takviminde de değişiklikler yapılması gerektiğini söylüyor. Şu an için bir salgın yok, ancak bu durum ileride salgın olmayacağı anlamına gelmiyor. Çocuk doktorları bunun sebeplerinden biri olarak son dönemlere dünyada epey yaygınlaşan aşı karşıtlığı olduğunu belirtiyor. Aşılama oranlarının düşmesi kızamık hastalığının da yeniden hortlamasına neden oldu. Gerekli önlemlerin alınmaması ve ailelere aşı bilincinin aktarılmaması önümüzdeki yıllarda bir salgın endişesi doğurabilir.

KIZAMIK VAKALARINDAKİ ARTIŞ SALGINA DÖNÜŞÜR MÜ?

Uzman Doktor Akif Çelik konu hakkında şunları söyledi: "Kızamık Salgını ülkemizde yok fakat kızamık vakalarında belirgin bir artış olduğu doğru. O nedenle Sağlık Bakanlığı normalde 12'nci ayda ve 4 yaşında yapılan kızamık aşısına, vaka artışı ve salgın olasılığı nedeni ile 9-11 ay arasında ilave bir doz daha yapılmasını öneriyor."

Prof. Dr. Mahmut Çivilibal ise yine aşı karşıtlığının altını çiziyor ve şu ifadeleri kullanıyor: "Pandemi sonrası daha da artan aşı karşıtlığı, ülkemizde son derece yüksek olan aşılama oranlarını bir miktar düşürdü. KKK aşısı; kızamık, kızamıkçık ve kabakulak hastalıklarına karşı koruyucudur. Kızamık, bağışıklık sistemini ciddi baskılayan ve bu nedenle başta zatürre olmak üzere pek çok ciddi sistemik bakteriyel enfeksiyonlarla komplike olabilen bir hastalık. Kızamıkçık ve kabakulak da çocuklarda ciddi hastalık bulgularına yol açabilen ve kendine özgü komplikasyonları olan hastalıklardır."

HERGÜN 300 ÇOCUK KIZAMIK YÜZÜNDEN HAYATINI KAYBEDİYOR!

Dünyada her gün yaklaşık 300 çocuğun kızamık yüzünden hayatını kaybettiğinin altını çizen doktorlar aşı konusunun ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor. Bundan 30 yıl önce, hemen her gün kızamık nedeni ile çocuk ölüleri gerçekleşirken aşı sayesinde bu ölümler durmuştu. Fakat, aşılara olan karşıtlık dünyayı yeniden o günlere döndürebilir. Bu yüzden aileler bilinçli olmalı ve çocuklarını başta kızamık olmak üzere hastalıklara karşı aşılamalı. Uzmanlar ailelerin ikna edilmesi gerektiği ve aşı takvimine kesinkes uyulması gerektiğinin önemle altını çiziyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler