Kış Döneminde Korkutan Tablo: Yoğun Bakımlar Doldu Taştı!

Kış Döneminde Korkutan Tablo: Yoğun Bakımlar Doldu Taştı!

Kışın kendini göstermesiyle birlikte hastaneler dolup taştı. Türkiye genelinde artan vakalarla beraber hastanelerde adeta yer kalmadı. Konuya ilişkin çarpıcı açıklama ise Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı’ndan geldi…

2019 yılında Çin’de başlayan sonrasın tüm dünyayı saran koronavirüsün türevleri, halen insan içinde dolaşıyor. Ortaya çıkan birçok varyant, ağır hastalıklara neden oluyor.

Gribal enfeksiyon hastalıkları, kış mevsimiyle beraber yüksek oranda artış yaşadı. Özellikle de küçük yaştaki çocuklarda yoğun bir hastalık süreci oluyor. Diğer yandan hastanedeki yoğun bakımları alarm veriyor.

YOĞUN BAKIMLARDA YER YOK

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, bu yıl artan virüs vakalarının ardından hastanede yer kalmadığını söyledi. Yoğun bakım ünitelerinin artık dolduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uyku, kritik seviyelere geldiğin aktardı.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı, yoğun bakım ünitelerindeki sıkıntıyı covid dönemine benzetti. Yeni yatakların açıldığını aktaran Prof. Dr. Tuğhan Utku şunları aktardı;

"Şu anda özellikle İstanbul'da çok daha belirgin olmak üzere Türkiye'nin genelinde yoğun bakım yatakları dolu olduğunu sahadan öğreniyoruz. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri bu konuda aksiyon almış durumdalar. Geçen hafta İstanbul'da yoğun bakımlar tek tek gezilerek mevcut olan durum tespiti yapıldı ve boş yatak durumu, mevcut olan hastaların profili ele alındı. Bu mevsimde yoğun bakım talepleri her zaman artar. Ama bu yıl biraz fazlaca bir baskı hissettik hasta sayısı itibariyle. Yoğun bakımlarda kabaca yüzde 65-70 civarında seyreder doluluklar olağan dönemlerde. Şu anda bu oranın yüzde 100'ler civarında olduğunu öngörüyoruz.

“COVİD DÖNEMİNE BENZİYOR”

Mesela Kovid dönemindeki gibi yeniden yoğun bakım yatak sayılarının artırılmaya başlandığını duyuyoruz. Örneğin sabit 40 yoğun bakım yatağı olan bir merkez, bu olağanüstü durumda 20-30 yatak daha açalım, ihtiyacı karşılayalım şeklinde bir uygulamaya var. Karşılaştığımız viral enfeksiyonlar bir kokteyl gibi geliyor karşımıza. Tek başına Kovid olan da var, influenza olanlar da, farklı virüsler de ya da bunların birarada olduğu hasta grupları da var; ama gerçekten çok alışmadığımız bulgularla seyreden ya da alıştığımız bulguların sıralamasının değiştiği, bazılarının çok baskın olduğu farklı farklı enfeksiyon tipleriyle karşılaşıyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler