Karabük Üniversitesi’nde Yaşanan Olaylardan Sonra Herkes Aynı Soruyu Soruyor: HPV Nedir?

Karabük Üniversitesi’nde Yaşanan Olaylardan Sonra Herkes Aynı Soruyu Soruyor: HPV Nedir?

Geçtiğimiz günlerde Karabük Üniversitesi’nde yaşananlar gündeme bomba gibi düşmüştü. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşılan itiraf, halk nezdinde viral olmuştu. Olayın ardından birçok vatandaş HPV nedir, nasıl bulaşır? Sorusuna yanıt arıyor…

Karabük Üniversitesi’nde bir genç kızın yaşadığı olaylar infial yarattı. Yabancı uyruklu öğrenciyle birlikte olan kız öğrenci, HPV virüsüne yakalandığı öne sürüldü. Öğrencinin itiraf sayfasında paylaştıkları bir anda sosyal medyanın gündemine geldi.

HPV, insan papilloma virüsü anlamına gelir. Cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. HPV, bazı türleri kansere veya genital siğillere yol açabilir.

imagefornews-761074-16967672569635140-jpg-001.webp

HPV NEDİR?

HPV (insan papilloma virüsü), yaklaşık 40'ı genital bölgeyi enfekte edebilen 100'den fazla ilgili virüsten oluşan bir grubun adıdır. HPV, küresel olarak en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Hem erkekler hem de kadınlar, HPV enfeksiyonları ve bunların neden olduğu, ağız ve boğazın yanı sıra genital bölgeyi enfekte edebilecek sağlık komplikasyonları riski altındadır.

knowledge-hub-covers-22.jpg

HPV NASIL YAYILIR?

HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Yani vajinal, anal ve oral seks yoluyla yayılabilir. HPV ayrıca uzun süreli samimi ciltten cilde temas yoluyla çok kolay yayılır. HPV enfeksiyonlarının bu kadar yaygın olmasının nedenlerinden biri olan genital siğiller gibi bir semptom göstermese bile yayılabilir.

HPV ciltten cilde temas yoluyla kolayca yayıldığından, seks yapmadan HPV ile enfekte olmak mümkündür. El ele tutuşmak gibi enfekte olmuş ciltle uzun süreli temas, virüsün bulaşmasına neden olabilir. Dünya genelinde HPV aşı yönetimiyle tedavi ediliyor. Ancak bu yöntem bazen kesin sonuç vermeyebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler