Tarihi Mekanların Işığında Osmanlı Türkiyesi

Tarihi Mekanların Işığında Osmanlı Türkiyesi

Türkiye'nin geçmişi neredeyse 800 yıllık bir tarihiyle öne çıkmaktadır. Bu süre zarfında her miliminde farklı tarihî olaylara şahit olmuştur. En çok etkisi altında kalan dönem ise Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi olmuştur.

Türkiye'nin geçmişi neredeyse 800 yıllık bir tarihiyle öne çıkmaktadır. Bu süre zarfında her miliminde farklı tarihî olaylara şahit olmuştur. En çok etkisi altında kalan dönem ise Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi olmuştur. Tarihi mekanların ışığında Osmanlı Türkiyesi hakkında daha detaylı bir şekilde bahsedebilmek için bu dönemdeki önemli mekânlara değinmek gerekir.

OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN YÜKSELİŞİ

Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul'un fethiyle başlayan zaferleriyle, kültür ve ticarette öne çıkan bir devlet haline geldi. Devletin idaresinde topraklarının genişlemesi, güç kazanması ve nüfusunun artmasıyla birlikte kültürel olarak da gelişti. Osmanlı tarihi, bu doğrultuda en önemli etkisinin tüm Türkiye’de bulunan tarihi mekanlar üzerinde olduğu kanıtlanmıştır. Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, Beylerbeyi Sarayı gibi önemli mekânlar, Türkiye’nin İstanbul ve Ankara haricindeki bölgelerindeki tarihi yapıların başında gelir.

TARİHİ MEKANLARLA DOLU BİR OSMANLI İMPARATORLUĞU 

Tarihi mekanlarla dolu olan Osmanlı İmparatorluğu'nda İstanbul, Bursa, Ankara ve Edirne'de daha önce fikirleri alkışlandı. İstanbul'un ünlü mekânlarından bazıları Sultanahmet Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı gibi mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bursa, çok sayıda tarihi tapınağa ev sahipliği yapan Orhan Gazi camisi, Ulu Câmi, Gül Saray gibi köklü mekânlara ev sahipliği yapmaktadır. Ankara’da ise İç Kale, Anıtkabir, Yer Kalesi, Ergene gibi mekânlar, kalıcı izler bırakmıştır. Son olarak Edirne’nin mekânları arasında Selimiye Camii, İshak Paşa Sarayı ve Meriç köprüsü sayılabilir.

TARİHÎ MEKÂNLARLA ZENGİNLEŞEN KÜLTÜR

Osmanlı İmparatorluğu toplumsal kültürü de kapsayan köklü mekânlarıyla ve onların barındırdığı ortamlarla zenginleşmiştir. Edebiyat, sanat, inşa edilen müzeler, kütüphaneler gibi mekânlar ve her yerde ulaşılabilir olan disiplin ve özgürlük bu kültürü içinde gelişmiştir. Ev-Ahir, Edirne Kültürü, Beykoz Kültürü ve Halay, hareketli bir kültürün önemli unsurları olarak karşımıza çıkarak Osmanlı İmparatorluğu'nun kültürvanlık sayılmasının gerçeğini gözler önüne sermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye’deki tarihi mekânların ışığında incelendiyse, imparatorluğa ait önemli mekânların zenginleştiğini ve kültürün geliştiğini gözlemlemek mümkündür. İmparatorluğun birçok farklı alana etkisi olduğu gözlemlense de, özellikle tarihi mekanlar oluşturulmasının getirdiği gelişmeler Osmanlı İmparatorluğunu kültürün önemli unsurları ve Türkiye’nin tarihî mirasının temelleri üzerinde güçlendirmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler