Zekai Özcan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Düzenlemesini Eleştiren Yaklaşımı

Zekai Özcan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Düzenlemesini Eleştiren Yaklaşımı

Zekai Özcan SSK Genel Müdürlüğü görevinin ardından AK Parti ve MHP milletvekili olarak görev yapmıştır.

Zekai Özcan SSK Genel Müdürlüğü görevinin ardından AK Parti ve MHP milletvekili olarak görev yapmıştır. Son kitabında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini eleştiren Özcan anılarını aktarmıştır. Özcan dünyada emeklilik yaşı uzatılırken 38/43 yaşında emeklilik imkanının sunulmasıyla birlikte birkaç yıl içinde her bir emekliye 1.3 çalışan düşeceğini ve devletin SGK'ya aktaracağı kaynağın kurum gelirlerini aşacağını iddia etmektedir.

Zekai Özcan 1999-2000 yılları arasında Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Genel Müdürlüğü görevini üstlendikten sonra 2002 yılında AK Parti'den milletvekili seçildi. TBMM'de 22. ve 23. Yasama dönemlerinde aktif olarak görev yapan Özcan 2010 yılında AK Parti'den ayrıldı ve bir süre sonra MHP'ye geçerek bir yıl daha milletvekilliği yaptı.

Zekai Özcan'ın Sosyal Güvenlik Yasaları Üzerindeki Rolü ve Parti İçi Anlaşmazlıkları

Milletvekilliği sürecinde sosyal güvenlikle ilgili yasama faaliyetlerinde önemli bir rol oynayan Özcan 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde alt komisyon başkanlığı yapmıştır. Bu süreçte 2 yıl görev yapan milletvekillerinin diğer koşulları sağlamaları durumunda 30 yıllık milletvekiliyle aynı maaşı almalarına ve toplumun diğer kesimlerinden fedakarlık beklenirken milletvekillerinin emekli aylıklarının artırılmasına karşı çıkmıştır. Bu sebeple kendi ifadesine göre TBMM'de aforoz edilmiştir. Sosyal güvenlikle ilgili yasa çalışmalarında külfet-nimet dengesine dikkat etme konusundaki hassasiyeti nedeniyle parti içinde sık sık anlaşmazlıklar yaşamıştır.

Zekai Özcan'ın Bürokrasi ve Siyaset Dedikleri – Hatıralarım adlı 528 sayfalık kitabında sosyal güvenlikle ilgili güncel konulara ve özellikle emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununa değinildi. EYT Meselesi ve SGK'nın Batırılışı başlıklı bölümde EYT sorununun kökenini oluşturan 1999 yılındaki kanunla emeklilik yaşıyla ilgili geçiş maddelerinin dikkatsizce düzenlendiği vurgulandı. Ayrıca bu yıl siyasi partilerin bu geçiş maddelerini gerekçe göstererek 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanların sadece 5000 prim günü ve 20/25 yıllık sigortalılık süresi olanların emekli edilmelerine olanak sağladığı ifade edildi. Özcan iktidar ve muhalefetin EYT konusunda büyük bir hata yaparak yanlış sonuçlara yol açtığını belirtti. Bu tür uygulamalar sistemi temelden bozar ve çökertir. Sosyal sigorta sistemi zaten böylece bir çıkmaza girdi. Siyasi partiler oy almak uğruna yaş sınırıyla oynamayı bırakmalıdır şeklinde konuştu.

Dünyada Emeklilik Yaşı Yükselirken Türkiye'de EYT Düzenlemesine Karşı Uyarılar

Zekai Özcan dünyada yaş ortalamasının arttığını ve insanların daha iyi sağlık ve daha yüksek emeklilik maaşı taleplerinin sosyal güvenlik sistemine maliyetini artırdığını belirtti. Kitabında dünya genelinde emeklilik yaşının giderek yükseldiğine dikkat çekerken Türkiye'de ise EYT düzenlemesiyle 38/43 yaş aralığına indirildiğini ifade etti.

EYT düzenlemesinin sosyal güvenlik sistemine ağır bir yük getireceğini iddia eden Özcan Bugün dünyanın hiçbir ülkesinde 60 yaşın altında bir kişinin emekli olması mümkün değildir. Emeklilik yaşlılık demektir. Siz emeklilik yaşını 38'e 43'e kadar indirirseniz bunun adı yaşlılık aylığı olmaz. Seçim kazanma hırsıyla gelecek nesillerin refahını tehlikeye atmak ve devlet kaynaklarını dağıtmak olur şeklinde konuştu.

Özcan'ın vurguladığı gibi dünya genelinde yaşam süresinin uzaması sosyal güvenlik sistemlerini sürdürülebilirlik açısından zorlayıcı hale getirmektedir. EYT düzenlemelerinin ekonomik dengeleri ve sistemin geleceğini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılar yapmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler