Yargıda Maaş Yüzünden İstifalar Başladı
Yeni TBMM düzenlemesi ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına zam gelecek. Ancak hakim ve savcılar Yargıda Birlik Derneği’nden istifa etmeye başladı.
Yeni TBMM düzenlemesi ile Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına zam gelecek. Ancak hakim ve savcılar Yargıda Birlik Derneği’nden istifa etmeye başladı. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Torba Kanun" Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına 15 bin TL'ye varan oranlarda zam yapılmasının önünü açıyordu. Ancak bu durum hâkim ve savcıların tepkisini çekti. Yargıtay ve Danıştay üyeleriyle aynı statüde olmalarına rağmen birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar düzenlemenin dışında tutuldu. Bu karar rahatsızlığa neden oldu. Yargıda Birlik Derneği'nde (YBD) binin üzerine hâkim ve savcı istifa etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bu düzenlemeye karşı, ancak düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek.
YARGIDA AYRICALIKLI SINIF YARATILIYOR İDDİASI
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, düzenlemeyi eleştirdi ve bu tasarının yargıda ayrıcalıklı bir sınıf yaratacağını söyledi. Pehlivan, düzenlemenin yargıdaki iş barışını bozacağını ve küskünlüklere yol açacağını da sözlerine ekledi. Başkan Pehlivan sözlerini şöyle sürdürdü: Pehlivan, "Pek çok genç meslektaşımız maaşların durumu itibariyle evlenemediklerinden söz etmektedir. Eğer enflasyondan kaynaklı iyileştirme yapılacaksa bunu herkese yaygınlaştırılması gerekir"
Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarının Anayasa Mahkemesi üyeleriyle eşitlemek için, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un içerisine 3 özel madde eklenmişti. Yargıtay birinci başkan vekilleri, Danıştay başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile aynı olacak şekilde düzenlendi.
Ancak birinci sınıf hâkim ve savcıların kıstas aylığı ise değişime uğramadı. Sorunlar da tam olarak bu noktada başlıyor. Yeni düzenlemeyle Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek göstergesi, 8 bine çıkarılırken, birinci sınıfta üç yılını dolduran hâkim ve savcılarınki ise 7 bin 800'de kaldı. Düzenlemenin hakim ve savcılar arasında büyük bir rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor. Bu düzenleme ile yargı içerisinde bir sınıf ayrımı olma ihtimaline işaret ediliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.