Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi levhası sorgulama yapmak için İnteraktif Vergi Dairesine girilebilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sorgulama işlemleri yapılabilir. Vergi levhası sorgulama yapmak, vergi dairelerine gitmeden işlemlerin halledilmesini sağlar.

Vergi levhası sorgulama yapmak için İnteraktif Vergi Dairesine girilebilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sorgulama işlemleri yapılabilir. Vergi levhası sorgulama yapmak, vergi dairelerine gitmeden işlemlerin halledilmesini sağlar. 

Vergi levhası, elde edilen kazanca karşılık ödenmesi gereken vergi tutarını gösterir. Vergi levhasının iş yerlerine asılması zorunluluğu, daha sonra yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. Mevcut yasada bu belgenin sadece temin edilmesi gerekir. Bu belgenin Mayıs ayı sonuna kadar temin edilmesi zorunludur. 

Vergi levhası alınması; ticari ve zirai kazanç sahipleri için zorunludur. Serbest meslek erbapları, adi ortaklıklar; belge almalıdır. Kolektif, adi komandit şirket ortaklarının da belge alması gerekir. 

Kurumlar vergisi mükellefi olan anonim, limited ve eshamlı komandit şirket ortakları da bu yükümlülüğe sahiptir. Vergi levhası, vergi dairelerine bizzat başvurularak da alınabilir. 

Yeni kurulan şirketlerin vergi levhasının çıkması için bir ay beklemek gerekir. Bir ay içerisinde gerekli onay

VERGİ LEVHASI NASIL SORGULANIR?

Vergi levhası sorgulamak için İnteraktif Vergi Dairesi sistemini kullanmak gerekir. Bunun için ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapılır. Buradan İnteraktif Vergi Dairesi seçeneği tercih edilir. Sisteme girmek için kullanıcı kodu ve şifrenin ilgili ekranlara yazılması gerekir.

Giriş işlemleri tamamlandıktan sonra gelen alanda “Sorgulama” yazan kısma tıklanır. Buradan “Vergi Levhası Bilgileri” kısmından işlemlere devam edilir. Gelir vergisi mükellefi olan kişilerin hem T.C. hem de vergi kimlik numarasını girmesi gerekir. 

Adi ortaklıklarda ya da kollektif şirket ortaklıklarında her ortağın bilgileri tek tek girilmelidir. Kurumlar vergisi mükellefi olanların sadece vergi kimlik numarası bilgisini girmesi yeterlidir. Tüm bilgi girişleri yapıldıktan sonra vergi levhası oluşturulabilir. Vergi levhasının bir kopyasını da bilgisayarda saklamakta fayda vardır. 

Vergi levhaları, yeminli mali müşavirler aracılığıyla alınabilir. Aynı zamanda esnaf ve sanatkar odalarından da bu belgenin alınması mümkündür. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN VERGİ LEVHASI SORGULANIR MI?

E-Devlet üzerinden vergi levhası sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra sağ kısımda bulunan “Giriş Yap” seçeneğine tıklamak gerekir. 

Gelen ekranda ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının girilmesi gerekir. 

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresi, sistemde belirtilen alana girilmelidir. 

Sisteme girmek için gerekli bilgiler ilgili alana yazıldıktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır. 

Gelen ekranda arama alanına “Vergi levhası” yazılır. 

E-Devlet üzerinden vergi levhası sorgulama ve doğrulama işlemleri yapılabilir. Sorgulama için “e-Vergi levhası sorgulama” yazan alana tıklanır. Gelen ekranda ilk olarak vergi kimlik numarası girilmelidir. 

Vergi kimlik numarasından sonra bağlı olunan il ve vergi dairesi seçilir. 

Gerekli bilgiler yazıldıktan sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır. 

Sorgulama işlemi neticesinde vergi levhasına ulaşılır. Vergi levhasının mali denetimlerde ve çeşitli resmi işlemlerde gösterilmesi zorunludur. Vergi levhasının çıktısı alınıp saklanabilir. Aynı zamanda bilgisayar üzerinde de bir örneği saklanabilir. 

İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİNDEN VERGİ LEVHASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İnteraktif Vergi Dairesinden vergi levhası sorgulama yapılabilir. Bunun için ivd.gib.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adrese girildikten sonra kullanıcı kodu ve şifre ile sisteme erişilebilir. Sisteme giriş için kimlik numarası da kullanılabilir. 

Şifre bilgisinden sonra ekranda yer alan doğrulama kodunun sisteme girilmesi gerekir. 

“İnteraktif vergi dairesine giriş” kısmından sisteme giriş yapılabilir. 

Sisteme giriş için “e-Devlet ile kayıt ol” yazan kısma da tıklanabilir. Vergi levhası sorgulama yapmak için e-Devlet’ten İVD kaydı oluşturulabilir. E-Devlet şifresi ile giriş kısmından da İVD sistemine ulaşılabilir. 

Sisteme girdikten sonra gerekli işlemler, “Doğrulamalar ve Sorgulamalar” yazan kısımdan yapılır. 

Gelen seçenekler arasından “E-Vergi levhası sorgulama” seçeneği tercih edilmelidir. Ardından gelen kısımda ilk olarak vergi kimlik numarası yazılmalıdır. Vergi kimlik numarasından sonra T.C. kimlik numarasının yazılması gerekir. 

İl, vergi dairesi adı ve güvenlik kodu yazıldıktan sonra “Sorgula” yazan alana tıklanır. 

VERGİ LEVHASINDA YER ALAN BİLGİLER NELERDİR?

Vergi levhasında yer alan bilgiler arasında mükellefin adı ve soyadı vardır. Ticaret unvanı da belirtilir. İş yeri adresi, vergi sicil numarası, bağlı olunan vergi dairesi ifade edilir. Vergi türü, vergi levhasında bulunur. Ayrıca beyan edilen matrah ve tahakkuk eden vergi gösterilir. Vergi dairesi tasdiki de belgede yer alır. 

Online olarak aldığınız vergi levhasını herhangi bir yere onaylatmanıza gerek yoktur. Gerekli işlemlerde bu vergi levhası kullanılabilir. Vergi levhası, online olarak alınabileceği gibi yeminli mali müşavir tarafından da alınabilir. Esnaf Ve sanatkarlar odasından da vergi dairesinin alınması mümkündür. 

Vergi levhası, e-Devlet’ten ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kolay bir şekilde alınabilir. Bu sayede çok fazla vakit harcamaya gerek kalmaz. 

VERGİ LEVHASI NE ZAMAN ONAYLANIR?

Vergi levhası onaylama işlemi, vergi dairesi tarafından bir ay içerisinde yapılır. Yeni şirketler için onay yapılır. Ancak diğer şirketler için herhangi bir onay verilmesine gerek yoktur. Şirketler, doğrudan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vergi levhası belgesine ulaşabilir.  

VERGİ LEVHASI KİMLERE VERİLİR?

Vergi levhasının verileceği kişiler, şirket sahipleri ve ortaklarıdır. Ticari kazanç elde eden kişilerin de vergi levhası alması gerekir. Aynı şekilde zirai kazanç sahipleri de vergi levhası alır. Serbest meslek sahipleri, adi ortaklar; bu belgeyi almak zorundadır. 

Kollektif ve adi komandit ortaklarının her birinin ayrı vergi levhası alması gerekir. Vergi levhasının birden fazla alınmasında fayda vardır. Bu belgeyi almak için en kolay yol İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerekli işlemlerin yapılmasıdır. Aynı zamanda e-Devlet’ten de gerekli işlemler yapılabilir. 

Vergi levhası alanların bu belgeyi asmasına gerek yoktur. Belgenin alınması ve gerekli durumlarda gösterilmesi yeterlidir. Gelir vergidi mükellefi olanların 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında vergi levhası alması gerekir. 

Kurumlar vergisi mükellefi olanların 1 Mayıs-31 Mayıs arasında bu belgeyi alması zorunludur. Yeni şirket sahipleri gerekli kuruluş aşamalarını tamamladıktan sonra bir ay içerisinde vergi levhası alabilir. 

VERGİ LEVHASI NE AMAÇLA KULLANILIR?

Vergi levhasının kullanım amacı, vergiye esas olan tutarın gösterilmesidir. Aynı zamanda ödenecek vergi tutarı da bu belgede gösterilir. Vergi levhası, mükellefin ödeyeceği verginin belgelenmesi anlamına da gelir. 

Vergi levhası, pek çok işlem sırasında gerekir. Kazancın yasal olarak elde edildiğinin belgelenmesi için vergi levhası kullanılır. Vergi levhası üzerinden ne kadar vergi ödemesi yapılacağı da belirtilir.

Ödenecek vergi tutarları, şirket türlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Her şirketin ödemesi gereken farklı vergi türleri olabilir. Bu nedenle kazancın şüpheye mahal bırakmayacak şekilde belirlenmesi önemlidir. 

Kazancın belirlenmesi için e-Devlet üzerinden vergi levhası alınabilir. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de vergi levhası alınabilir. Vergi levhalarının güncel olarak alınması önemlidir. Şirketlerin her yıl kazanç tutarı değişiklik gösterir. Bu nedenle yeni kazanç tutarına göre ödenecek vergi tutarları değişir. 

Güncel olarak alınacak vergi levhası sayesinde yeni kazanç tutarı üzerinden ne kadar vergi ödeneceği gösterilir. Vergi levhası sorgulama yapmak için e-Devlet şifresi ya da İnteraktif Vergi Dairesi şifresi kullanılabilir. 

antalyahaber.tv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler