Uluslararası Af Örgütü'nden AYM'y HDP'yi Kapatma Davası İle İlgili Çağrı
Uluslararası Af Örgütü, HDP’nin kapatılmasının hak ihlallerine yol açacağını bildirerek AYM’ye, AİHM kararlarını tanıma çağrısı yaptı.
Uluslararası Af Örgütü, HDP’nin kapatılmasının hak ihlallerine yol açacağını bildirerek AYM’ye, AİHM kararlarını tanıma çağrısı yaptı. Uluslararası Af Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) devam eden kapatma davasıyla ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada HDP'nin Türkiye'nin en büyük ikinci muhalefet partisi olduğunu vurguladı ve partiyle alakalı davanın kapatma kararıyla sonuçlanmasının, ifade ve örgütlenme özgürlüğü haklarını ihlale yol açacağı uyarısı yaptı. Açıklamada yer alan ifadeler şöyle: "Ülke, 6 Şubat’taki yıkıcı depremlerin ardından kritik önemdeki seçimlere hazırlanırken HDP'nin kapatılması ile geçmişteki ve mevcut yüzlerce HDP üyesine siyasi yasak getirilmesi Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerini açıkça ihlal eder"
AF ÖRGÜTÜ'NDEN AYM'YE HDP ÇAĞRISI
HDP'ye yönelik kapatma davası konusunda yazılan iddianamenin önemli bir bölümünün, partinin 2013-2015 yılları arasındaki faaliyetlerini içerdiği ve o dönemde PKK ile Türkiye arasında ‘barış süreci’ yürütüldüğünü hatırlattı. HDP'nin, 1993'ten bugüne kadar Türkiye'de Anayasa’ya aykırı eylemlerde bulunma iddiasıyla kapatılması tehlikesi yaşamakta olan sekizinci Kürt tabanlı sol parti olduğuna işaret edildi ve "Türkiye yetkililerinin, HDP'nin siyasi hedeflerini ve eylemlerini güç kullanarak gerçekleştirmeye çalıştığı iddiaları dayanaktan yoksundur" denildi. Uluslararası Af Örgütü, AYM'yi de söz konusu davayla ilgili geçmişte AİHM'in verdiği pek çok bağlayıcı kararı da göz önünde bulundurmaya davet etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"HDP’nin kapatılması, ifade ve örgütlenme özgürlüğü haklarının ihlali olur ve Türkiye’de insanların kamu işlerinin yürütülmesine katılma imkanını ciddi ölçüde zayıflatır. Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerini, uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklerinin gereğini yerine getirmeye ve bu hakların gerektiği gibi korunmasını sağlamak için AİHS, sözleşmenin protokolleri ve geçmiş AİHM karalarına uymaya çağırmaktadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı özellikle, AİHM’in son yıllarda Türkiye yetkililerinin siyasi partileri kapattığı benzer koşullar nedeniyle örgütlenme hakkı ihlalleri tespit ettiği önceki kararlarını dikkate alarak HDP’ye karşı kapatma istemiyle açtığı davayı geri çekmelidir.
İlaveten, Uluslararası Af Örgütü, Anayasa Mahkemesi’ni, mevcut davayla alakalı olan ve vereceği karar için yol gösterici bir temel görevi görmesi gereken çok sayıda bağlayıcı AİHM kararını göz önünde bulundurmaya çağırmaktadır. Türkiye devleti, yargı erki dahil bir bütün olarak uluslararası insan hakları hukukunu korumakla ve ülkedeki herkesin örgütlenme özgürlüğü hakkını özgürce kullanabilmesini güvence altına almakla yükümlüdür.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.